Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain tiedustelupomo: Putin valmistautuu pitkään sotaan, tavoitteet eivät ole muuttuneet

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun päällikkö Avril Haines on antanut senaatille selonteon kansainvälisistä uhista ja Ukrainan tilanteesta, kertoo The Guardian. Hänen maalaamansa kuva sodan tulevista kuukausista näyttää mustalta. Haines arvioi muun muassa, ettei Putin ole luopunut tavoitteistaan sodan lopputuloksen suhteen. Näin ollen painopisteen siirtyminen Itä-Ukrainaan olisi vain väliaikainen strategian muutos.

– Meidän näkemämme perusteella Putin valmistautuu pitkittyneeseen sotaan, jonka tavoitteet ovat Donbassin ulkopuolella. Strategiset tavoitteet eivät liene muuttuneet, Haines sanoi todistuksessaan senaatin edessä tiistaina.

Putinin lyhyen aikavälin tavoitteet ovat Hainesin mukaan Donetskin ja Luhanskin, sekä niiden lähialueiden valtaus. Lisäksi venäläiset yrittävät luoda maayhteyden Krimin niemimaalta suoraan Moldovaan kuuluvalle Transnistrian alueelle, jota Venäjä on miehittänyt jo vuosikymmeniä.

Haines luonnehti Putinin luottavan Yhdysvaltain ja EU:n heikkenemiseen polttoaineiden ja energian hintojen noustessa yhdessä inflaation kanssa.

– Sekä Venäjä että Ukraina näkevät sotilaallisen etenemisen mahdollisena, joten emme näe neuvotteluissa saavutettavan merkittävää edistystä lähitulevaisuudessa.

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan sota on muuttumassa uuvutustaisteluksi molemmin puolin. Tulevaisuus on kuitenkin kaikkea muuta kuin varma.

– Epäsuhta Putinin tavoitteiden ja Venäjän joukkojen todellisten kykyjen välillä on suuri. Sota voi seuraavina kuukausina edetä mihin suuntaan vain. Nykyinen trendi uhkaa tehdä Putinin toimista entistä ennalta-arvaamattomampia.