Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veikkauksen voitot siirtyvät valtion budjettiin – nykyisten edunsaajien tulotaso säilyy kolme vuotta puolueiden sopimana

Eduskuntapuolueet ovat päässeet sopuun järjestelystä, jolla Veikkauksen edunsaajat säilyttäisivät nykyisen tulotasonsa ainakin lähivuosina, vaikka rahapeliyhtiön keräämät tuotot siirrettäisiin osaksi valtion budjettia.

Sovintoa on haettu valtiosihteerien hankeryhmässä ja sen kanssa toimineessa parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Niiden työn tulos julkistettiin perjantaina.

Ehdotus on, että rahapelituotot siirrettäisiin ilman korvamerkintää valtion budjettiin ja tuensaajille jaettaisiin jatkossa rahaa osana normaalia valtion budjettivalmistelua. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta. Kolmeksi ensimmäiseksi vuodeksi rahoitustaso edunsaajille turvataan vajaaseen miljardiin eroon.

Pientä alenemaa aiheuttaa vain veteraanien kuntoutusmäärärahojen aleneminen veteraanien määrän vähetessä. Vuonna 2026 rahoitus olisi noin 975 miljoonaa euroa.

Veikkaus tilitti valtiolle 1 009 miljoonaa euroa vuonna 2019, minkä lisäksi se maksoi 203 miljoonaa euroa arpajaisveroa. Yhtiön toiminta on kärsinyt merkittävästi koronapandemiasta, ja sen aikana edunsaajien rahoitusta on jouduttu paikkaamaan erikseen.

Ehdotusta uudesta mallista odotetaan eduskuntaan syksyllä 2022. Sovusta ja hallituksen jatkovalmistelusta asian parissa on tarkoitus tiedottaa lisää ensi viikon tiistaina.

Veikkauksen edunsaajia ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan sekä kulttuurin ja liikunnan järjestöt.

Työ venähti yliajalle

Sopivaa mallia on etsitty syksyn ajan. Työtä on tehty ministerien valtiosihteereistä sekä eduskuntapuolueiden kansanedustajista kootuissa ryhmissä.

Kysymys Veikkauksen tuloista ja niiden käytöstä on ollut vaikea, ja rahapeliyhtiö on kerännyt myös yltyvää kritiikkiä. Nykyjärjestelmän kriitikot ovat halunneet katkaista yhteyden peliongelmaisten menettämien rahojen ja yleishyödyllisten tarkoitusten tukemisen välillä.

Toisaalta edunsaajien murheena on ollut aleneva tulotaso, kun sekä koronapandemia että peliautomaattien vähentäminen ovat karsineet Veikkauksen tuottoja.

Veikkauksen tuottojen tulouttamista suoraan budjettiin ehdotti jo viime helmikuussa työnsä päättänyt Erkki Liikasen johtama työryhmä, jonka loppuraporttia syksyllä kokoontuneet poliittiset ryhmät ovat käyttäneet työnsä pohjana.

Työ on venähtänyt yliajalle, sillä valmista odotettiin joulukuun puoliväliin mennessä.

Ryhmät pääsivät jo aiemmin syksyllä sen kannalle, että Veikkauksen tuotot siirrettäisiin valtion kassaan. Vielä sen jälkeen on kuitenkin pohdittu, miten rahat tarkalleen jaetaan edunsaajille ja kuinka hyvin niiden nykyistä tulotasoa suojellaan.

Kyse on osaltaan ollut myös siitä, ketkä rahoitusta jatkossa paitsi saavat myös jakavat. Nykyisin rahoituksesta 53 prosenttia on jakanut opetus- ja kulttuuriministeriö, 43 prosenttia sosiaali- ja terveysministeriö ja neljän prosentin siivun maa- ja metsätalousministeriö. Puolueet ovat päättäneet pitää nämä jakosuhteet ennallaan siirtymävaiheessa.