Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Presidentti ja pääministeri kertovat Nato-kantansa, Ilmastopaneeli: Hakkuiden lisäämistä ei voida perustella ilmastosyillä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) on tänään määrä kertoa kantansa Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Päätös hakea jäsenyyttä on tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan harteilla.

Presidentti ja pääministeri ovat kuitenkin halunneet pitää eduskunnan mukana jo hakemisesta päätettäessä, minkä vuoksi eduskunta on käsitellyt ja käsittelee asiaa jo ennen mahdollista jäsenyyden tavoittelua.

Ilmastopaneeli: Hakkuiden lisäämistä ei voida perustella ilmastosyillä

Kotimaisten metsähakkuiden lisäämistä nykytasosta ei voida perustella ilmastosyillä, sanoo Suomen ilmastopaneeli tuoreessa raportissaan.

Paneelin mukaan hakkuiden lisääminen nykyisestä vähentäisi metsien hiilinielua tulevina vuosikymmeninä. Puutuotteiden ja puupolttoaineiden käytön lisääminen ei paneelin mukaan riitä korvaamaan lisähakkuiden aiheuttamia hiilinielumenetyksiä metsissä ainakaan 150 vuoteen.

Suomen ilmastopaneeli tarkasteli raportissaan metsien käytön ilmastovaikutuksia.

Pohjois-Korea vahvistaa valtion median mukaan ensimmäisen koronatartuntansa

Pohjois-Korea on vahvistanut maan ensimmäisen koronatartunnan ja julistanut vakavan kansallisen hätätilan. Asiasta kertoo maan valtiollinen media.

Pohjois-Korea ei ole aiemmin myöntänyt yhtään koronatapausta.

Maan virallisen uutistoimiston mukaan tapaus on yhdenmukainen viruksen erittäin tarttuvan omikron-muunnoksen kanssa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vannoi, että maa tulee voittamaan puhjenneen epidemian ja maa ottaa käyttöön korkeimman hätäjärjestelmän viruksen hillitsemiseksi.

Kim Jong-un vaatii entistä tiukempaa kontrollia rajoilla sekä karanteenitoimia. Maa on tähän asti sanonut, että sen tiukat toimet ovat mahdollistaneet pysymisen koronavapaana. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain republikaanit estivät senaatin kiistanalaisen äänestyksen aborttioikeuksista

Yhdysvalloissa demokraattien pyrkimys tehdä aborttioikeudesta liittovaltion laki epäonnistui Yhdysvaltain senaatissa keskiviikkona republikaanien kieltäydyttyä äänestämästä asiasta.

Parlamentin edustajainhuoneen hyväksynnällä Women's Health Protection Act -nimisestä lakiesityksestä olisi luotu liittovaltion laki, jolla olisi taattu potilaiden oikeus raskaudenkeskeytykseen koko maassa. Kaikki 50 republikaaniedustajaa ja yksi demokraateista äänesti kuitenkin lakiehdotuksen käsittelemättä jättämisen puolesta. (Lähde: AFP)

Selvitys: Satoja kuoli alkuperäisväestön lapsille tarkoitetuissa sisäoppilaitoksissa Yhdysvalloissa

Ainakin yli viisisataa Amerikan alkuperäisväestön lasta kuoli Yhdysvalloissa kansallisissa sisäoppilaitoksissa, paljastuu Yhdysvaltain sisäministeriön keskiviikkona julkaisemasta selvityksestä.

Tarkempien selvitysten arvellaan paljastavan, että sisäoppilaitoksissa kuolleita olisi todellisuudessa tuhansia, ellei jopa kymmeniä tuhansia.

Alkuperäisväestön lapsille tarkoitettu sisäoppilaitosjärjestelmä toimi Yhdysvalloissa vuodesta 1800-luvun alkupuolelta vuoteen 1969 asti. Tutkinta Yhdysvalloissa aloitettiin sen jälkeen, kun Kanadassa paljastui viime vuonna useita hautalöytöjä alkuperäisväestön lapsille tarkoitettujen sisäoppilaitosten lähistöltä. (Lähde: AFP)

Floridassa viime kesänä romahtaneen tornitalon uhreille 997 miljoonan dollarin korvaussopu

Yhdysvaltojen Floridassa viime kesänä sortuneen asuintalon uhrien omaiset saavat vähintään 997 miljoonan dollarin korvaukset turmasta. Uhreja ja perheitä edustavan asianajajan mukaan summa voi kohota vielä noin sadalla miljoonalla dollarilla.

Omaisten nostamassa ryhmäkanteessa oli useita vastaajia, joilta omaiset hakivat korvauksia oikeusteitse. Vastaajien joukossa olivat muun muassa romahtaneen talon viereisen talon rakennuttajat.

Turma tapahtui Miami Beachin lähellä kesäkuun lopulla, kun osa 12-kerroksisesta asuinrakennuksesta sortui yllättäen. Kaikkiaan 98 ihmistä kuoli turmassa ja vain yksi romahdushetkellä tornissa olleista pelastui.

Virallista raporttia onnettomuuden syistä ei ole vielä julkaistu. (Lähde: AFP)

The Rasmus kisaa paikasta viisufinaaliin – Euroviisujen toinen semifinaali on tänään

Tänään selviää, pääseekö Suomen euroviisuedustaja The Rasmus mukaan viisufinaaliin. Euroviisujen toinen semifinaali kisataan tänä iltana Italian Torinossa.

Vedonlyöjät uskovat avauspaikalla esiintyvän The Rasmuksen saavan finaalipaikan kappaleellaan Jezebel. Yhteensä semifinaalissa kilpailee 18 maata.

Ensimmäinen semifinaali kisattiin tiistaina.

Molemmista semifinaaleista pääsee kymmenen maata finaaliin. Niiden lisäksi finaalissa on mukana viisi suurinta rahoittajamaata: kisaisäntä Italia, Espanja, Saksa, Ranska ja Britannia.

De Bruyne vahvisti neljällä maalillaan Cityn asemia liigakärjessä

Englannin Valioliigassa Kevin De Bruyne antoi Manchester Cityn faneilla näytöksen, kun belgialainen laukoi Wolverhamptonia vastaan neljä maalia. City vei jalkapallo-ottelussa lopulta 5–1-voiton ja vahvisti asemaansa Valioliigan kärjessä.

De Bruynen nimiin kirjattiin kolme maalia ensimmäisellä puoliajalla ja yksi toisella. Joukkueen viimeisestä maalista vastasi Raheem Sterling 84. minuutilla.

Wolvesin ainoan maalin laukoi Leander Dendoncker, joka kirjautti pelin 11. minuutilla 1–1-tasalukemiin.

City on nyt kolme pistettä edellä sarjassa toisena olevaa Liverpoolia. (Lähde: AFP)