Sähköt saatiin jälleen palautettua Tshernobylin ydinvoimalaan

Ukrainassa saatiin tiistaina jälleen palautettua sähköt Tshernobylin ydinvoimalaan, kertoi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Ukrainan energiaoperaattori Ukrenergo kertoi maanantaina, että "miehitysjoukkojen" eli venäläisten toimet olivat vaurioittaneet voimalinjaa Tshernobyliin ja Slavutytshin kaupunkiin.

Tämän seurauksena vuoden 1986 tuhoisasta ydinvoimalaonnettomuudesta tunnettu Tshernobyl oli jäänyt jälleen ilman sähköä. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivänä ja valtasi ydinvoimalan jo hyökkäyssotansa ensimmäisenä päivänä.

Tshernobylistä olivat katkenneet sähköt myös viime viikolla, mutta ne saatiin palautettua sunnuntaina. Ukrenergon mukaan Tshernobyliä ei voi jättää ilman luotettavaa sähkönlähdettä.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat maanantaiaamuna, että voimala liitetään takaisin ulkoiseen sähköverkkoon. Tähän saakka sähkövirtaa vaativaa toimintaa voimalalla oli jatkettu generaattoreiden avulla.

Käytöstä poistettu voimala tarvitsee sähköä esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin.

Energoatom syyttää Rosatomin edustajien osallistuvan räjäytyksiin

Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom on syyttänyt Venäjän asevoimia räjähdyksistä Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella.

Energoatom vaati IAEA:ta ryhtymään toimiin räjäytysten vuoksi. IAEA:n mukaan järjestö on tietoinen raporteista, mutta pyrkii saamaan tapahtumista lisää tietoa Ukrainalta.

Energoatom sanoi myös, että ydinvoimalalla on 11 Venäjän valtiollisen ydinenergiayhtiön Rosatomin edustajaa, joiden Energoatom väittää osallistuvan räjäytyksiin. Energoatom syyttää Rosatomin rikkovan kaikkia ydinturvallisuuteen liittyviä kansainvälisiä sääntöjä ja vaatimuksia.

Venäläisjoukot valtasivat Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuun alussa. Ydinvoimalan alueella ammuttu tykistötuli herätti Euroopassa pelot uudesta mittavasta ydinvoimalaonnettomuudesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut