Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsimaiden johtajat sopivat avun lisäämisestä Ukrainalle, USA: Venäjän hyökkäys toistaiseksi rajoittunut – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.36 Kreikka pidätti tiistaina sen aluevesillä seilanneen venäläisen tankkerin, kertoo uutistoimisto Reuters. Tankkeri pidätettiin Kreikan rannikkovartioston mukaan Evian saaren edustalla osana EU:n Venäjän vastaisia pakotteita. Unioni kielsi aiemmin tässä kuussa Venäjän aluksia seilaamasta jäsenmaiden satamiin.

Venäjän lipun alla seilaava Pegas-tankkerilla oli 19 venäläisen miehistö, kun se pidätettiin Karystoksen edustalla Evian saaren eteläpuolella, joka on vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Kreikan pääkaupunki Ateenasta.

22.00 Britannian sotilastiedustelun tuoreimman tilannekatsauksen mukaan Venäjän tykkituli ja ilmaiskut Donbassin etulinjassa jatkavat kiihtymistään. Ukrainalaiset ovat torjuneet useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Brittien arvion mukaan Venäjän kykyä edetä vaikeuttaa tähänkin asti ongelmia tuottaneet ympäristölliset, huollon ja tekniset haasteet yhdistettynä sitkeään ukrainalaispuolustukseen.

Lisäksi Venäjän kyvyttömyys tukahduttaa vastarintaa Mariupolissa ja joukkojen mielivaltainen tulitus kertovat brittiarvion mukaan Venäjän epäonnistumisesta tavoitteiden saavuttamisessa niin nopeasti kuin he haluaisivat.

21.48 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja useat muiden maiden johtajat pitivät videopuhelun, jossa vahvistettiin maiden sitoutuminen auttamaan Ukrainaa.

Videokokoukseen osallistunut Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi Twitterissä, että Yhdysvaltojen, Kanadan, Japanin, Naton sekä useat Euroopan maiden johtajat sopivat Venäjä-pakotteiden tiukentamisesta sekä sotilaallisen ja taloudellisen avun lisäämisestä Ukrainalle.

Venäjä on sanonut aloittaneensa uuden vaiheen sodassa hyökkäämällä voimallisesti Itä-Ukrainan Donbassiin.

20.35 Yhdysvaltojen sotilastiedustelun mukaan Venäjän hyökkäysoperaatiot Donetskin eteläpuolella ja Iziumin suunnalla ovat toistaiseksi olleet melko rajoittuneita, sanoo medialle nimettömänä puhunut Yhdysvaltain puolustushallinnon virkamies. Asiasta kertoo CNN.

Yhdysvaltojen arvioin mukaan tähän mennessä suoritetut ovat vasta tunnustelua suuremman hyökkäyksen edessä.

– Yleinen arviomme kuitenkin on, että Venäjällä on Ukrainassa enää 75 prosenttia alun perin hyökkäystä varten suunnatuista joukoistaan ja aseistaan, virkamies totesi.

20.26 Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo maan toimittavan Ukrainalle lisää tykistöaseita.

– Tästä tulee tykistökonflikti ja Ukraina tarvitsee tukea tykistön kanssa, joten toimitamme sitä heille. Kaiken muun tuen lisäksi tietenkin, Johnson sanoi tänään uutistoimisto Reutersin mukaan.

20.21 Saksa jatkaa Ukrainan tukemista rahallisesti ja asein, mutta se ei käytännössä pysty toimittamaan omista varastoistaan enempää, Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi tänään uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sen sijaan, että aseita toimitettaisiin Saksan armeijan varastoista, maan hallitus tekee yhteistyötä puolustusalan teollisuuden kanssa jatkaakseen toimituksia, Scholz totesi.

19.58 Venäjä on sijoittanut Donbassin alueelle jopa 20 000 palkkasotilasta, jotka ovat kotoisin muun muassa Libyasta ja Syyriasta, kertoo nimettömänä puhunut eurooppalainen virkamies The Guardianin mukaan.

Virkamieslähteen mukaan arviot palkkasotilaiden määrässä vaihtelevat 10 000:sta 20 000:een.

– Voin kertoa, että näimme tämän henkilöstön siirtoa Syyriasta ja Libyasta ja että näitä kavereita käytetään massana tukahduttamaan ukrainalaisten vastarintaa vallatuilla alueilla. Kyseessä on jalkaväkeä jolla ei ole raskasta kalustoa tai ajoneuvoja.

18.46 YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa pääsiäisen aikana.

Hän tuomitsi myös Venäjän aloittaman suurhyökkäyksen Itä-Ukrainassa.

Guterresin mukaan pääsiäinen on uuden elämän juhla, eikä sotiminen saisi varjostaa sitä. Hän vaati tulitaukoa torstaista ensi sunnuntaihin.

18.30 Alankomaat lähettää Ukrainalle raskasta kalustoa johon kuuluu muun muassa panssariajoneuvoja, maan pääministeri Mark Rutte kertoi tänään Twitterissä.

Rutte myös totesi, että Alankomaat harkitsee yhdessä liittolaismaiden kanssa raskaan aseavun lisäämistä Ukrainalle.

17.35 Ukraina on saanut takaisin yhteensä 76 sotavankia Venäjältä, Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk on sanonut Telegram-viestipalvelussa.

Varapääministerin mukaan Ukraina on saanut takaisin 60 sotilasta, mukaan lukien kymmenen upseeria sekä 16 siviiliä.

Hän ei kertonut, montako venäläissotilasta oli luovutettu takaisin Venäjälle.

Kyseessä oli Vereshtshukin mukaan viides vankienvaihto sitten Venäjän hyökkäyksen alkamisen helmikuun lopulla.

17.28 Puolustusministeriö kertoo Suomen toimittavan lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan.

Ministeriö ei kuitenkaan kerro tarkemmin avun sisällöstä tai aikataulusta vedoten perillemenon varmistamiseen. Lisäavussa on sen mukaan huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilanne.

17.25 Kansainvälinen valuuttarahasto IMF alensi tiistaina tuntuvasti ennustettaan maailmantalouden kasvusta. Syynä ovat Ukrainan sodan aiheuttamat taloudelliset seuraukset.

IMF odottaa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 3,6 prosenttiin. Se on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin järjestö ennakoi tammikuussa, ennen Venäjän helmikuun lopulla aloittamaa hyökkäystä Ukrainaan.

IMF:n pääekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas kuvaili sodan talousvaikutusten leviävän laajalle maanjäristyksen aiheuttamien järistysaaltojen tavoin.

Sotatoimet muun muassa haittaavat merkittävästi Ukrainan viljantuotantoa. Lisäksi Venäjälle asetetut pakotteet ovat johtaneet polttoaineiden hintojen nousuun.

IMF uskoo kuluttajahintojen nousun kiihtyvän. Järjestö povaa inflaation kohoavan tänä vuonna euroalueella 5,3 prosenttiin ja Yhdysvalloissa 7,7 prosenttiin.

15.54 Venäläiset ovat pommittaneet Harkovassa siviilikohteita tauotta sunnuntaista asti, sanoo kaupungin pormestari Igor Terekhov CNN:lle.

– Viimeisen puolentoista vuorokauden aikana on kuollut 15 ihmistä ja haavoittunut yli 50. Kaikki kuolemantapaukset tulivat yhden iskun seurauksena.

Terekhov myös sanoo, että aiemmin venäläisten tulitus on keskittynyt kaupungin reunamille, mutta nyt iskuja tehdään myös kaupungin keskustaan.

15.41 Espanjan pääministeri Pedro Sanchez tapaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tällä viikolla Kiovassa, kertoo CNN. Tapaaminen toteutuu seuraavien muutaman päivän kuluessa, mutta CNN:n mukaan Espanjan hallinto ei paljastanut tarkkaa ajankohtaa turvallisuussyihin vedoten.

Espanja ilmoitti eilen avaavansa Kiovan suurlähetystönsä uudelleen tulevien päivien aikana.

15.20 Tilanne Suomen rajoilla on Ukrainan sodasta huolimatta vakaa ja rauhallinen, sanoo Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara. Rajavalvontaa on hänen mukaansa kuitenkin tehostettu muun muassa johtamis- ja toimintavalmiutta nostamalla. Tämä tapahtuu normaalin toiminnan puitteissa, mutta tekemiset ja harjoittelut suunnitellaan tarkemmin, Kostamovaara selvitti.

Kenraaliluutnantti Kostamovaaran mukaan muuttunut kansainvälinen tilanne näkyy rajaliikenteen vähäisyytenä ja ukrainalaisten lisääntyneenä saapumisena Suomeen. Sisärajoilla ukrainalaisia tulee maahan tällä hetkellä keskimäärin noin 200 sekä itärajalla 50–100 henkilöä vuorokaudessa, Kostamovaara kertoi lehdistötilaisuudessa Ivalossa.

14.55 Elokapinan ja Greenpeacen mielenosoitus jatkuu edelleen Hangon Koverharin satamassa, kertoo Elokapina tiedotteessaan. Aktivistit pysäyttivät viime tiistaina Koverharin satamaan matkalla olleen venäläisen hiilijunan.

Elokapinan mukaan protesti jatkuu, kunnes Suomen kautta kulkevat hiilikuljetukset lopetetaan, koska niiden kautta rahoitetaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

14.48 Venäjän lasketaan tuhonneen infrastruktuuria Ukrainassa 24. helmikuuta lähtien noin 100 miljardin dollarin arvosta.

Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakovin mukaan Venäjän joukot ovat tuhonneet 30 prosenttia Ukrainan infrastruktuurista. Yli 300 siltaa on tuhoutunut tai vaurioitunut, yli 8 000 tiekilometriä tarvitsee korjausta tai kunnostusta, samoin kuin kymmenet rautatiesillat. Asiasta kertoi talouslehti Ekonomitshna Pravda.

14.28 Ukrainan asevoimien uusimman laskelman mukaan Venäjä on menettänyt Ukrainassa 20 800 sotilasta. Siltä on tuhottu myös 802 panssarivaunua, 2 063 panssaroitua miehistönkuljetusvälinettä, 150 helikopteria ja 169 lentokonetta. Asiasta kertoi The Kyiv Independent.

14.02 Intian pääministeri Narendra Modi lupasi viime viikolla Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille, että Intia on valmis toimittamaan ruokaa muualle maailmaan Ukrainan sodan aiheuttamien toimitushäiriöiden ja hintojen nousun vuoksi. Asiasta kirjoittaa BBC.

BBC:n mukaan Modi sanoi, että Intialla on tarpeeksi ruokaa 1,4 miljardille ihmiselle ja se olisi valmis toimittamaan elintarvikkeita maailmalle pikaisellakin aikataululla.

Maailmanlaajuisia ongelmia aiheuttaa esimerkiksi se, että Venäjä ja Ukraina kuuluvat maailman suurimpien vehnänviejämaiden joukkoon.

13.39 Venäjä on aloittanut erikoissotilasoperaationsa seuraavan vaiheen Ukrainassa, kertoo maan ulkoministeri Sergei Lavrov. Lavrov kertoi asiasta India Today -lehden haastattelussa venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Lavrovin mukaan operaation tärkeimmät vaiheet lähestyvät. Venäjä kutsuu hyökkäyssotaansa Ukrainassa erikoissotilasoperaatioksi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan länsimaat yrittävät asetoimituksillaan viivyttää Donetskin ja Luhanskin alueiden vapauttamista, mikä on operaation tavoite.

12.53 Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjän tekemissä ilmaiskuissa Itä-Ukrainaan ammuttiin yön aikana raketti- ja tykistötulta yli 1 200 kohteeseen. Puolustusministeriön väitteiden mukaan kohteet olivat sotilaskohteita. Venäjä väitti niin ikään pudottaneensa ukrainalaishävittäjän Donetskin alueella.

12.12 Venäjä vaati jälleen tänään Ukrainan joukkoja antautumaan ja lopettamaan "hyödyttömän vastarinnan" piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa. Venäjän puolustusministeriön mukaan taistelijoiden henki säästyy, jos he laskevat aseensa ja antautuvat. Uusi määräaika antautumiselle alkaa puoliltapäivin. Määräajan loppumisesta ei heti ollut tietoa.

Mariupolin puolustajat ovat pitäneet pintansa viikkokausia Venäjän ylivoimaa vastaan. Venäjä esitti viikonloppuna edellisen uhkavaatimuksensa joukoille ja vaati näitä antautumaan tai kohtaamaan varman kuoleman.

11.45 Venäjä on tehnyt viime yönä kymmeniä ilmaiskuja Itä-Ukrainaan, sanoo Venäjän puolustusministeriö. Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjusiskuja tehtiin 13 kohteeseen Donbassin alueella, muun muassa Slovjanskin kaupunkiin. Ilmaiskut oli ministeriön mukaan kohdennettu 60 sotilaskohteeseen Ukrainassa.

Myös lähellä Ukrainan itärintaman sodan etulinjaa sijaitseviin kaupunkeihin hyökättiin.

11.30 Venäjä kiisti Ukrainan Butshassa paljastuneet hirmuteot ja väitti maailmalle levinneiden kuvien olleen väärennöksiä. Kreml on joka tapauksessa nostanut jalustalle Butshan verilöylystä syytettyjä sotilaitaan. Sotilasjoukko on palkittu nimittämällä heidät Kaartin joukoksi.

Puolustusvoimien Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri kirjoittaa Twitterissä palkitsemisen olevan osoitus Venäjän "Ei mitään väliä mitä meistä ajatellaan" -asenteesta.

Venäjä palkitsi Butshan teurastajiksi nimitetyn joukon – "Osoitus, ettei Venäjä välitä, mitä heistä ajatellaan"

10.31 Ukrainassa ei tänäänkään pystytä evakuoimaan siviilejä, koska Venäjä ei ole suostunut siihen, kertoo Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk. Kyseessä on jo kolmas peräkkäinen päivä, kun siviilejä varten ei saada avattua humanitaarisia käytäviä.

Vereshtshukin mukaan Donbassin alueen pommitukset ja kranaatti-iskut ovat jatkuneet kiivaina.

YK:n pääsihteeri vaati nelipäiväistä tulitaukoa Ukrainassa

10.00 Karkotettuja venäläisiä diplomaatteja Kreikasta ja Espanjasta noutanut venäläinen matkustajakone joutui tekemään huiman kiertomatkan EU:n lentokieltoalueen vuoksi, kertoo lentoliikennettä tarkkaileva FlightRadar24 -sivusto.

"Espanja ja Kreikka myönsivät koneelle poikkeusluvan käyttää ilmatilaansa, mutta muuten kone joutui kiertämään maat, jotka ovat kieltäneet venäläiskoneiden lennot", verkkosivustolla kerrottiin.

Diplomaattien noutamiseksi jouduttiin tekemään "kiertomatka", jolle kertyi matkaa pitkälti yli 15 000 kilometriä, mikä on vain hieman vähemmän kuin maailman pisin yhtäjaksoinen lentoreitti Singaporen ja New Yorkin välillä.

Sivusto muistuttaa, että useat muutkin maat ovat karkottaneet venäläisdiplomaatteja vastalauseena Ukrainan sodalle, joten lisää pitkiä lentokierroksia voi olla luvassa.

9.04 Melitopolin kaupungin pormestari Ivan Fedorov on avannut suunsa lähes viikon ajastaan venäläisten joukkojen vankina. Brittiläinen Sky News kertoo ukrainalaisen pormestarin sanoneen, että venäläiset joukot tulivat usean sotilaan voimin ja puhuivat aluksi hänen kanssaan tiukkaan sävyyn neljä–viisi tuntia.

Fedorovin mukaan hänestä haluttiin tehdä esimerkkitapaus. Hän sanoo kohdanneensa psykologista kidutusta, mutta ei fyysistä.

– Ne olivat vaaralliset kuusi päivää, koska ymmärsin, että venäläisille minun henkeni tai siviilien henget olivat nollan arvoisia.

Fedorov vapautettiin vankienvaihdon yhteydessä.

"Siviilien henki on venäläisille nollan arvoinen" – vankina ollut ukrainalainen pormestari kertoi kokemuksistaan

8.28 Ukrainassa viikkokausia piiritettynä ollut Mariupolin satamakaupunki maan eteläosassa on edelleen osittain ukrainalaisjoukkojen hallussa, kertoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal.

– Kaupunkia ei ole menetetty. Siellä on edelleen joukkojamme ja sotilaitamme, jotka tulevat taistelemaan loppuun saakka. Ja he ovat edelleen Mariupolissa, Shmyhal sanoi amerikkalaiselle ABC-yhtiölle BBC:n mukaan.

Lähes koko satamakaupunki on venäläisten hallussa, mutta ukrainalaistaistelijoita on edelleen kaupungissa sijaitsevan suuren terästehtaan Azovstalin ja sataman alueella.

7.55 Ukrainan Unicefin mukaan sota on tuhonnut Ukrainassa laajasti vesi- ja sähköverkkoja. Järjestö kirjoittaa Twitterissä, että 4,6 miljoonalla ihmisellä on tällä hetkellä rajallinen mahdollisuus veden saantiin.

Ukrainan Unicefin mukaan yli kuusi miljoonaa ukrainalaista on joka päivä vaikeuksissa yrittäessään saada juomavettä.

7.38 Ukraina on toimittanut EU:n edustajille vastauksensa unionin kyselylomakkeeseen. Ukraina kertoi helmikuussa hakeneensa EU:n jäsenyyttä. Sitä ennen Venäjä oli jo hyökännyt Ukrainaan.

– Jokainen Euroopan unioniin liittynyt maa on täyttänyt samanlaisen kyselylomakkeen. Ainoa ero on, että se kesti niiltä vuosia, ja me saimme sen valmiiksi hieman yli viikossa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantai-illan puheessaan.

EU:n jäsenyysprosessi kestää yleensä vuosia. EU:n jäsenmaiden on kannatettava uuden jäsenmaan liittymistä yksimielisesti.

7.18 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Telegram-tilillään Venäjän suurhyökkäyksen Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle alkaneen.

– Voimme vahvistaa, että Venäjän joukot ovat aloittaneet taistelun Donbassista, johon he ovat valmistautuneet jo pitkän aikaa. Suuri osa Venäjän armeijasta on nyt keskittynyt tähän hyökkäykseen, Zelenskyi kirjoittaa.

– Ei ole väliä paljonko Venäjä tuo sotilaita tänne, me taistelemme. Puolustamme itseämme, Zelenskyi jatkoi.

7.15 Viikonloppuna Venäjä kertoi satamakaupunki Mariupolin valtaamisen olevan lähellä. Kaupunki on yhä valtaamatta, ja ukrainalaisten vastarinta Mariupolissa on hidastanut venäläisjoukkojen etenemistä muualla. Mariupolin infrastruktuuri on vaurioitunut pahoin taisteluissa ja myös kaupungin asukkaat ovat kärsineet.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby sanoo yhdysvaltalaiskanava CNN:lle, että on erittäin vaikea arvioida, kuinka kauan ukrainalaisjoukot pystyvät puolustamaan kaupunkia. Hänestä venäläiset eivät välttämättä edes saa kaupunkia haltuunsa.

7.04 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei suunnittele vierailua Ukrainaan, kertoo Valkoisen talon lehdistöpäällikkö.

Useiden Euroopan maiden johtajat ovat vierailleet Kiovassa ja tavanneet Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Zelenskyi on myös sanonut toivovansa, että Biden vierailisi Ukrainassa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Jen Psaki kuitenkin korosti toimittajille maanantaina, ettei Biden suunnittele vierailua Ukrainaan.

Bidenin hallinnon on kuitenkin kerrottu harkitsevan korkea-arvoisen edustajan lähettämistä vierailulle Ukrainaan. Todennäköisesti Ukrainaan matkustaisi puolustusministeri Lloyd Austin tai ulkoministeri Antony Blinken.