Venäjä vahvisti pyrkivänsä tuhoamaan Ukrainan rataverkkoa, jotta asetoimitukset pysähtyisivät – seurasimme sotaa hetki hetkeltä maanantaina

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.57 Seuranta on päättynyt tältä päivältä. Jatkamme huomenna.

22.13 Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt, että sen tarkoituksena on Ukrainan rautatieverkostoa tuhoamalla estää ulkomaisten asetoimitusten pääsy rintamalle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ukrainan viranomaiset kertoivat maanantaina, että ainakin viisi ihmistä sai surmansa ja 18 haavoittui Venäjän iskuissa rautatieasemille Vinnytsjan alueella maan keskiosissa.

Myös rautateiden sähkönjohtimiin virtaa tarjoavaan jakelukeskukseen Krasnessa lähellä Lvivin kaupunkia iskettiin ohjuksilla.

Ukrainan viranomaiset kertoivat jo tuolloin uskovansa Venäjän pyrkivän katkaisemaan asetoimitukset.

21.56 Neljä ihmistä, mukaan lukien kaksi lasta, kuoli maanantaina Itä-Ukrainan Donetskin alueella, kertoo kuvernööri Pavlo Kyrylenko uutistoimisto Reutersin mukaan. Kyrylenko sanoi Telegramissa, että kuolleiden joukossa oli 9-vuotias tyttö ja 14-vuotias poika.

Venäjä kiistää hyökkäykset siviilejä kohtaan.

21.45 Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kiittää Twitterissä Ukrainan armeijan puolesta yhdysvaltalaisia sekä presidentti Joe Bidenia, ulkoministeri Antony Blinkenia ja puolustusministeri Lloyd Austinia asevoimien saamasta avusta.

Reznikovin mukaan tukea ei mitata rahassa vaan pelastettujen ukrainalaisten hengissä.

– Tukenne tuo lähemmäs vapauden voiton ja demokratian voiton tyrannian yli, sanotaan tviitissä.

Reznikov kirjoittaa myös toisen tviitin yhteydessä julkaistuun videoon saatesanat:

– Tämä on enemmän kuin valtion virkamiesten kumppanuutta – tämä on todellista veljeyttä.

21.24 Venäjä yrittää pommittaa Ukrainan rautatieinfrastruktuuria häiritäkseen asetoimituksia ulkomailta, Ukrainan armeijan komento kertoo Sky Newsin mukaan.

– He yrittävät tuhota kumppanimaiden sotilasteknisen avun toimitusreitit. Tätä varten he keskittävät iskut rautatieliittymiin, kirjoitti asevoimien komento sosiaalisen median viestissä.

21.10 Venäjä on menettänyt Ukrainassa kaatuneina noin 15 000 sotilasta ja arviolta 2 000 erilaista panssariajoneuvoa, arvioi Britannian puolustusministeri Ben Wallace yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Noin kolmannes tuhotuista tai menetetyistä panssariajoneuvoista on tankkeja, kolmannes miehistönkuljetusvaunuja ja kolmannes jalkaväen taisteluajoneuvoja.

Hävittäjiä tai taisteluhelikoptereita Venäjä on menettänyt Wallacen mukaan yli 60.

Wallacen mukaan Venäjä on tähän mennessä epäonnistunut lähes joka ainoan tavoitteensa saavuttamisessa, mutta ukrainalaiset taistelevat hänen mukaansa edelleen henkensä edestä.

21.01 Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttääkin osallistuneen ortodoksisen kirkon pääsiäisjumalanpalvelukseen, arvioi Jyväskylän yliopiston turvallisuus- ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen.

Moilanen perustaa uuden arvionsa muun muassa uutistoimisto AP:n julkaisemiin kuviin. AP on kertonut, että uutistoimiston valokuvaaja oli paikalla kirkossa ja otti Putinista kuvia. Presidentistä tilaisuudessa otettuja kuvia on julkaissut myös uutistoimisto AFP.

Moilanen arvioi aiemmin STT:lle, että uutistoimisto Reutersin ja venäläiskanava Pervyi kanalin video olisi lavastettu. Hän perusti arvionsa siihen, video oli epäjohdonmukainen sen leikkauksen vuoksi. Putin esimerkiksi katosi hetkeksi videolla.

20.23 "Neuvosto-Venäjän turvallisuuspalveluun Tšekaan perustettiin 1920-luvun alussa Disinformaatiotoimisto. Toimiston tehtävänä oli antaa väärää tietoa eli disinformaatiota Venäjän sisäisistä oloista ja vaikuttaa sillä länsimaiden sisä- ja ulkopolitiikkaan.

Suomi on ollut tämän vaikuttamisen kohteena sata vuotta. Vaikuttamisen tavat ovat vaihdelleet, mutta tavoitteet ovat pysyneet samana. Venäjä on pyrkinyt säilyttämään Suomen etupiirissään murtamalla Suomen kansallista tarinaa", kirjoittaa tiedusteluasiantuntija Martti J. Kari tuoreimmassa näkökulmassaan.

Voit lukea sen linkistä alta.

Venäjällä on sadan vuoden etumatka informaatiovaikuttamisessa

20.06 Valtion turvallisuusministeriöllä Moldovan Transnistrian pääkaupungissa Tiraspolissa on tapahtunut räjähdyksiä. Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan TSV-televisiokanava.

Kanava näytti rakennuksen räjäytetyt ikkunat ja ovet.

Alueen sisäministeriön virkamiehet kertoivat kanavan mukaan, että tuntemattomat hyökkääjät ampuivat rakennusta kranaatinheittimillä. TSV näytti kuvan tapahtumapaikalle hylätystä kranaatinheittimestä.

Uhreista ei ollut välittömästi tietoja.

19.40 Kaasuyhtiö Gasum aloittaa muutosneuvottelut (aiemmin yt-neuvottelut) säästötoimista, joiden päätteeksi arviolta 60 henkilöä saattaa saada potkut, kertoo Yle. Neuvottelut koskevat yhtiön koko henkilöstöä Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa.

Gasumin johtaja Olga Väisänen kertoo Ylelle, että maakaasun korkea hinta on johtanut kysynnän vähenemiseen esimerkiksi teollisuudessa.

– Ne asiakkaat, jotka voivat vaihtaa eri polttoaineeseen, ovat niin tehneet. Esimerkiksi teollisuuslaitokset tai merenkulun asiakkaat ovat voineet siirtyä maakaasusta öljyyn, näitä siirtymiä on tapahtunut, Väisänen sanoo.

Kaasun hinta nousi viime syksynä ennätyskorkealle tasolle. Tällä hetkellä sota Ukrainassa vaikuttaa kaasumarkkinoihin.

Gasum tuo maakaasua muun muassa putkea pitkin Venäjältä. Yhtiö on myös Pohjoismaiden suurin nesteytetyn maakaasun (LNG) jakelija ja johtava biokaasun tuottaja.

18.32 Suomi ja Ruotsi valmistautuvat hakemaan puolustusliitto Naton jäsenyyttä yhtä aikaa toukokuussa, kertoo Iltalehti.

Lehden tietojen mukaan Ruotsin johto on esittänyt Suomelle, että mailla olisi yhteinen päivä, jolloin maat kertoisivat halukkuudestaan liittyä Natoon.

IL kertoo myös, että Suomelle tämä sopii, kunhan Ruotsin hallitus on valmis päätöksen tekemään.

IL:n tietojen mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset olisi tarkoitus julkistaa viikolla 20 eli 16. toukokuuta alkavalla viikolla, mikäli siis samanaikaisuus onnistuu.

Iltalehti ja Expressen: Suomi ja Ruotsi pyrkivät hakemaan Natoon yhtä aikaa toukokuun puolivälissä

18.17 Parisenkymmentä ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia yritti maanantaina estää venäläistä öljytankkeria purkamasta lastiaan Oslon lähellä Norjassa. Ust Luga -tankkerin lastina oli 95 000 tonnia polttoainetta, joka oli matkalla öljy-yhtiö Esson terminaaliin Norjan kaakkoisosassa.

Osa aktivisteista kahlehti itsensä ketjuilla alukseen. Poliisi poisti paikalta 20 aktivistia, jotka otettiin kiinni, koska he eivät totelleet virkavallan määräyksiä.

– Olemme järkyttyneitä siitä, että Norja toimii venäläisen öljyn vapaasatamana. Tiedämme, että sillä rahoitetaan (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin sotaa, perusteli Greenpeacen Norjan toimintojen johtaja Frode Pleym.

Norjan Esson edustajan Anne Fougnerin mukaan lastin toimittamisesta oli sovittu jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan eikä Norjan Essolla ole muita sopimuksia venäläisistä tuotteista.

Vaikka Norja ei kuulu Euroopan unioniin, se on silti noudattanut lähes kaikkia EU:n Venäjälle asettamia pakotteita.

17.53 Video Venäjän presidentin Vladimir Putinin osallistumisesta ortodoksisen kirkon pääsiäisjumalanpalvelukseen on lavastettu, arvioi Jyväskylän yliopiston turvallisuus- ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen. Video julkaistiin viikonloppuna muun muassa useissa suomalaismedioissa.

Video on Moilasen mukaan epäaito, sillä Putinin ollessa kuvassa itse jumalanpalvelusta ei näy. Kun taas jumalanpalvelusta näytetään, ei Putinia näy taustalla siinä kohdassa, missä hän on lähikuvassa.

Moilanen arvioi lisäksi, että Putinin kasvot näyttävät jumalanpalveluksessa selvästi hoikemmilta kuin aiemmin viime viikolla julkaistussa keskustelussa Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun kanssa.

Putin saattoikin olla paikalla ortodoksikirkon jumalanpalveluksessa, sanoo asiantuntija – miksi presidentin läsnäololla on Venäjälle niin paljon väliä?

17.28 Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba arvostelee Twitterissä Venäjän öljyn ostamista.

– Jos maailman johtajat ja yritykset ovat vakavissaan Venäjän sotarikosten lopettamisesta, niiden on ensin riistettävä (Vladimir) Putinin öljytulot. Tarpeeksi tekosyitä ja puolinaisia toimia, kun ukrainalaisia ​​pommitetaan, tapetaan, kidutetaan ja raiskataan. Venäjän öljy on täynnä ukrainalaista verta. Lopettakaa sen ostaminen!, Kuleba kirjoittaa.

Kuleban mukaan EU tarvitsee todellisen kiellon Venäjän öljylle.

– Lisäksi Venäjä yrittää epätoivoisesti ohittaa jo asetetut rajoitukset. Tehdään selväksi: mitä tahansa venäläistä öljyä sisältävää seosta tulee käsitellä 100-prosenttisena venäläisenä öljynä. Älkää antako venäläisten huijata rajoitusten ympäri, Kuleba jatkoi.

17.16 Ukrainassa ainakin viisi ihmistä on saanut surmansa ja 18 haavoittunut Venäjän iskuissa rautatieasemille Vinnytsjan alueella maan keskiosissa, kertovat viranomaiset.

Pelastus- ja raivaustoimet ovat edelleen kesken, joten uhrimäärä voi nousta.

Venäjän edellisessä rautatieasemaiskussa kuluvan kuun alussa kuoli yli 50 ihmistä. Tuolloin isku kohdistui Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Kramatorskiin.

Useita kuollut Venäjän iskuissa rautatieasemille Ukrainassa – Venäjän puolustusministeriö myöntää iskuilla pyrittävän estämään asetoimitukset rintamalle

16.50 Venäjä karkottaa 40 saksalaisdiplomaattia vastatoimena Saksan päätökselle karkottaa venäläisdiplomaatteja Ukrainan sodan vuoksi.

Venäjän ulkoministeriö kertoo lausunnossaan jättäneensä Saksan Moskovan-suurlähettiläälle viestin, jossa neljäkymmentä saksalaisdiplomaattia julistetaan epätoivotuiksi henkilöiksi maassa.

16.37 Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan Ukraina on vedonnut YK:n pääsihteeriin Antonio Guterresiin, jotta hän voisi "taata" humanitaarisen käytävän siviileille. Hänen mukaansa YK:n ja Kansainvälisen Punaisen ristin edustajien tulisi olla paikalla, kun evakuointeja järjestetään.

16.02 Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti maanantaina, että länsimaat olisivat suunnitelleet merkittävän venäläisen toimittajan murhaamista, kertoi uutistoimisto Reuters.

– Tänä aamuna liittovaltion turvallisuuspalvelu (FSB) pysäytti terroristiryhmän toiminnan, joka aikoi hyökätä ja murhata kuuluisan venäläisen tv-toimittajan. He ovat siirtyneet terroriin – toimittajiemme murhien valmisteluun, Putin sanoi.

Putin ei antanut todisteita väitteidensä tueksi eikä Reuters pystynyt vahvistamaan niitä.

Lisäksi Reuters uutisoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin kertoneen, että Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet nationalistiryhmän jäseniä.

Sen mukaan ryhmä, joka toimi ukrainalaisten vakoojien käskystä, suunnitteli venäläisen toimittajan Vladimir Solovjovin murhaa.

Putin: Länsimaat suunnittelivat kuuluisan venäläisen tv-toimittajan murhaa – Ukraina kiistää väitteen

15.26 Ukrainan mukaan se ei ole päässyt sopimukseen tulitauosta Venäjän kanssa siviilien evakuoimiseksi Mariupolista.

Asiasta kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti aloittavansa tulitauon Mariupolissa Azovstalin tehdasalueen ympärillä, jotta siviilejä saadaan evakuoitua alueelta.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjän joukot olisivat lopettaneet sotatoimet ja vetäytyneet turvalliselle etäisyydelle iltapäivällä.

Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta.

15.19 Suomen Punainen Risti kertoo toimittavansa terveysklinikan Länsi-Ukrainaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaation tueksi. Mukaan lähtee myös suomalainen asiantuntijaryhmä käynnistämään klinikan toimintaa. Varsinainen henkilökunta tullaan palkkaamaan Ukrainassa.

Uzhorodin kaupunkiin sijoitettavalla terveysklinikalla voidaan hoitaa päivisin perusterveydenhuollon asiakkaita ja siten tukea paikallista terveydenhuoltoa.

15.15 Yhdysvallat haluaa nähdä Venäjän heikentyvän, on Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanonut Kiovan-vierailunsa jälkeen.

Guardian-lehden mukaan Austin sanoi toimittajille Puolassa, että Yhdysvallat haluaa nähdä Venäjän heikentyvän siihen pisteeseen, että se ei enää pysty tekemään vastaavanlaisia hyökkäyksiä kuin Ukrainaan.

Austinin mukaan Venäjä on jo menettänyt paljon sotilaallisesta kyvystään. Yhdysvallat haluaa, ettei Venäjän sotilaallinen kyky palaa nopeasti ennalleen, Austin lisäsi.

14.57 Britannian tiedustelu julkaisi maanantaina iltapäivällä kartan Venäjän hyökkäyksen tämänhetkisestä tilanteesta.

14.39 Yhdysvallat uskoo puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan, että Ukraina voi voittaa sodan Venäjää vastaan, jos se saa oikeanlaiset varusteet ja tuen. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Austin matkusti sunnuntaina Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä. Aiemmin tänään uutisoitiin Blinkenin puolestaan sanoneen, että Venäjä on epäonnistunut yrityksissään viedä Ukrainan suvereniteetti ja itsenäisyys.

14.23 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on nimittänyt Bridget Brinkin uudeksi Ukrainan-suurlähettilääksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Tähän asti Brinkin on toiminut Slovakian-suurlähettiläänä.

13.32 Venäjä sanoo aloittavansa tulitauon Mariupolissa Azovstalin tehdasalueen ympärillä, jotta siviilejä saadaan evakuoitua alueelta. Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjän joukot lopettavat sotatoimet ja vetäytyvät turvalliselle etäisyydelle kello 14 Moskovan aikaa. Moskovassa kello on samassa ajassa kuin Suomessa.

Ulkoministeriön tiedotteessa lisätään, että ukrainalaisten tulisi osoittaa valmiutta evakuoinneille "nostamalla valkoiset liput" Azovstalissa. Tätä vaatimusta välitetään Azovstaliin radiokanavien kautta 30 minuutin välein.

Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta.

13.16 Ukrainalaisen Butshan kaupungin joukkohaudoista nostetuista ruumiista on löydetty nuoliammuksia, kertoo brittilehti The Guardian oikeuslääkärien tietoihin nojaten.

Ruumiinavauksissa on löydetty pieniä metallisia nuolia useiden kuolleiden yläruumiista ja päistä. Tapauksia on tusinoittain eli ainakin kymmeniä.

The Guardianin kirjeenvaihtaja Lorenzo Tondo jakoi Twitterissä kyseisen jutun, jossa näkyy myös kuva nuoliammuksesta.

– Haastattelimme oikeuslääkäreitä Ukrainassa ja löysimme tusinoittaan butshalaisia siviilejä, jotka on tapettu pienillä metallinuolilla, jotka on ammuttu venäläisohjuksista ja joita on laajasti käytetty ensimmäisen maailmansodan aikaan. Niiden ampuminen siviilejä kohti loukkaa humanitaarista lakia, Tondo kirjoittaa.

Butshassa kuolleista ihmisistä löytyi nuoliammuksia, kertoo The Guardian: "Ei tulisi koskaan käyttää siviilialueilla"

12.32 Venäjä on varoittanut Yhdysvaltoja olemaan lähettämättä enempää aseita Ukrainalle. Asiasta on kertonut Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Venäjän valtion televisiolle Guardian-lehden mukaan.

Suurlähettiläs Anatoli Antonovin mukaan aseiden lähettäminen Ukrainalle "ei ole hyväksyttävää". Hänen mukaansa Venäjä on antanut asiasta virallisen nootin Washingtonille Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Kiovan-vierailun jälkeen.

12.01 Yksi rautatieasemista, joihin iskettiin maanantaiaamuna, on Krasne Lvivin itäpuolella, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC, joka nojaa tietonsa Lvivin aluepäällikkö Maksym Kozytskyi Telegram-julkaisuun.

Aiemmin maanantaiaamupäivällä uutisoitiin, että useita ihmisiä on kuollut Keski- ja Länsi-Ukrainassa, kun viittä rautatieasemaa on tulitettu, kertoo uutistoimisto Reuters. Iskut tapahtuivat tunnin sisään ja tietoja niiden tarkemmista sijainneista ei heti ollut.

11.52 Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on menettänyt hyökkäyssodan alettua muun muassa 21 900 sotilasta, 181 lentokonetta 154 helikopteria ja 884 panssarivaunua, kertoo ukrainalainen The Kyiv Independent -uutismedia.

Tiedot Venäjän menetysten määristä vaihtelevat lähteestä riippuen. Venäjä on ilmoittanut huomattavasti pienempiä määriä kuin Ukraina.

11.11 Venäjän presidentti Vladimir Putin on lähettänyt onnittelusähkeen uudelleenvalintansa varmistaneelle Ranskan presidentille Emmanuel Macronille. Kremlin mukaan Putinin toivotti Macronille menestystä valtiollisissa tehtävissä sekä hyvää terveyttä.

EU-puheenjohtajamaan Ranskan johtaja Macron on puhunut useasti puhelimessa Putinin kanssa myös Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Macron sai onnittelut myös Kiinan presidentiltä Xi Jinpingiltä, joka toivoi jatkoa maiden molempia osapuolia hyödyttäville suhteille.

10.38 Useita ihmisiä on kuollut Keski- ja Länsi-Ukrainassa, kun viittä rautatieasemaa on tulitettu maanantaiaamuna, kertoo uutistoimisto Reuters. Uutistoimisto nojaa tietonsa ukrainalaiseen televisiokanavaan, jolle asiasta kertoi kansallinen rautatieyhtiö.

Yhtiön toimitusjohtaja Oleksandr Kamyshin kertoo, että iskut tapahtuivat tunnin sisällä ja yksityiskohtia selvitetään vielä.

10.34 Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uudelleenvalinnan tuomalla jatkuvuudella on suuri merkitys Euroopalle keskellä Ukrainan sotaa. Suomen osalta Haavisto pitää tärkeänä, että Macronin johtama Ranska on sitoutunut eurooppalaiseen turvallisuuteen sekä Suomen Nato-päätöksen tukemiseen, mikä se sitten onkin.

10.11 Venäjä teki Odessaan lauantai-iltana ohjusiskun, jossa kansainvälisten lähteiden mukaan kuoli kahdeksan ihmistä. Ukrainan kertomien tietojen mukaan joukossa oli myös kolmen kuukauden ikäinen vauva.

BBC julkaisi odessalaisen Yuriy Glodanin haastattelun, jossa hän kertoo menettäneensä iskussa koko perheensä.

Yuriyn vauva, vaimo ja vaimon äiti kuolivat viikonloppuna Venäjän ohjusiskussa Odessaan: "Koko maailmani tuhoutui", hän kertoo BBC:lle

09.55 Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Venäjä on epäonnistunut yrityksissään viedä Ukrainan suvereniteetti ja itsenäisyys.

Blinken piti aamulla tiedotustilaisuuden Puolan rajalla vierailtuaan Ukrainassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä CNN.

Blinken sanoi, ettemme tiedä vielä, mitä loppusodan aikana tapahtuu, mutta tiedämme sen, että itsenäinen Ukraina tulee pysymään kuvioissa paljon pidempään kuin Putin.

08.57 Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjä on saavuttanut pientä edistystä joillain alueilla siirrettyään huomionsa Donbasin alueen valloittamiseen, mutta ei ole vielä saavuttanut merkittävää läpimurtoa.

Tiedustelupäivityksessä kommentoidaan myös Mariupolin Azovstalin tilannetta. Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle on vetäytynyt satamakaupungin viimeisiä puolustajia sekä sadoittain siviilejä.

– Venäjän päätös piirittää Azovstalin terästehdasta hyökkäyksen sijaan tarkoittaa sitä, että monet venäläisjoukot pysyvät paikoillaan kaupungissa eikä niitä voi sijoittaa uudelleen, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa Twitterissä.

08.18 Venäläisviranomaiset ovat vahvistaneet, että öljyn varastointiin käytettyjä tankkeja on syttynyt tuleen Brjanskissa, kirjoittaa The Guardian. Brjansk sijaitsee Länsi-Venäjällä noin 100 kilometriä Ukrainan rajalta.

Venäläinen uutistoimisto Tass raportoi paikallisen hätätilaministeriön sanoneen, että tieto tulipalosta tuli kahdelta yöllä Moskovan aikaa. Palon syttymissyystä ei kerrottu tietoa.

Palosta on jaettu kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa. Uutissuomalainen ei ole voinut itsenäisesti vahvistaa alla olevan videon oikeellisuutta.

07.54 STT kävi sunnuntaina Kiovan keskustassa haastattelemassa kaupungin asukkaita. Vapaapäivää viettämässä ollut Volodymyr Borysenko ei usko, että ihmiset esimerkiksi Suomessa voivat täysin ymmärtää heitä.

– Katsot uutisia ja olet peloissasi ja vihainen. Sinä muutut. Paljon. Minä ja ystäväni olemme muuttuneet.

Kiovaan palanneet nuoret aikuiset tapaavat ystäviä ja nauttivat keväästä, vaikka elämä ei ole ennallaan – "Minä ja ystäväni olemme muuttuneet", sanoo Volodymyr Borysenko

07.32 Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin matkustivat sunnuntaina Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä. Blinken ja Austin ilmoittivat matkansa aikana, että Yhdysvaltojen diplomaatteja alkaa palata Ukrainaan asteittain tästä viikosta alkaen, sanoi Yhdysvaltojen ulkoministeriön virkamies uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lisäksi hän kertoi ministerien ilmoittaneen yli 700 miljoonan dollarin lisäavusta, joka pitää sisällään sekä suoraa että epäsuoraa sotilaallista apua. 700 miljoonaa dollaria on noin 650 miljoonaa euroa.

07.24 Ukrainalainen The Kyiv Independent kertoi maanantaiaamuna kello seitsemän jälkeen, että useilla alueilla Ukrainassa on soinut ilmahyökkäyshälytyksiä.

Hälytyksiä on kuultu Tsherkasyssa, Tshernihivissä, Kiovassa, Kirovohradissa, Vinnytsjassa, Tshytomyrissä, Sumyssä, Harkovassa, Odessassa, Mykolajivissa, Zaporizhzhiassa, Pultavassa, Dnipropetrovskissa sekä Donetskin alueella.

07.13 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi onnittelee Twitterissä Ranskan istuvaa presidenttiä Emmanuel Macronia vaalivoitosta luonnehtien Zelenskyiä "todelliseksi ystäväksi".

– Arvostan Ranskan tukea ja olen vakuuttunut, että siirrymme yhdessä eteenpäin kohti uusia yhteisiä voittoja, Zelenskyi kirjoittaa ranskankielisessä tviitissään.

Äärioikeiston vastaehdokkaan hyvä menestys laimensi Macronin juhlia uudelleenvalinnasta Ranskassa

07.04 Brittilehti Financial Times kirjoittaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ei enää pidä rauhansopimusta Ukrainan kanssa mahdollisena. FT perustaa tietonsa kolmeen lähteeseen, joilla on tietoa Putinin viimeaikaisista keskusteluista.

Lähteiden mukaan vielä viime kuussa Putin näki mahdollisuuksia rauhanneuvotteluiden etenemiseen, mutta venäläisen sota-alus Moskvan uppoamisen jälkeen tapahtui käänne. FT kirjoittaa Putinin raivostuneen Moskvan uppoamisesta ja kieltäytyneen sen jälkeen allekirjoittamasta mitään.

FT:n mukaan käänteentekevää oli myös Butshan surmien paljastuminen.

06.35 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden onnittelee Twitterissä Ranskan istuvaa presidenttiä Emmanuel Macronia vaalivoitosta. Biden kutsuu Ranskaa maansa vanhimmaksi liittolaiseksi ja tärkeäksi kumppaniksi globaaleihin haasteisiin vastaamisessa.

– Odotan maiden jatkavan läheistä yhteistyötä muun muassa Ukrainan tukemisessa, demokratian puolustamisessa ja ilmastonmuutoksen torjumisessa, Biden kirjoittaa.

Emmanuel Macron saa jatkokauden Ranskan johdossa – helpotus näkyy eurooppalaisten johtajien reaktioissa

06.08 Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjä suunnittelee Ukrainan Hersoniin lavastettua kansanäänestystä, jonka tavoitteena olisi oikeuttaa Venäjän miehitys.

Ukrainan eteläosassa sijaitseva Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa. Venäjän joukot valtasivat Hersonin maaliskuun alussa.

Ukrainan johto on jo aiemmin nostanut esiin huolta siitä, että Venäjä suunnittelisi kaupunkiin epärehellistä kansanäänestystä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti torstaina kansalaisia Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla jakamasta tietojaan venäläismiehittäjille mahdollisen kansanäänestyksen lavastamisen takia.

Viikonloppuna Zelenskyi kommentoi tiedotustilaisuudessaan mahdollisen "kansanäänestyksen" vaikutusta tulitaukoneuvotteluihin.

– Jos sotilaamme tapetaan Mariupolissa ja näitä pseudokansanäänestyksiä järjestetään Hersonin alueella, Ukraina tulee vetäytymään kaikista neuvotteluista, Zelenskyi sanoi.

Vuonna 2014 Venäjä järjesti Krimillä laittoman kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä sijoitettuaan joukkojaan alueelle.

USA:n ulkoministeri: Itsenäinen Ukraina pysyy kuvioissa paljon Putinia pidempään – Venäjän Brjanskissa suuret öljyvarastot tulessa lähellä Ukrainan rajaa

06.01 Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin ovat saapuneet Kiovaan tapaamaan Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyitä.

Presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovitsh vahvisti tapaamisen sunnuntaina Youtube-kanavalla.

– He puhuvat presidentin kanssa parhaillaan. Ehkä he voivat auttaa.

Kyseessä on Yhdysvaltain ensimmäinen virallinen vierailu Ukrainaan sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan kaksi kuukautta sitten.

– Ukrainan kansa on tänään yhtenäinen ja vahva, ja Ukrainan ja Yhdysvaltojen ystävyys ja kumppanuus vahvempia kuin koskaan, Zelenskyi tviittasi myöhään sunnuntaina.

Arestovitsh toisti Ukrainan monesti esittämän pyynnön saada hyökkäysaseita ja sanoi, että ilman niitä "joka päivä tulee uusi Butsha". Hän arvioi myös, että amerikkalaisministerit eivät olisi tulleet vierailulle, ellei Yhdysvallat olisi valmis lisäämään aseapuaan.

Zelenskyi sanoi lauantaina olevansa kiitollinen Yhdysvaltojen tähän mennessä antamista aseista vaikka toivoo Ukrainan saavan vielä tehokkaampia aseita käytettäviksi Venäjää vastaan.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aikaisemmin sanonut olevansa halukas käymään Kiovassa. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan tällaista vierailua ei kuitenkaan ole nyt suunnitteilla.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut