Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin vierailee Saksassa liittokansleri Scholzin kutsusta, keskustelutilaisuuteen osallistuu myös Ruotsin pääministeri

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vierailee tänään Saksassa. Marin osallistuu liittokansleri Olaf Scholzin kutsusta Saksan liittohallituksen järjestämään keskustelutilaisuuteen Euroopan muuttuneesta turvallisuustilanteesta.

Mesebergin linnassa lähellä Berliiniä pidettävään tilaisuuteen osallistuu myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Tapaamista isännöivä Scholz perusteli Suomen ja Ruotsin pääministereiden kutsumista sillä, että molemmat maat ovat Saksan läheisiä liittolaisia ja kumppaneita Euroopan unionissa.

– Siksi on hyvin tärkeää, että puhumme täällä keskenämme turvallisuuskysymyksistä, jotka ovat hyvin tärkeitä Euroopalle ja näille maille, Scholz sanoi tapaamisen aluksi.

Hänen mukaansa keskustelunaiheina ovat lisäksi Ukrainan sodan mukanaan tuomat taloudelliset haasteet sekä ilmastonmuutoksen nykymuotoiselle talousmallille aiheuttamat muutospaineet. Scholz sanoi toivovansa, että keskustelut antavat lisäeväitä Saksan hallitukselle jatkaa maan uudenaikaistamista.

Marin jatkaa matkaansa Saksasta Tanskaan, missä hän osallistuu huomenna Pohjoismaiden ja Intian pääministerikokoukseen.

Scholzin Ukraina-politiikkaa arvosteltu

Suomen ja Ruotsin valtionjohdot sekä parlamentit ovat pitäneet kevään aikana tiivistä yhteyttä turvallisuuspolitiikan ja mahdollisen Nato-jäsenyyshakemuksen tiimoilta. Pääministerit Marin ja Andersson tapasivat viimeksi vajaat kolme viikkoa sitten Tukholmassa.

Saksan Scholz on puolestaan ollut kovan kotimaisen ja kansainvälisen arvostelun kohteena, koska hän on suhtautunut monia muita länsijohtajia varauksellisemmin Ukrainan varustamiseen aseilla. Viikko sitten Saksa kuitenkin pyörsi aiemmat puheessa ja ilmoitti toimittavansa Ukrainalle myös raskaita aseita, tarkemmin sanottuna Gepard-ilmatorjuntapanssareita.

– Kunnioitan pasifismia, mutta Ukrainan kansalaisten näkökulmasta vaikuttaa kyyniseltä, jos heitä kehotetaan puolustautumaan Putinin aggressiota vastaan ilman aseita. Sellainen on aikansa elänyttä, Scholz sanoi vappupuheessaan sunnuntaina.

Saksa on ajautunut Venäjän hyökkäyssodan alettua vaikeaan tilanteeseen, koska maa on ollut erittäin riippuvainen Venäjältä tuodusta fossiilisesta energiasta.