Urheilulajien harrastaminen on yhä hyvin sukupuolittunutta. Tämä selviää opetus- ja kulttuuriministeriön tänään julkistamasta raportista Liikunnan ja urheilun tasa-arvo Suomessa 2021.
Esimerkiksi joukkuepalloilulajien, kuten jääkiekon, jalkapallon ja kaukalopallon, harrastajakunta koostuu pääasiassa miehistä. Miesten suosiossa ovat myös esimerkiksi autourheilu, shakki ja tennis.
Naisten suosimia lajeja ovat raportin mukaan erilaiset ryhmäliikuntamuodot, tanssi ja ratsastus.
Jyväskylän ammattikorkeakoulun erikoistutkija Kati Lehtosen mukaan harrastusten eriytyminen alkaa jo nuoruudessa.
– Poikia kiinnostaa enemmän joukkuepalloilu, kun taas tyttöjä siirtyy enemmän voimistelun ja ratsastuksen pariin, Lehtonen sanoo.
Lehtonen ei ole huolissaan harrastamisen sukupuolittumisesta. Tärkeintä on, että oman lajinsa saa valita vapaasti, eikä ketään estetä harrastamasta mitään.
– Esimerkiksi jalkapallossa on tehty paljon töitä, jotta tyttöjä saataisiin mukaan. Nyt laji on tyttöjen neljän suosituimman lajin joukossa.
Kaikkein suosituimmat liikuntamuodot, kuten lenkkeily ja pyöräily, ovat yhtä suosittuja kaikkien sukupuolten keskuudessa.
Tyttöjen lopettamisen taustalla esimerkiksi opiskelu tai epämiellyttävä valmentaja
Myös urheiluharrastuksen lopettamisen syyt ovat osittain sukupuolittuneita. Pojilla tyypillisin syy lopettaa urheiluharrastus on lajiin kyllästyminen.
Tytöillä syyt ovat moninaisempia. Heillä harrastuksen lopettamiseen vaikutti poikia useammin esimerkiksi halu panostaa opiskeluun, joukkuehengen puuttuminen tai se, että ei pidä kilpailemisesta. Myös epämiellyttäväksi koettu valmentaja vaikutti tyttöjen päätökseen lopettaa laji poikia useammin.
Lehtosen mukaan lajien harrastamisen ja lopettamissyiden sukupuolittumisella voi olla yhteys.
– Onko esimerkiksi tyttöjen suosimissa lajeissa enemmän valmentajia, jotka aiheuttavat halua lopettaa, Lehtonen pohtii.
– Täytyy muistaa, että seuraharrastamisen lopettaminen ei tarkoita aina urheilun lopettamista. Esimerkiksi pojat siirtyvät usein kuntosaliurheiluun.
Raportissa ei ole käsitelty koronapandemian vaikutuksia seuraharrastamisen lopettamiseen. Lehtosen mukaan pandemian loputtua pitää tarkastella, onko lajien harrastajien määrä pudonnut selvästi poikkeustilanteen aikana.
Lasten ja nuorten seuraharrastaminen vähenee opetus- ja kulttuuriministeriön raportin mukaan selkeästi 13–14 ikävuoden jälkeen. Vuonna 2018 tehdyn lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen tutkimuksen (LIITU) mukaan 11-vuotiaista vielä 71 prosenttia harrastaa liikuntaa seurassa, kun 15-vuotiailla osuus on enää 44 prosenttia.
Lehtosen mukaan urheilun tasa-arvossa on menty eteenpäin jonkin verran. Tasa-arvon tutkiminen kuitenkin monipuolistuu koko ajan, joten aikaisempiin tutkimuksiin ei voi aina verrata suoraan.