Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kadut pöllyävät nyt pahasti eri puolilla Suomea – Asiantuntija: "Tämä kestää on–off-tilanteena niin kauan, että lumet saadaan pois"

Runsas katupöly heikentää parhaillaan ilmanlaatua varsinkin eteläisessä Suomessa. Ilmanlaadun asiantuntija, erikoistutkija Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta arvioi, että tällä hetkellä eletään katupölyn osalta vuoden pahimpia päiviä.

– Tilanne on jo nyt jatkunut toista viikkoa ja taitaa jatkua aika pitkälle tätä viikkoa samanlaisena, Anttila sanoo.

Useita päiviä jatkunut keväinen sää on kuivannut tienpinnat, ja varsinkin autojen nastarenkaat pölyttävät teiden pintoja. Tiistaina aamupäivällä Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuindeksi näytti välttäviä, huonoja tai erittäin huonoja laatuarvoja suurissa kaupungeissa etelärannikolta Pohjanmaalle ja Pohjois-Savoon asti.

Muun muassa vilkastunut liikenne onkin Anttilan mukaan palauttanut ilmanlaadun samalle tasolle, jolla se oli keväisin ennen koronavirusepidemiaa.

Katupöly on suurin ilmanlaatua heikentävä tekijä, ja tänä vuonna se voi Anttilan mukaan jatkua vielä pitkään. Syynä on runsasluminen talvi, jonka vuoksi myös kinosten kestää sulaa. Pakkaselle painuvat yöt kuitenkin hidastavat sulamista.

– Tämä kestää on–off-tilanteena niin kauan, että lumet saadaan pois, kertoo Anttila.

Oma vaikutuksensa on ollut myös katusepelillä ja -hiekalla, jota on ajettu teille paljon liukkauden hillitsemiseksi.

Kaliningradin kulotukset kuljettavat pienhiukkasia Suomeen

Kuivat tiet ja niistä nouseva pöly heikentävät ilmanlaatua tällä hetkellä Suomessa eniten. Anttila kuitenkin toteaa, että Baltiassa käynnistyneet kevätkulotukset voivat kuljettaa pienhiukkasia myös Etelä-Suomeen.

Tiistaina Anttilan Twitteriin lataamassa kuvassa näkyy, että satelliitit ovat kuvanneet kulotusta varsinkin Venäjän Kaliningradin alueella. Osa paloista voi olla myös maastopaloja, jotka ovat kulotuksesta aiheutuneet.

– Tämä on tyypillisesti Etelä-Suomen ongelma. Oulusta pohjoisemmaksi ei pienhiukkasia kulkeudu.

Turun yliopiston siitepölyennusteen mukaan lepän siitepölyä on loppuviikon ajan ilmassa kohtalaisesti tai paljon maan etelä- ja keskiosissa.

– Katu- ja siitepölyn aiheuttamat oireet ovat ihmisille varsin samanlaisia. Allergialääkkeet kuitenkin auttavat siitepölyvaivaan, mutta katupölyyn ei auta kuin pysyä poissa pahiten pölyäviltä paikoilta, Anttila kertoo.