Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhansien Kela-kortit myöhästyneet muovipulan vuoksi

Jo tuhansien suomalaisten tilaamat uudet Kela-kortit ovat myöhästyneet valmistuspulman vuoksi, kerrotaan Kelasta. Korttien valmistus pysähtyi kokonaan Kelan mukaan tammikuun puolivälin tienoilla.

– Kelan ulkopuolisen korttitoimittajan muovimateriaalin saamisen vaikeudet ovat tässä taustalla. Saamiemme tietojen mukaan asia liittyy koronapandemian tuomiin ongelmiin, kertoi lakimies Antti Klemola Kelasta STT:lle tiistaina aamupäivällä.

– Korttiemme toimitus on ollut kokonaan poikki nyt muutaman viikon. Tuotantolinja ei niin sanotusti ole pyörinyt.

Kela-korttien normaali toimitusaika on 1–2 viikkoa. Näiden korttien keskimääräinen toimitusvolyymi on noin 30 000 korttia per kuukausi.

– Voi siis sanoa, että nyt Suomessa on tuhansia ihmisiä odottamassa uutta Kela-korttiaan, Klemola toteaa.

Katkos päättymässä pian?

Kelaan on Klemolan mukaan saatu tieto, että pysähtynyt korttituotanto on käynnistymässä kuluvalla viikolla.

– Eli toivottavasti ja mahdollisesti ongelma on nyt päättymässä. Ensimmäiset kortit saadaan postin kulusta riippuen perille ihmisille muutaman päivän kuluttua siitä kun tuotannon seisahdus on ohi.

Mihin kaikkeen on voinut seurata kielteisiä vaikutuksia siitä, jos ja kun Kela-korttia ei henkilöllä nyt ole?

– Kysehän ei ole siitä että ihmisillä ei olisi oikeutta Kelan sairausvakuutuskorvaukseen, vaikka sitä Kela-korttia ei olisikaan mukana. Korvaukset esimerkiksi lääkkeistä ja yksityisessä terveydenhuollon kustannuksista kyllä maksetaan joko asioinnin yhteydessä tai myöhemmin, jos tämä ei heti suorakorvauksena onnistu, lakimies painottaa.

Henkilöllisyyden todistukseksi käy Suomessa henkilökortti, mutta sen hankkiminen maksaa. Myöskään esimerkiksi passia tai ajokorttia ei ole kaikilla.

Väliaikainen todistus on saatavilla

Miten pitäisi toimia, jos tililtä on rahat loppu, kortti hukassa tai lapsella ei Kela-korttia vielä ole, ja olisi saatava Kela-korvausta lääkäristä tai lääkkeestä?

– Kiiretapauksissa on saatavilla Kela-kortin korvaava väliaikainen paperinen todistus. Apteekeissa asioitaessa on muitakin vaihtoehtoja, kunhan henkilöllisyys saadaan todennettua. Näin lääkkeet saa suorakorvattuun hintaan. Reseptikin tulostettuna riittää tuohon.

Väliaikainen paperitodistus korvaa Kela-kortin enintään kuukauden ajaksi.

– Väliaikaistodistuksen saa nopeimmin eli saman tien, jos voi käydä Kelan toimistossa. Puhelimitse tilattu väliaikainen todistus lähetetään postitse kotiin.

Klemolalla ei ollut tiistaina tietoa siitä, paljonko väliaikaistodistuksia on korttien toimituskatkoksen aikana pyydetty.

"Ei vastaavaa katkosta aiemmin"

Kela-korttien toimitukseen ei ole Klemolan mukaan aiemmin syntynyt nyt koetun kaltaista katkosta tästä tai muustakaan syystä.

– Ei ole tiedossa aiemmalta mitään vastaavaa. Tämä on materiaalin puuttumisesta johtuva häiriö.

Kela-korttia on käytetty yhteiskunnassa muutenkin laajasti henkilöllisyyden todistamiseen.

– Mutta on syytä muistaa, että Kela-kortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus. Mielestäni Kela-korttia ei enää tänä päivänä sellaiseksi hyväksytä, Kelan lakimies täydentää.

Keka-korttien valmistuspulmista kertoi tiistaina myös Yle .