Azovstalin ukrainalaissotilaille annettu käsky lopettaa taisteleminen – Venäjä väittää Azovstalin terästehtaan olevan täysin venäläisjoukkojen hallinnassa

Venäjä väittää Mariupolin Azovstalin terästehtaan olevan täysin venäläisjoukkojen hallinnassa viimeisten tehtaassa olleiden sotilaiden antauduttua. Venäjä kuvailee "vapauttaneensa" tehtaan.

Venäjän puolustusministeriö väittää yli 2 400 ukrainalaistaistelijan antautuneen tämän viikon aikana. Ministeriön mukaan tänään tehtaalta olisivat antautuneet viimeiset 531 taistelijaa.

Puolustusministeriön väitteitä ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä ja aiemmin on ollut epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja alueella vielä on. Britannian sotilastiedustelu esimerkiksi arvioi aiemmin tänään, että noin 1 700 ukrainalaissotilasta olisi antautunut terästehtaalla.

Azovin rykmentin komentaja Denys Prokopenko kertoi aiemmin tänään Telegramissa julkaistulla videolla, että tehdasalueella jäljellä oleville ukrainalaissotilaille oli annettu käsky lopettaa taisteleminen.

Ukrainan asevoimien käsky aseiden laskemisesta annettiin Prokopenkon mukaan ihmishenkien pelastamiseksi. Hän kertoi myös, että kaatuneiden sotilaiden ruumiiden siirtäminen pois tehdasalueelta on työn alla.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Mariupolia piirittäneitä venäläisjoukkoja siirretään todennäköisesti vahvistamaan maan itäosassa sijaitsevan Donbassin alueen operaatiota, Britannian sotilastiedustelu arvioi.

Venäjän joukkoja siirretään arvion mukaan sitten, kun Venäjän asemat satamakaupunki Mariupolissa on varmistettu.

Ukrainan joukot ovat kuitenkin vastarinnallaan kuluttaneet Mariupolia vallanneiden venäläissotilaiden kalustoa, joten Venäjän täytyy varustaa joukot uudelleen ennen Donbassiin siirtymistä.

"Tämä tullaan määrittelemään ukrainalaisten kansanmurhaksi"

Venäjän pommitukset ovat tuhonneet täysin Donbassin alueen, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myöhään torstaina Suomen aikaa julkaisemassaan puheessaan.

Venäjä on yrittänyt kasvattaa painetta Itä-Ukrainassa Donbassin alueella. Zelenskyin mukaan Venäjän pommituksille Ukrainassa ei ole sotilaallisia perusteita.

– Sen kutsuminen helvetiksi ei ole liioittelua, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Presidentin mukaan Sjeverodonetskin pommituksissa kuoli 12 ja haavoittui useita vain yhden päivän aikana.

– Venäjän armeijan pommitukset ja ilma-iskut muissa kaupungeissa eivät ole pelkästään sotatoimia sodan aikana, Zelenskyi sanoi.

Hän väittää Venäjän pyrkivän tarkoituksellisesti tappamaan mahdollisimman monta ukrainalaista ja kutsuu tilannetta kansanmurhaksi.

– Tämä tullaan määrittelemään ukrainalaisten kansanmurhaksi, josta valtaajat joutuvat ehdottomasti vastaamaan oikeudessa, Zelenskyi sanoi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan Venäjä on myös pian saamassa Luhanskin aluetta Itä-Ukrainassa kokonaan hallintaansa. Venäjän joukot ovat yrittäneet jo pitkään vallata Sjeverodonetskin kaupunkia, jonka valtaaminen antaisi venäläisille mahdollisuuden hallita koko Luhanskin aluetta.

Videomateriaali näyttää epäiltyyn teloitukseen matkalla olevat miehet Butshassa

Pääkaupunki Kiovan läheisyydessä sijaitsevassa Butshassa on löydetty Venäjän hyökkäyksen jälkeen lukuisia siviiliuhreja. New York Timesin julkaisemilla videoilla näkyy, kuinka venäläissotilaat vievät kahdeksan ukrainalaista miestä epäiltyyn teloitukseen.

Maaliskuun alussa valvontakameran kuvaama video näyttää, kuinka miehet kulkevat venäläissotilaiden käskystä jonossa pitäen edessään olevan vyöstä kiinni.

New York Timesin mukaan video on selvin todiste siitä, että miehet olivat venäläisten hallussa minuutteja ennen epäiltyä teloitusta.

Miesten teloitus ei näy videolla, mutta silminnäkijät kertoivat New York Timesille, kuinka sotilaat veivät miehet rakennuksen taakse, josta kuului hetken päästä laukauksia. Vangitut miehet eivät palanneet.

Ukrainan armeijalle kuvatulla drone-videolla miehet näyttävät makaavan maassa päivä teloituksen jälkeen.

BBC: Etelä-Ukrainan Hersonin aluetta ollaan pian liittämässä Venäjään

Etelä-Ukrainassa sijaitsevaa Hersonin aluetta ollaan pian liittämässä osaksi Venäjää, kirjoittaa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Hersonin miehityshallinnon kuvernööri kertoi viestipalvelu Telegramissa, että alueesta tulisi "Venäjän Hersonin alue". Venäjän joukot asettivat Volodymyr Saldon alueen kuvernööriksi sen jälkeen, kun Venäjä valtasi alueen maaliskuun alussa.

Saldon varakuvernöörin mukaan alueen asukkaat voisivat tulevien viikkojen aikana hakea Venäjän kansalaisuutta.

Britannian puolustusministeriön huhtikuussa julkaiseman tiedusteluraportin mukaan Venäjä suunnittelee Hersoniin lavastettua kansanäänestystä oikeuttamaan Venäjän miehityksen.

Herson on ministeriön mukaan avainasemassa Venäjän tavoitteessa rakentaa maayhteys Krimille ja saada Etelä-Ukraina hallintaansa.

Venäjän viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet miehitettyjen alueiden liittämistä Venäjään. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi aikaisemmin tässä kuussa, että alueen tulevaisuus riippuu asukkaiden tahdosta.

Viiden maan oikeusministereiltä tuki sotarikosoikeudenkäynneille Ukrainassa

Zelenskyi mainitsi puheessaan myös venäläissotilaan oikeudenkäynnin, joka alkoi keskiviikkona.

– Löydämme ja tuomme oikeuden eteen kaikki, jotka antoivat ja toteuttivat rikollisia käskyjä, Zelenskyi sanoi.

Ensimmäisessä Venäjän sotarikoksia koskevassa oikeudenkäynnissä syytetty sotilas Vadim Shishimarin, 21, myönsi tappaneensa 62-vuotiaan ukrainalaisen siviilin Venäjän hyökkäyssodan alkupäivinä. Syytetyn venäläissotilaan puolustus on kiistänyt sotilaan syyllistyneen murhaan tai sotarikoksiin.

Shishimarin tuomiota odotetaan maanantaille. Ukrainalaissyyttäjät ovat esittäneet sotilaalle elinkautista vankeustuomiota.

Myös muita venäläissotilaita on joutumassa Ukrainassa pian oikeuden eteen.

Yhdysvaltojen, Britannian, Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin oikeusministerit totesivat yhteisessä lausunnossaan torstaina, että he kannattavat Ukrainan toteuttamia tutkimuksia ja oikeuskäsittelyjä Venäjän tekemistä sotarikoksista Ukrainassa.

– Odotamme yhteistyötä Ukrainan valtakunnansyyttäjän ja hänen toimistonsa kanssa, jotta voimme varmistaa jokaisen syyllisen päätyvän oikeuden eteen, lausunnossa sanottiin.

Reuters: Yhdysvallat pyrkii tarjoamaan Ukrainalle meritorjuntaohjuksia

Yhdysvallat harkitsee tarjoavansa Ukrainalle kehittyneitä meritorjuntaohjuksia, uutistoimisto Reuters kertoi tänään

Nimettömänä pysyvät virkamieslähteet kertovat, että kahdenlaisten tehokkaiden meritorjuntaohjusten lähettämistä Ukrainaan harkitaan aktiivisesti. Ohjukset joko toimitettaisiin suoraan Yhdysvalloista Ukrainaan tai siirrettäisiin sinne joltain eurooppalaiselta liittolaiselta.

Kehittyneemmät meritorjuntaohjukset auttaisivat Ukrainaa kukistamaan Venäjän joukkojen saarron Mustallamerellä. Merisaarron avaaminen mahdollistaisi muun muassa Ukrainan viljakuljetusten pääsyn maailmalle.

Meritorjuntaohjusten viennin pelätään kuitenkin kärjistävän tilannetta Ukrainassa entisestään.

Yhdysvaltalaisten virkamieslähteiden mukaan tehokkaampien ja pidemmän kantaman aseiden lähettämisestä Ukrainaan on kiistelty tilanteen kärjistymisen pelon lisäksi koulutusvaatimusten ja laitteiden huoltovaikeuksien takia. Huolta on aiheuttanut myös se, että Venäjän joukot voisivat yrittää kaapata yhdysvaltalaisaseita.

---

Lähteenä myös AFP.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut