The Rasmus uskoo, että aitous vei bändin Uuden musiikin kilpailun (UMK) voittoon. The Rasmus kertoo nauttineensa joka sekunnista lauantain finaalilavalla.
– Meillä oli hyvä olla siellä, ja se välittyi, laulaja Lauri Ylönen kertoi STT:lle voiton jälkeisissä tunnelmissa.
Lähes 30 vuoden bändiuran tehnyt The Rasmus lähtee nyt innoissaan edustamaan Suomea Euroviisuihin. Viisuedustajan paikka selvisi UMK-finaalissa, jonka The Rasmus voitti saaden eniten ääniä niin yleisöltä kuin kansainväliseltä asiantuntijaraadilta.
– Siinä oli niin all in -fiilis meillä. Se oli sellainen puolen vuoden päivittäinen rupeama ja panostus, Ylönen sanoi.
– UMK on ollut ensimmäinen asia aamulla, mitä ajattelet ja mihin heräät, ja se on se asia mikä valvottaa iltaisin, rumpali Aki Hakala kertoi.
Vaikka The Rasmus olikin ennakkosuosikin asemassa ja vedonlyöjien ykkösveikkaus voittajaksi, bändi jännitti lauantai-iltana tuloksia viimeiseen asti. Voitto ei ollut yhdelle Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä itsestäänselvyys.
Voittoa bändi juhli viime vuoden UMK-voittajan Blind Channelin kanssa. Blind Channel menestyi Rotterdamin Euroviisuissa ja sijoittui kuudenneksi, mikä on kautta aikain Suomen toiseksi paras sijoitus.
Euroviisut järjestetään toukokuussa Italian Torinossa. Semifinaalit ovat 10. ja 12. toukokuuta, ja The Rasmus kilpailee jälkimmäisessä semifinaalissa. Semifinaaleista 20 maata pääsee yleisöäänillä finaaliin, joka on 14. toukokuuta.
"Lähdetäänkö voittamaan Euroviisut"
Lauri Ylönen sai idean Jezebel-kappaleesta kesäkuussa. Tavoitteena on ollut alusta asti päästä viisulavalle.
– Ajattelin, että nyt me osallistutaan Euroviisuihin. Soitin Desmond Childille, että timantisoidaan tää biisi. Laitoin demon jätkille ja sanoin, että lähdetäänkö voittamaan Euroviisut.
Biisi on Ylösen ja tuottaja-muusikko Childin käsialaa. Childin kynästä on syntynyt useita rock-klassikoita, kuten Bon Jovin Livin' on a Prayer sekä Alice Cooperin Poison. Hän myös tuotti The Rasmuksen vuonna 2008 ilmestyneen Black Roses -albumin.
Jezebel on omistettu vahvoille ja itsenäisille naisille. Jezebel-hahmo herää lavalla eloon animaation keinoin, ja bändi esiintyy animaatiohahmon kanssa interaktiivisesti.
UMK-kappaleen syntymisen kanssa samoihin aikoihin The Rasmuksen riveissä aloitti uusi kitaristi, Tiktakista tuttu Emppu Suhonen. Hajoamisen partaalla ollut yhtye oli saamassa uuden alun.
– Rikkinäisestä bändin riekaleesta syntyi jotain uutta. Se oli uskomattoman hieno hetki, koska tämä ura on niin merkityksellinen meille. Tämä on meidän henkilökohtainen elämäntyö, Ylönen summaa.
Kriisin taustalla oli perustajajäsenen, kitaristi Pauli Rantasalmen lähtö yhtyeen riveistä.
– Kaikki tunteet tuli käytyä läpi. Tuli mietittyä varasuunnitelmaa elämälle, että oliko tämä tässä, Hakala muisteli.
Hakalan mukaan hänelle, Heinoselle ja Ylöselle oli kuitenkin itsestään selvää, että bändi jatkaa. Kun uusi kitaristi löytyi ensimmäisellä yrittämällä ja teossa oli UMK-kilpailubiisi, kaikki loksahti kohdalleen.
Euroviisut on syntynyt sotien jälkeiseen Eurooppaan yhdistämään maita
Euroviisuissa The Rasmuksella on kolme minuuttia aikaa vakuuttaa 200 miljoonaa katsojaa. Bändi muistuttaa, että valmistautuminen viisulavalle alkaa kunnolla vasta nyt. Esimerkiksi teknisiä asioita on vielä viilattava.
– Se, mitä Euroviisuissa tehdään, on tv-ohjelma. Silloin ei kannata välttämättä ajatella sitä, mitä tehdään lavalla, mikä näkyy yleisöön, vaan kannattaa miettiä sitä, mitä 200 miljoonaa ihmistä katsoo, Heinonen pohti.
Ylönen taas tunnelmoi liveyleisöä, josta bändi saa esitykseen energiaa.
– Mun mielestä se on tärkeämpää kuin jokin kamerakulma. Se on paljon enemmän se tunne. Jos laulu menee vähän epävireessä, mutta jos se lähtee sydämestä, niin se on tärkeämpää, Ylönen sanoi.
UMK-viikkoon varjoa toi Ukrainan sota. Yle kertoi perjantaina, ettei se lähetä edustajaa Euroviisuihin, jos Venäjä osallistuu kilpailuun. Myöhemmin Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti, että Venäjä suljetaan kilpailusta ulos Ukrainan tilanteen vuoksi.
The Rasmuksella on paljon faneja myös Ukrainassa.
– Ukrainalainen tyttö kirjoitti mulle Instaan, että mä oon ihan helvetin peloissani. Samaan aikaan suomalainen tyyppi kirjoitti, että mä rakastan teidän bändiä, Hakala kertoi liikuttuneena finaalipäivän tunnelmista.
– Mä katoin Venäjän mielenosoituskuvia, kun venäläiset oli kaduilla, ja itkin mun huoneessa. Sitten: nyt alkaakin harjoitukset, kuivataan kyyneleet. Ristiriitaiset fiilikset, Ylönen kuvaili.
Ylönen kertoi ajatelleensa, että UMK:ssa esiintyminen voi antaa jollekin voimia.
Heinosen mukaan Euroviisut on ilon, rakkauden ja suvaitsevaisuuden juhla.
– Euroviisut on syntynyt siitä, että sodanjälkeinen Eurooppa on halunnut yhdistyä ja laittaa lavalle maita toistensa perään, jotta me rakastettaisiin toistemme maita, Heinonen sanoi.
– Näyttää siltä, että se on jälleen kerran tarpeen, Hakala sanoi.