Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että keskustelu turvallisuusympäristön muutoksen vaikutuksista, myös Nato-kysymyksestä, käydään kevään aikana.
Selonteko asiasta on tarkoitus antaa eduskunnalle lähiviikkoina. Marin sanoo, ettei hän vielä voi antaa tarkkaa päivämäärää.
Marinin mukaan selonteko ei suoraan ota kantaa Nato-jäsenyyteen, vaan siinä käsitellään laajasti eri vaihtoehtojen mahdollisia vaikutuksia. Selonteon pohjalta pyritään löytämään laaja yhteisymmärrys johtopäätöksistä.
Marin ei vielä paljastanut omaa Nato-kantaansa, vaan sanoi edessä olevan prosessin vaikuttavan myös omaan ajatteluunsa.
– Haluan huolellisesti käydä läpi tätä tilannetta, kuulla huolelliset arviot turvallisuustilanteen muutoksista ja eri vaihtoehtojen vaikutuksista Suomelle. Pidän hirveän tärkeänä, että tämä keskustelu on aitoa, ja pyrkisin tässä kohtaa olemaan ottamatta lukittautuneita kantoja, Marin sanoi.
Rahaa tarvitaan myös energianhintojen kompensointiin ja huoltovarmuuteen
Ukrainan sota lisää valtion menoja montaa eri kautta heti koronapandemian jälkeen.
Marinin mukaan jo puolustusvoimien ja energiasiirtymän tarvitsemat lisärahat tälle ja tuleville vuosille liikkuvat sadoissa, ei kymmenissä, miljoonissa. Marin sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa toivovansa, että mittaluokka jää kuitenkin pienemmäksi kuin koronapandemiassa.
Puolustusvoimien ja energiasiirtymän lisäksi rahaa tarvitaan muun muassa sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen, nousevien energianhintojen kompensointiin ja huoltovarmuuden vahvistamiseen, jotta ihmisten arki sujuu mahdollisimman normaalina myös seuraavat vuodet, Marin sanoi.
Lisärahoitusta kohdennetaan jo tälle vuodelle, mutta myös seuraaville vuosille.
Marinilta kysyttiin politiikan toimittajien tilaisuudessa, millä aikataululla puolustusmäärärahoihin on tulossa lisäbudjettia.
– Todennäköisesti jo tänä keväänä tulemme tekemään päätöksiä lisätalousarviomenettelyn kautta, jolla tulemme ohjaamaan akuutteihin tarpeisiin puolustukselle lisää rahaa myöskin tälle vuodelle, hän vastasi.
– Tietenkin kehysriihessä meidän pitää pystyä katsomaan seuraavien vuosien tilannetta – myös seuraavan hallituksen alkutilannetta. Uskoisin, että meillä on mahdollisuus myös opposition kanssa löytää yhteisiä linjauksia puolustusmäärärahojen tarpeeseen.
Hän sanoi, ettei osaa arvioida puolustusmäärärahojen osalta, mikä eksakti summa olisi. Sitä arvioivat valtiovarainministeriö ja puolustusministeriö yhteistyössä.
Energiaturpeen käytöstä luopumiselle lisäaikaa
Marinin mukaan energiaturpeen käyttö on saamassa lisäaikaa Ukrainan sodan vuoksi. Suomi on tuonut Venäjältä paljon haketta, ja tuonnilla ei enää ole sellaista varmuutta kuin aiemmin.
– Meidän pitää varautua siihen, että meillä on polttoainetta kaikissa tilanteissa, ja turve on kotimainen huoltovarmuuspolttoaine.
Marinin mukaan tämä ei tarkoita, etteikö energiaturpeen käytöstä oltaisi luopumassa. Ilmastotavoitteet ja myös polku energiaturpeen käytöstä luopumiseen ovat edelleen olemassa, eikä tavoitteista Marinin mukaan luovuta.
– Mutta nyt lyhyellä aikavälillä, puhumme siis tästä vuodesta, kyllä meidän on tarpeen täyttää varastot esimerkiksi kotimaisista polttoaineista, mitä meillä on. Jotta voimme varmistaa, että kaikissa tilanteissa suomalaiset kodit ja yritykset saavat sen energian, mitä tarvitsevat.