Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahta tutkijaa syytetään törkeästä kunnianloukkauksesta kollegaansa kohtaan

Kahta tutkijaa syytetään valheellisten tietojen levittämisestä kollegastaan, jota vuonna 2018 oltiin palkkaamassa vanhemman tutkijan virkaan Turun yliopistoon. Syyttäjän mukaan he syyllistyivät törkeään kunnianloukkaukseen ja törkeään yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen.

Syytetyt ovat syyttäjän mukaan pyrkineet järjestelmällisesti luomaan sellaista käsitystä, että kollega olisi syyllistynyt naisopiskelijoiden seksuaaliseen häirintään aiemmassa työpaikassaan, Yhdysvalloissa toimivassa yliopistossa. He ovat syytteen mukaan muun muassa julkaisseet tällaisia väitteitä sosiaalisessa mediassa sekä lähettäneet kirjeen aiheesta Turun yliopiston johdolle.

Kosmologi Syksy Räsänen sanoo kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle, että ei ole kertonut kollegastaan paikkansapitämättömiä tietoja eikä mitään sellaista, mikä ei olisi ollut esillä aiemminkin. Myös toinen syytetty kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Turun yliopisto purki Yhdysvalloista tulleen tutkijan työsuhteen helmikuussa 2018 eli jo ennen kuin työsuhteen oli määrä alkaa. Tämän vuoden maaliskuussa Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi yliopiston maksamaan tutkijalle 20 kuukauden palkkaa vastaavan summan työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

Mies kertoi tuolloin oikeudessa, että hän oli tehnyt virheitä jatko-opiskelijoiden ohjaamisessa ja käyttäytynyt osin epäammattimaisesti. Hän kertoi ystävystyneensä naispuolisen maisterivaiheen opiskelijan kanssa ja keskustelleensa tämän kanssa myös yksityisasioistaan. Suhde ei kuitenkaan hänen mukaansa ollut seksuaalinen.

Kunnianloukkausjutussa pidettiin tiistaina valmisteleva istunto Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Jutun pääkäsittely on myöhemmin.