Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan presidentti kehottaa länsimaita olemaan lietsomatta paniikkia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehottaa länsimaita olemaan lietsomatta paniikkia venäläisten joukkojen kerääntyessä Ukrainan rajalle.

– Emme tarvitse tätä paniikkia, hän sanoi lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Hän vetosi tarpeeseen vakauttaa Ukrainan jo kärsinyttä taloutta ja esitti, ettei näe suurempaa vaaraa nyt kuin samantyyppisessä tilanteessa viime keväänä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti torstaina keskustellessaan Zelenskyin kanssa siitä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa on hyvinkin mahdollinen. Samaan aikaan Yhdysvallat pyysi YK:n turvallisuusneuvoston koolle maanantaiksi keskustelemaan Ukrainan kriisistä.

Arvioiden mukaan Venäjän mahdollisen hyökkäyksen ajoittamista helmikuulle puoltaa se, että maaperä on ehtinyt siihen mennessä jäätyä, jolloin se kantaisi raskaitakin sotilasajoneuvoja.

Länsi valmis "reagoimaan päättäväisesti"

Valkoinen talo kerto i Bidenin vahvistaneen puhelussaan Zelenskyin kanssa Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten valmiuden reagoida päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää syvemmälle Ukrainaan.

Valkoisen talon mukaan Biden korosti, että Yhdysvallat on sitoutunut tukemaan Ukrainan suvereniteettiä ja alueellista koskemattomuutta. Biden esitti myös toiveensa siitä, että keskiviikkona annetut sitoumukset heinäkuun 2020 tulitauon ehtoihin lieventävät jännitteitä ja edistävät Minskin sopimusten täytäntöönpanoa. Puhelussa käytiin myös läpi myös koordinoituja diplomaattisia toimia.

Zelenskyi kommentoi "pitkää puhelinkeskustelua" Twitterissä. Hän kirjoittaa kiittäneensä Bidenia jatkuvasta sotilaallisesta avusta. Ukrainan presidentin mukaan keskustelussa käsiteltiin viimeaikaisia diplomaattisia ponnisteluita, yhteisiä toimia tulevaisuutta varten sekä Ukrainan mahdollisuuksista saada taloudellista tukea.

Valkoisen talon tiedotteessa todetaan, että Yhdysvallat on antanut Ukrainalle viimeisen vuoden aikana yli puoli miljardia dollaria kehitys- ja humanitaarista apua.