Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luonnonsuojelulakia esitetään uudistettavaksi – malminetsintä kansallispuistoissa kiellettäisiin kokonaan

Hallitus on antanut esityksen uudeksi luonnonsuojelulaiksi. Sen pohjana olisi nykyinen, vuodesta 1997 voimassa ollut luonnonsuojelulaki, mutta siihen oltaisiin lisäämässä uusia säädöksiä ja kokonaan uusia lukuja.

Uutta olisivat esimerkiksi säädökset uhanalaisista luontotyypeistä ja tiukasti suojeltujen luontotyyppien heikentämiskielto. Myös eliölajien suojelua tehostettaisiin. Malminetsintä kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa oltaisiin kieltämässä kokonaan, ja valtion muilla suojelualueilla sen edellytyksiä tiukennettaisiin. Lisäksi lakiin olisi tulossa säädökset vapaaehtoisesta ekologisesta kompensaatiosta, jolla voitaisiin hyvittää taloudellisesta toiminnasta luonnolle aiheutuva heikennys.

– Lain uudistaminen oli välttämätöntä, koska luontokatoa ei ole saatu pysäytettyä. Nyt tuomme luonnonsuojelulain tähän päivään, sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari (vihr.) tiedotteessa.

Lakiesitys menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Luonnonsuojeluliitto iloitsee - Metsäteollisuus kaipaa selkeyttä

Suomen luonnonsuojeluliitto iloitsee lakiesityksen etenemisestä ja toivoo sille pikaista käsittelyä. Järjestö kiittelee muun muassa sitä, että laki turvaisi kansallispuistot ja luonnonpuistot kaivostoimintaan tähtäävältä malminetsinnältä.

– Vaikka hallituksen esitys ei vielä riitä luontokadon pysäyttämiseen, siinä on hyvää muun muassa uhanalaisten lajien ja luontotyyppien aiempaa parempi huomioon ottaminen päätöksenteossa, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, vapaaehtoiset alueelliset luonnonsuojelun toimeenpanosuunnitelmat ja Suomen luontopaneelin aseman vakiinnuttaminen, sanoo Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola tiedotteessa.

Metsäteollisuus ry puolestaan sanoo kannattavansa monia esitettyjä uudistuksia, mutta pitää useita muutoksia vaikutuksiltaan epäselvinä. Selkeyttä kaivataan esimerkiksi uhanalaisten lajien ja luontotyyppien huomioon ottamisessa sekä ekologisen kompensaation toteutuksessa.

– Lain valmistelussa tulee tunnistaa ja arvioida erilaisia toteutusvaihtoja ja niiden vaikutuksia, jotta valitut ratkaisut ovat tarkoituksenmukaisia ja kristallinkirkkaita. Tätä ei luonnonsuojelulain osalta tehty riittävästi, mikä näkyy epäselvyyksinä esityksessä, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi tiedotteessa.