Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi: Nuoret pelkäävät sodan leviämistä Suomeen, Venäjän hyökkäys Ukrainaan laskenut nuorten mielialaa

Lähes 65 prosenttia nuorista pelkää sodan leviämistä Suomeen, selviää Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja MTV:n uutisten kyselystä.

Kolme neljästä nuoresta ilmoitti Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan laskeneen mielialaa erittäin paljon tai jonkin verran. Yli puolet nuorista koki tilanteen aiheuttaneen liiallista sotauutisten seuraamista, niin sanottua "doomscrollausta".

Lähes 60 prosenttia vastaajista tuntee pelkoa omasta tai läheisten turvallisuudesta ja yli 70 prosenttia totesi kokevansa ahdistusta. Moni ilmoitti myös kokevansa hämmennystä, surua, toivottomuutta, vihaa ja keskittymisvaikeuksia sodan takia.

Reilu viidennes vastaajista puolestaan kertoi, ettei sotauutisoinnilla ole ollut vaikutusta omaan mielialaan.

Allianssi on huolissaan siitä, että nuoret ovat joutuneet kantamaan kohtuuttomasti huolta sekä elämään nuoruutensa ilmastokriisin, koronakriisin ja nyt Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan aiheuttaman kriisin varjossa. Noin 16 prosenttia kyselyn vastaajista koki kaipaavansa keskusteluapua ammattilaisen kanssa.

Kyselyn mukaan nuoret myös kokevat laajasti solidaarisuutta ukrainalaisia kohtaan. Lähes 67 prosenttia vastaajista ilmoitti halusta auttaa ja tukea Ukrainan sodan uhreja. Puolet vastaajista kertoi halusta lahjoittaa rahaa ja reilu kolmannes koki mielenosoittamisen sopivaksi tavaksi käsitellä Ukrainan tilannetta.

Allianssin ja MTV:n uutisten kysely alle 30-vuotiaille nuorille toteutettiin 9.–14. maaliskuuta, ja siihen vastasi noin 1 300 nuorta.