Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorpan pesinnälle lupaavat lumiolosuhteet – pesärauha alkoi

Saimaannorpan pesinnälle on lupaavat olosuhteet tänäkin talvena, kertoo WWF Suomi. Lumimyräkät ovat kasanneet noppien pesilleen tarvitsemia kinoksia, minkä lisäksi niitä on luotu apukinoskolauksilla.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa helmi-maaliskuussa lumikinokseen kaivamaansa pesään, joka suojaa kuuttia viimalta ja pedoilta. Sanonnan mukaan norppakuutit syntyvät Nestorin nimipäivän (26. helmikuuta) tienoilla.

Vaikka pesäpuitteet ovat lumen osalta kunnossa, ihmisen aiheuttama häiriö voi olla uhka saimaannorpan pesinnälle. Siksi WWF on vuodesta 1993 julistanut saimaannorpille pesärauhan, joka kehottaa ihmisiä välttämään liikkumista Saimaalla luotojen ja saarien lähellä. Tämän vuoden pesärauha julistettiin alkaneeksi torstaina.

Saimaan olosuhteet olivat norpan pesinnälle suotuisat myös viime vuonna. Sen sijaan vähäluminen kevättalvi 2020 oli lajin pesinnälle vaikea.