Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iran harkitsee kaasun vientimahdollisuutta Eurooppaan

Iranissa mietitään kaasun vientimahdollisuutta Eurooppaan, sanoi Iranin varaöljyministeri sunnuntaina. Energian hinta on noussut huimasti Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tilanne paheni keskiviikkona, kun Ukraina ilmoitti Venäjän lopettaneen kaasutoimitukset tärkeän kauttakulkukeskuksen kautta Itä-Ukrainassa. Tämä lisäsi pelkoja, että Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan voisi pahentaa energiakriisiä Euroopassa.

Iran tutkii kaasun vientimahdollisuutta, mutta vielä ei ole asiassa päästy ratkaisuun, sanoi varaöljyministeri Majid Chegeni Iranin öljyministeriön Shana-uutissivuston mukaan.

Iranilla on maailman suurimmat kaasuvarannot, mutta sen teollisuuteen vaikuttavat Yhdysvaltain vuonna 2018 uudelleen asettamat talouspakotteet. Tuona vuonna Yhdysvallat irtautui sopimuksesta, jonka Iran ja ydinasevaltiot olivat allekirjoittaneet kolme vuotta aiemmin.

Perjantaina EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrell ilmoitti, että jumittuneina olleet neuvottelut Iranin ydinohjelmasta on saatu uudelleen käyntiin. Hän kertoi G7-kokouksessa Saksassa, että neuvottelujen jatkamisesta oli päästy sopuun Teheranissa käydyissä keskusteluissa.