Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriöt: EU-lainsäädäntö ei salli rajan sulkemista kokonaan edes poikkeusoloissa

Suomen ulkorajojen sulkeminen kokonaan tai turvapaikkahakemusten teon rajoittaminen ei ole mahdollista edes poikkeusoloissa, ilmoittavat sisä- ja oikeusministeriö.

Ministeriöt ovat EU-komission kanssa selvittäneet mahdollisuuksia toimia tilanteessa, jossa rajalle kohdistuu hybridivaikuttamisoperaatio, jonka aikana rajalle ohjataan suuria määriä maahan pyrkiviä ihmisiä. Keskustelussa vahvistui, että täyssulku ei ole EU-lainsäädännön mukaan mahdollinen edes poikkeusoloissa.

Sisäministeriö lähettää ensi viikolla lausunnoille esityksen rajavartiolain kiireellisistä muutostarpeista. Lakimuutoksilla on tarkoitus parantaa rajaturvallisuutta normaalioloissa ja vahvistaa varautumista poikkeusoloihin.

Normaaliolojen lainsäädäntöä täydennetään valmiuslakiin tulevilla lisävaltuuksilla poikkeusoloissa. Rajavartiolain muutosesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle mahdollisimman pian.

Hallitus sai oppositiolta kipakkaa kritiikkiä ennen vappua, kun se toi eduskuntaan valmiuslain muutosesityksen ilman kyseisiä rajapykäliä.

Perussuomalaisten lisäksi kokoomus vaati, että rajat on saatava kiinni ja turvapaikkojen hakeminen pystyttävä keskeyttämään tilanteessa, jossa Venäjä ohjaisi Suomen rajalle turvapaikanhakijoita hybridivaikuttamismielessä.