Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australiaa johtavat konservatiivit hävisivät vaalit, työväenpuolueesta vaalivoittaja

Australian pääministeri Scott Morrison on tunnustanut, että hänen konservatiivipuolueensa johtama koalitio on hävinnyt parlamenttivaalit. Vaalivoittaja on työväenpuolue.

Morrison kertoi soittaneensa työväenpuolueen puheenjohtajalle Anthony Albaneselle ja onnitelleensa tätä vaalivoitosta.

Työväenpuolueesta tulee parlamentin suurin puolue, mutta koska ääntenlaskenta on kesken, ei vielä ole selvää, pystyykö se yksin saamaan enemmistön parlamenttiin.

ABC-televisioyhtiön projektion mukaan työväenpuolue oli saamassa 72 paikkaa parlamenttiin, kun hallituskoalitio oli jäämässä 51 paikkaan. Ehdottomaan enemmistöön tarvitaan 76 paikkaa.

Työväenpuolue on kampanjoinut erityisesti ilmastokysymyksillä ja luvannut viedä maan kohti parempaa ilmastopolitiikkaa.

Australia on yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden maastaviejistä.

Viimeiset äänestyspaikat sulkeutuivat lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Äänestämättä jättämisestä voi saada sakkoja

Australian parlamenttivaaleissa rekisteröityneitä äänestäjiä on yli 17 miljoonaa, mikä on liki 97 prosenttia äänioikeutetuista. Rekisteröityneitä äänestäjiä uhkaa 20 dollarin eli hieman yli 13 euron sakko, jos he jättävät äänestämättä.

Ennakkoon äänesti yli seitsemän miljoonaa australialaista.

Australian parlamenttivaalit järjestetään kolmen vuoden välein.

Vaaleissa jaossa ovat kaikki Australian edustajainhuoneen 151 paikkaa sekä noin puolet senaatin paikoista. Hallitusta pääsee muodostamaan puolue tai liittouma, joka saa eniten paikkoja edustajainhuoneessa.