Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksuaalinen häirintä ja väkivalta uhkaavat nuorten osallisuuden kokemusta – usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiin vähenee ja sosiaaliset suhteet kärsivät

Seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneilla nuorilla on selvästi muita nuoria heikompi kokemus osallisuudesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tulos ilmenee kouluterveyskyselystä.

Lisäksi THL:n mukaan tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä on lisääntynyt viime vuosina. Vuoden 2019 kyselyssä noin kolmasosa tytöistä kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää, kun viimevuotisessa kyselyssä kokijoita oli noin puolet.

Myös vammaiset lapset ja nuoret sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret kokevat THL:n mukaan häirintää ja seksuaaliväkivaltaa muita useammin.

Huomionarvoista on THL:n mukaan myös se, että poikien joukossa seksuaalinen häirintä ja seksuaaliväkivalta näkyivät tyttöjä selvemmin osallisuuden kokemuksessa.

– Pojat kokevat vahvaa häpeää seksuaalisesta häirinnästä, minkä taustalla voi olla vallitseva käsitys seksuaalisen häirinnän sukupuolittuneisuudesta naisista uhreina ja miehistä tekijöinä, THL:n tutkija Lotta Virrankari arvioi tiedotteessa.

Oma elämä voi alkaa tuntua arvottomalta

Seksuaalista häirintää tai seksuaaliväkivaltaa kokeneiden nuorten selvästi heikentynyt osallisuuden kokemus käy ilmi vuonna 2019 tehdystä kouluterveyskyselystä, johon vastasivat perusopetuksen kahdeksansien ja yhdeksänsien luokkien oppilaat sekä toisen asteen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneiden nuorten sosiaaliset suhteet ja usko vaikuttamismahdollisuuksiin ovat heikommissa kantimissa kuin muilla nuorilla.

Yhteys oli vahvempi seksuaaliväkivallan kohdalla. Lisäksi nuoremmilla vastaajilla seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kokemukset olivat vahvemmin yhteydessä matalaan osallisuuden kokemukseen kuin toisen asteen opiskelijoilla.

– Osallisuuden heikentyessä merkityksellisyyden kokemukset saattavat hiipua, jolloin oma elämä voi alkaa tuntua arvottomalta, Virrankari toteaa.

THL:n mukaan aiemmin on saatu selville, että matala osallisuuden kokemus on yhteydessä koulukiusatuksi joutumiseen, koulukiusaamiseen osallistumiseen sekä nuoren kokemaan vanhempien henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan.

Osallisuuden kokemusta tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa - seksuaalirikoslaki uudistuu

Osallisuuden kokemusta mitattiin THL:n kehittämällä osallisuusindikaattorilla. Sen perusteella tarkasteltiin vastaajan kokemusta – oliko tällä mielestään vaikuttamismahdollisuuksia, oliko tämän tekemisillä merkitystä ja kuuluiko tämä itselleen tärkeään yhteisöön.

THL muistuttaa, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta heikentävät nuoren hyvinvointia monin tavoin, ja vaikutukset heijastuvat pitkälle nuoren tulevaisuuteen. Keskeistä lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin kannalta olisi estää häirintää ja väkivaltaa.

–Tätä tukee käynnissä oleva seksuaalirikoslain uudistus. Hallituksen helmikuinen esitys koventaisi tuntuvasti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Uusilla säännöksillä voidaan puuttua tehokkaammin myös verkkohäirintään, THL:n tiedotteessa sanotaan.

Osallisuuden kokemuksen yhteyksiä seksuaaliseen häirintään ja seksuaaliväkivaltaan selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa. Tutkimuksen toteutti THL:n Sokra-koordinaatio, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.