Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toinenkin Nato-kansalaisaloite keräsi 50 000 kannattajaa – vaatii käynnistämään toimet Natoon liittymiseksi

Jo toinen Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva kansalaisaloite on kerännyt 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee eduskuntaan. Aloitteessa vaaditaan, että eduskunta kehottaa hallitusta ja presidenttiä ryhtymään toimenpiteisiin Suomen liittymiseksi sotilasliitto Natoon.

Tarvittava kannatusilmoitusmäärä tuli täyteen keskiviikkoiltana hieman kello 21 jälkeen.

Aiempi, kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä vaativa kansalaisaloite sai eduskuntakäsittelyyn vaadittavat allekirjoitukset täyteen viime lauantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) korosti tiistaina instituutioiden roolia Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä päätettäessä. Instituutioilla hän viittasi presidenttiin, valtioneuvostoon ja eduskuntaan.

– Kansalaisaloitteet pitää asianmukaisesti käsitellä, mutta niiden kautta tietenkään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tehdä, vaan sitä tehdään vakaasti harkiten ja kaikkia menettelyjä kunnioittaen, hän sanoi toimittajille eduskunnassa tiistaina.

Vedotaan perustuslain velvoitteisiin perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisesta

Aloitetekstissä toimet Suomen Nato-jäsenyyden toteuttamiseksi tulisi aloittaa, jotta Suomen perustuslaissa säädetyt velvoitteet perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisesta kansainvälisellä yhteistyöllä täyttyisivät.

Aloitteen mukaan kansainvälisen oikeuden periaatteet hylättiin, kun itsenäisen Ukrainan kimppuun hyökättiin sotilaallisesti ilman aihetta.

– Nato on toistuvasti viestinyt, että vaikka se tukee kumppaneitaan erilaisilla tavoilla myös konfliktien aikana, varsinainen puolustus ja turvatakuut koskevat vain jäseniä, aloitteessa kerrotaan.

Aloite on päivätty viime viikon perjantaina eli se keräsi tarvittavan määrän kannatusilmoituksia alle viikossa.

Kansalaisaloitteet tarvitsevat 50 000 kannatusilmoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn. Nykyisin kansalaisaloitteet raukeavat vaalikauden lopussa eduskunnan vaihtuessa, minkä vuoksi aloitteet voivat jäädä kokonaan käsittelemättä.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan 22 kansalaisaloitteen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.