Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Hovioikeus kumosi Jari Aarnion elinkautisen murhatuomion

Helsingin hovioikeus on kumonnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion elinkautistuomion murhasta. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Hovioikeus katsoi, että Aarniolla ei ollut erityistä velvollisuutta estää murhaa, eikä hänen näytetty edistäneen henkirikosta. Lisäksi oikeus hylkäsi syyttäjän toissijaisen vaatimuksen, että Aarnio tuomittaisiin avunannosta murhaan.

Aarniota ei syytetty suoraan osallistuneen uhrin, ruotsalais-turkkilaisen ammattirikollisen Volkan Ünsalin surmaamiseen lokakuussa 2003. Palkkamurhasta on aiemmin tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä. Vuonna 2015 keskusrikospoliisi avasi tutkinnan toistamiseen, kun ilmeni viitteitä siitä, että alkuperäinen tutkinta oli puutteellinen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion joulukuussa 2020 elinkautiseen vankeuteen murhasta. Käräjäoikeuden mukaan tapahtuma-aikaan Helsingin huumepoliisia johtanut Aarnio syyllistyi murhaan epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena. Tiivistetysti se tarkoittaa, että käräjäoikeuden mukaan Aarnio tiesi palkkamurhahankkeesta etukäteen eikä pyrkinyt estämään sitä, vaikka olisi ollut poliisina vastuuasemansa takia velvollinen niin tekemään. Epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta ei ole Suomessa aiemmin langetettu murhatuomiota.

Aarnio suorittaa yhä 13 vuoden tuomiotaan muun muassa törkeistä huumerikoksista.

Rikollisjärjestö United Brotherhoodin entisen johtajan Keijo Vilhusen murhasyytteen hylkääminen pysyi voimassa. Syyttäjä vaati hovioikeudessa myös Vilhuselle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Syyttäjät katsoivat Vilhusen olleen murhan järjestäjä ja värvänneen tekijät siihen.

Vilhunen on sanonut olleensa tapahtuma-aikaan Helsingin poliisin tietolähde ja kertoneensa Aarniolle murhahankkeesta jo kesällä 2003.

Uutinen päivittyy.