Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alalle saattaa tulla jättilakko vapun jälkeen – mukana olisi kymmenen kaupunkia ja yli 80 000 ihmistä

Kunta-alan lakkoaalto laajenee vapun jälkeen kymmeneen kaupunkiin, ellei sopua synny sitä ennen. Ammattiliitot JHL, Jyty sekä neuvottelujärjestö Juko ovat jättäneet varoituksen viikon mittaisesta lakosta, joka alkaisi 3. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Pääkaupunkiseudun kunta-alan lakkoa on siirretty kahdella viikolla, sillä sen piti alun perin alkaa jo 19. huhtikuuta.

Jos kymmenen kaupungin lakko toteutuisi, olisi siinä mukana 81 000 kunta-alan palkansaajaa.

Kunta-alan palkansaajia koskevat työehtosopimukset umpeutuivat helmikuun lopussa, jolloin myös neuvottelut keskeytyivät. Sopimukset koskevat kaikkiaan yli 400 000:ta kunta-alan palkansaajaa.

Sopua uudesta työehtosopimuksesta haettiin ensin osapuolten kesken, sen jälkeen valtakunnansovittelijan johdolla. Työntekijäjärjestöt hylkäsivät Piekkalan sovintoesityksen maaliskuun lopussa. Viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriö asetti sovittelulautakunnan ratkomaan kiistaa.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi liiton haluavan koko kunta-alalle palkkaohjelman ja euromääräisiä palkankorotuksia.

– Tilanne on äärimmäisen haastava eikä sopimukseen pääsemiseen näytä olevan helppoa reittiä. Olemme valmiit etsimään sopua, mutta emme tyydy tähän mennessä tarjottuihin ratkaisuihin. Puolustamme tavoitteitamme myös työtaistelutoimin, koska ratkaisua ei muutoin tunnu löytyvän, Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.

Lakko pääkaupunkiseudulla siirretty toukokuuhun

Aiemmin kerrottiin, että kunta-alan lakko pääkaupunkiseudulla siirtyy kahdella viikolla eteenpäin. Valtakunnansovittelijan toimisto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ilmoittivat, että työministeri Tuula Haatainen (sd.) on valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt lakkoa.

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskeva lakko alkaisi 3. toukokuuta ja jatkuisi 9. toukokuuta asti, ellei sopua synny sitä ennen.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala piti tilannetta vakavana.

– On hyvä, että sovittelulautakunnan työlle saadaan lisää aikaa, Piekkala sanoi tiedotteessa.

Lakon piirissä olisi noin 31 000 palkansaajaa ja se koskisi muun muassa kouluja, päiväkoteja, kirjastoja sekä sosiaali- ja terveyspalveluita.