Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

The Rasmuksen osallistuminen Euroviisuihin on herättänyt hurjaa kiinnostusta kansainvälisesti – bändille torstain semifinaalin avaus on kunniapaikka

The Rasmuksella on pitänyt kiirettä Italian Torinossa. Lähes 30 vuotta musiikkia tehnyt The Rasmus on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä yhtyeitä, ja bändin nouseminen Euroviisujen lavalle on herättänyt valtavasti kiinnostusta ympäri Eurooppaa.

Suomalaisbändi oli antanut Euroviisuissa tiistaihin mennessä jo yli sata haastattelua, ja osasta haastattelupyyntöjä on pitänyt kieltäytyä. Esimerkiksi tiistai-iltana The Rasmus tapasi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sekä Italian Rolling Stonen.

Euroviisut on ollut kokeneelle bändille uudenlainen kokemus. Yhtye kuvailee, että viisuyleisö haluaa näyttää rakkautta kaikille mukana oleville artisteille, kun esimerkiksi festarikeikoilla yleisöllä on omat suosikkinsa.

– Kun astuu sisään tähän euroviisukuplaan, laitetaan oma ego naulakkoon ja tänne tullaan palvelemaan sitä euroviisukuplaa, jossa vallitsee rakkaus ja hyväksyminen ja muista välittäminen. Kukaan ei staraile omiin nimiinsä, vaan tässä tehdään tätä yhteistä isoa juttua, johon kuuluu 40 maata, basisti Eero Heinonen kuvaili STT:lle.

Erilaista on myös se, että bändillä on vain kolme minuuttia aikaa "olla hyviä", kun se esiintyy viisuissa. Lavalla tehdään hyvin tekninen esitys, jossa korostuu suunnitelmallisuus ja kameratyöskentely. Bändin tavoitteena on välittää livetunnelma televisioruuduista kotisohville.

Laulaja Lauri Ylösen mukaan The Rasmus ei ole ennen tehnyt tämän kokoluokan livelähetystä, jossa kaikki on erittäin tarkkaan suunniteltua.

– Se tuo meillekin uuden tilanteen ja uutta opeteltavaa, että miten show saadaan alkamaan ensisekunnista lähtien, Ylönen sanoi.

Bändi ei usko avauspaikan kiroukseen

The Rasmus avaa torstaina viisujen toisen semifinaalin kappaleellaan Jezebel. Esitystä on harjoiteltu Torinon viisulavalla viime viikosta lähtien. Haasteita ovat tuoneet näyttävät lavasteet: bändi esiintyy tarkkaan aseteltujen, massiivisten ilmapallojen keskellä.

Keskiviikkona ja torstaina harjoitellaan vielä viimeiset läpivedot sekä ammattilaisraadeille esitettävä show ennen torstain virallista, Suomen aikaa kello 22 alkavaa semifinaalia. Läpivedoissa viisustadionilla on paikalla yleisöä, ja se sytyttää bändin lavalla.

– Me ollaan tosi tikissä bändinä, mutta pientä teknistä viilausta on vielä. Uskon, että ne saadaan vielä kuosiin, rumpali Aki Hakala kertoi.

Avauspaikka viisuissa on perinteisesti haastava – esimerkiksi tiistain ensimmäisessä semifinaalissa esiintynyt Albania ei päässyt finaaliin. Bändi ei kuitenkaan usko avauspaikan kiroukseen.

– Me ollaan kerran jo harjoiteltu sitä UMK:ssa, ja se muistaakseni meni ihan hyvin, Hakala nauroi viitaten Uuden musiikin kilpailuun, jossa bändi voitti viisuedustuspaikan.

Kitaristi Emppu Suhosen mukaan bändin on parempi päästä heti lavalle kuin odottaa omaa vuoroaan samalla kun toistakymmentä maata esiintyy ensin.

– Me saadaan kaikki se energia siihen alkuun puristettua, Suhonen sanoi.

– Mä nään sen niin, että ne ovat miettineet, että mites oikein saadaan tää lähetys hyvin käyntiin. Pannaan kato Rasmus siihen ykköseks! Meidät on valittu siihen kunniapaikalle, Ylönen tunnelmoi.

Euroviisujen kahdesta semifinaalista pääsee kustakin kymmenen maata jatkoon lauantain viisufinaaliin. Ennakkoon on veikattu aika varmaksi sitä, että The Rasmus nappaa finaalipaikan, ja myös bändi uskoo jatkavansa finaaliin.

"Yksi parhaista hetkistä tällä reissulla"

Tiistain ensimmäisestä semifinaalista pääsi odotetusti jatkoon viisujen voittajasuosikki Ukraina. The Rasmus on tavannut Kalush Orchestran kanssa jo useamman kerran, ja sunnuntaina bändit jamittelivat yhdessä Torinon keskustassa.

Idea tuli Kalush Orchestralta, joka on "diggaillut Rasmusta".

– Soitettiin sellainen mash-up, missä oli Jezebel, niiden Stefania ja meidän In the Shadows. Ne veteli huiluilla, ja laulettiin ja soitettiin yhdessä. Se oli hieno hetki, yksi parhaista hetkistä tällä reissulla, Hakala kertoi.

– Meillä on vähän samanlaista melankoliaa meidän biiseissä. Se meni satumaisen hyvin yhteen, Ylönen kuvaili.

Video The Rasmuksen ja Kalush Orchestran yhteissoitteluista on julkaistu muun muassa Ylen verkkosivuilla.

Ylönen lisäsi, että Ukrainan tilanteen takia tapaamisessa oli myös haikea fiilis, ja viisuissakin on sen takia mukana surua ja melankoliaa. Ylösen mukaan on kuitenkin hienoa, että Ukraina on mukana, on ennakkosuosikki ja "luultavasti voittaja".

– Siinä on jotain fiilistä, että Eurooppa seisoo yhtenäisenä täällä, ja Euroviisut on tärkeä tapahtuma just tässä hetkessä, Ylönen sanoi.