Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen tukipaketti Ukrainalle etenee – edustajainhuone äänesti 38 miljardin euron tuesta

Yhdysvaltain edustajainhuone on äänestänyt 40 miljardin dollarin eli noin 38 miljardin euron tukipaketista Ukrainalle.

Äänestys tehtiin tiistaina sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti Ukrainalle toimitettavien varojen olevan loppumassa.

Yhdysvaltain senaatin odotetaan vahvistavan päätös ensi viikon loppuun mennessä. Päätös nostaisi Yhdysvaltojen avun Ukrainalle yhteensä noin 54 miljardiin dollariin eli 51 miljardiin euroon.

Tuki suunnataan Ukrainan puolustukseen sekä humanitaariseen ja taloudelliseen apuun.

"Ratkaiseva askel" Ukrainan auttamiseksi

Tukipaketti meni läpi edustajainhuoneessa 368 äänellä, ja sitä vastusti vain 57 edustajaa. Kaikki vastustajat olivat republikaaneja, mutta yleisesti ottaen demokraatit ja republikaanit ovat olleet harvinaisen yksimielisiä Ukrainalle annettavasta tuesta.

– Tämän tukipaketin myötä Amerikka lähettää maailmalle voimakkaan viestin horjumattomasta päättäväisyydestä olla Ukrainan rohkean kansan rinnalla, kunnes voitto on saavutettu, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi ennen äänestystä.

Valkoinen talo kiitteli tiistaista äänestystä "ratkaisevana askeleena" Ukrainan auttamiseksi ja sen "demokratian puolustamiseksi" Venäjän hyökkäystä vastaan.

– Kuten presidentti (Joe Biden) totesi eilen, meillä ei ole varaa lykätä tätä elintärkeää ponnistusta, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki sanoi lausunnossa.

Yhdysvallat odottaa Ukrainan sodan kestävän vielä kauan. Yhdysvaltojen kansallisen tiedustelupalvelun johtajan Avril Hainesin mukaan Venäjä valmistautuu Ukrainassa pitkään sotaan, jonka aikana se havittelee laajempia tavoitteita kuin itäisen Donbassin haltuun ottamista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Twitterissä apupaketista. Hän kiitti Nancy Pelosia ja edustajia tukipaketin nopeasti läpimenosta edustajainhuoneessa ja sanoi odottavansa asian käsittelyä senaatissa.