Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanervaa muistellaan lämpimin sanoin ja kiitoksin – "Hän oli varmasti Suomen paras ihmisten kohtaamisessa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo tutustuneensa Ilkka Kanervaan ensimmäisen kerran ollessaan opiskelijapoika 1990-luvulla. Suhde oli läheinen kokoomuksen tilaisuudessa tapahtuneesta ensikohtaamisesta alkaen.

– Hän bongasi sieltä nuoren miehen ja oli kiinnostunut siitä, kuka olen ja mistä tulen. Muisti nimeni ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Hän oli varmasti Suomen paras ihmisten kohtaamisessa, Orpo muistelee.

Orpon mukaan Kanervalla oli poikkeuksellinen kyky kohdata ihmisiä.

– Se perustui aitoon kiinnostukseen ihmisiä kohtaan. Hän otti jokaisen ihmisen tosissaan, pyrki vastaamaan heidän kysymyksiinsä ja huoliinsa ja hoitamaan heidän asioitaan. Eikä hän lopettanut sitä, vaikka eteni kuinka korkealle politiikassa, Orpo sanoo.

Huolimatta saman vaalipiirin äänestäjistä kisailusta, miesten välit ovat olleet hyvät.

– Hyvin on mahduttu samaan maakuntaan. Sitä myötä, kun olen itse saanut vastuuta, Iken tuki on ollut tärkeätä.

Orpo kertoo miesten soitelleen ja tavanneen säännöllisesti vuosien ajan esimerkiksi Varsinais-Suomen kokoomuksen piiritoimistolla.

– Ike sanoi, että istutaan alas ja käydään läpi sisä- ja ulkopolitiikka, Orpo kertoo.

Kansanedustajina Orpo ja Kanerva kulkivat usein junamatkat Turusta Helsinkiin yhdessä.

– Hänen kanssaan oleminen oli niin luontevaa. Kävimme läpi vakavia asioita, mutta välillä myös naurettiin. Hänellä oli aivan loistava tilannekomiikan taju.

Suurempi kuin päivän kahinat

Ilkka Kanerva oli eduskunnassa pisimpään istunut kansanedustaja. Hän nousi eduskuntaan vuonna 1975. Orpo sanoo, että Kanervasta kehittyi suuri valtiomies, jota kunnioitettiin ja arvostettiin laajasti yli puoluerajojen.

– Hän oli jotenkin isompi kuin päivän kahina. Viimeisinä vuosina eduskuntasalissakin saattoi olla kova kuhina ja välihuutelua, mutta kun Ike puhui, kaikki hiljenivät.

Orpo kertoo oppineensa Kanervalta, että vaikeissa paikoissa kannattaa kerätä eri tavalla ajattelevia ihmisiä keskustelemaan ja sitä kautta saada mahdollisimman laaja kuva tilanteesta johon lähdetään hakemaan ratkaisuja.

– Kaipaan häntä erityisesti tässä ajassa, kun ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut. Kaipaan keskusteluja hänen kanssaan, hänen osaamistaan ja tukeaan. Suru on aika iso.

Kimmo Sasi seurasi Ilkka Kanervan poliittisen uran alusta loppuun

Kokoomuslainen puoluekollega Kimmo Sasi seurasi Kanervan poliittisen uran alusta loppuun. Sasi oli mukana 1970-luvun alussa, kun Teiniliiton puheenjohtajakamppailuun etsittiin kokoomuslaista edustajaa.

– Ilkka Kanervan nimi tuli esiin. Aloimme Osmo Palosen kanssa selvittää, kuka tämä turkulainen aktiivi on, Sasi muistelee.

Positiiviseksi ja aktiiviseksi osoittautuneesta Kanervasta tuli puheenjohtajaehdokas.

– Kanerva sai tiettyä hurmosta aikaan Teiniliiton puheenjohtajakampanjassaan, Sasi sanoo.

Kanerva hävisi puheenjohtajakamppailun sosiaalidemokraattien Erkki Liikaselle, mutta se oli joka tapauksessa alkusysäys hänen poliittiselle uralleen. Vuonna 1972 Kanerva valittiin kokoomuksen nuorisojärjestön puheenjohtajaksi.

Hyvän alun jälkeen miesten välit monimutkaistuivat. Sasi kuvaa suhdetta kaksijakoiseksi.

– Mehän olimme 1970-luvulla kokoomuksen nuorten liitossa ensin hyvässä yhteistyössä, mutta sitten meillä oli suhteessa sosialismin kritiikkiin vakavampiakin erilaisia käsityksiä.

Sasi kuvaa "itse-suomettumisen" aikaa, jolloin hän itse oli periaatteellisesti sitä mieltä, että sosialismia tulee kritisoida kaikissa olosuhteissa. Kanerva oli Sasin mukaan maltillisempi ja harkitsi tarkkaan sanojaan.

– Ilkka Kanerva oli enemmän pragmaatikko. Hän pyrki pitämään huolta siitä, että kokoomus pääsee hallitukseen, josta sitä oli pidetty ulkopuolella, Sasi sanoo.

Sasin mukaan miesten välit paikkaantuivat 1980-luvun loppuun mennessä.

– 1990-luvulta asti yhteistyömme oli erittäin hyvää ja tiivistä, Sasi sanoo.

Sosiaalisesti lahjakas Kanerva hurmasi jopa lapset puolelleen

Kimmo Sasi kuvailee Kanervaa hyväntahtoiseksi ja vilpittömäksi.

– Sen takia hän saattoi joskus joutua myrskyihin. Mutta hän pyrki ajamaan kaikkien parasta, hänellä ei ollut taka-ajatuksia, Sasi sanoo.

Monien muiden tavoin myös Sasi kuvaa Kanervaa erittäin sosiaalisesti lahjakkaaksi ihmiseksi.

– Kun hän kohtasi ihmiset, hän osasi ottaa heidät vaikutuspiiriinsä, puhua heidän kanssaan, kosketellakin heitä, elää myötätuntoisesti heidän kanssa.

Sasi muistaa erityisesti, miten Kanerva hurmasi hänen tyttärensä tämän ollessa pieni. Kanerva puhui lapsen kanssa poikkeuksellisella tavalla.

– Hän kohteli lasta tavalla, jolla ihmiset eivät oikeastaan koskaan kohtele lapsia. Huomioi, keskusteli ja oli humoristinen. Hän oli ikuisesti positiivinen ihminen, ja se heijastui hänestä. Lapseen se teki selvästi vaikutuksen.

Politiikassa Sasi kuvaa Kanervaa aktiiviseksi ihmiseksi, joka kykeni perustelemaan huolellisesti kantansa.

– Hänellä oli selkeät päämäärät, ja hän oli hyvin isänmaallinen, Sasi sanoo.

Edustajakollega nostaa Kanervan saavutuksiksi erityisesti toiminnan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (Etyj).

– Hän vaikutti myös merkittävällä tavalla kokoomuksen ulkopolitiikan kehittymiseen 70- ja 80-luvuilla ja oli Suomen tukena 90-luvulla EU-jäsenyyskampanjassa.

Surunvalittelut presidentiltä, pääministeriltä ja kollegoilta

Lukuisat poliitikot ja muut yhteiskunnalliset vaikuttajat ovat välittäneet viestipalvelu Twitterissä osanottonsa Kanervan kuolemasta. Sekä presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoittivat tuoreeltaan lyhyet muistotekstit Kanervasta.

– Syvän vakuuttava ääni ja ajatus on hiljennyt, Ilkka Kanerva on poissa. Viimeiseen asti hän oli mukana, isänmaamme asialla. Kiitos Sinulle, Ike, presidentti Niinistö kirjoitti torstaina henkilökohtaisella Twitter-tilillään.

– Lämmin osanottoni Ilkka Kanervan omaisille ja läheisille. Hän oli suuresti arvostettu ja pidetty kollega kautta puoluekentän, pääministeri Marin kirjoitti.

Entinen Suomen pääministeri ja entinen kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kuvaili suruviestissään Kanervaa aikansa legendaksi.

– Aina positiivinen, avoin ja ystävällinen. Arvostettu ja pidetty. Ainutlaatuinen ja pitkä työura. Suomen palvelija. Henkeen ja vereen Turkulainen. Kovasti jäämme kaipaamaan. Kiitos kaikesta Ike, Stubb kirjoitti.

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila totesi surunvalittelussaan, että Kanerva "katsoi silmien tasolta niin vallan väkeä kuin vähäisempiäkin".

– Lämmin osanottoni eduskunnan pitkäaikaisimman kansanedustajan, todellisen valtiopäivämiehen, Ilkka Kanervan muistoa kunnioittaen. Hän huomioi, muisti kaikki ja katsoi silmien tasolta niin vallan väkeä kuin vähäisempiäkin, Ylä-Anttila kirjoitti.

Turun kaupunki suruliputtaa Kanervan muistoksi

Turun kaupunki suruliputtaa tänään perjantaina keskustan silloilla Kanervan muistoksi.

– Kiitämme työstäsi Turun, turkulaisten ja Suomen hyväksi. Suru on niin on suuri. Sydämesi meille oli niin suuri, Turun kaupungin Twitter-tilillä kirjoitetaan.

Kaupunki lisäksi valaisee Aurajoen ylittävän Kirjastosillan sinivalkoisin värein illan hämärtyessä.

Myös Turun pormestari Minna Arve on kiittänyt Kanervaa tämän tekemästä työstä turkulaisten eteen.

– Ministeri, kansanedustaja, pitkäaikainen Turun kaupunginvaltuutettu Ilkka Kanerva on poissa. Turun kaupungin puolesta haluan kiittää työstäsi turkulaisten puolesta. Sinä tunsit meidät kaikki ja me muistamme sinut aina. Lämmin osanottoni Iken läheisille ja voimia suruunne, Arve tviittasi.

Tiistain täysistunnossa hiljainen hetki

Eduskunta kunnioittaa Kanervan muistoa ensi viikolla hiljaisella hetkellä. Hiljainen hetki järjestetään tiistaina täysistunnon alussa, eduskuntatiedotus kertoo.

Lisäksi eduskunta järjestää suruliputuksen Kanervan muistoksi.

Kanerva kuoli torstaina vakavaan sairauteen. Hän oli kuollessaan 74-vuotias.