Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö kannattaa keskustelua Valko-Venäjän nimestä

Presidentti Sauli Niinistö kannattaa keskustelua Valko-Venäjän nimen päivittämisestä Belarusiksi. Niinistö tviittasi keskiviikkona linkin Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen, jossa lehti esittää, että Suomenkin tulisi pohtia maan nimen muuttamista. Niinistö toteaa tviitissään, että kyseessä on "hyvä ja varteenotettava keskustelunavaus".

Valko-Venäjän nimikysymys nousi esille, kun Norjassa päätettiin, että maasta käytetään jatkossa nimeä Belarus eikä Hviterussland. Vastaavan päätöksen ovat aiemmin tehneet Ruotsi ja Tanska.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Stören mukaan nimenmuutos on solidaarisuuden osoitus Valko-Venäjän demokratialiikkeelle. Störe kertoi nimenmuutoksesta tavattuaan Valko-Venäjän demokratialiikkeen ja opposition johtohahmon, maanpaossa elävän Svjatlana Tsihanouskajan, joka on kannattanut nimenmuutosta.

Norja kertoi asiasta sunnuntaina 29. toukokuuta, joka on kansainvälinen päivä solidaarisuudelle valkovenäläisiä kohtaan. Päivä on myös Tsihanouskajan aviomiehen, kansalaisoikeusaktivisti Sjarhei Tsihanouskin pidätyksen vuosipäivä.

Suomessa ulkoministeriö linjasi maaliskuussa, että Valko-Venäjä pysyy suomeksi Valko-Venäjänä, mutta että ruotsiksi aletaan käyttää nimeä Belarus. Kotimaisten kielten keskus (Kotus) linjasi syksyllä 2020 yhdessä ulkoministeriön kanssa, että vakiintuneeseen nimeen Valko-Venäjä ei ole nykytilanteessa syytä tehdä muutosta.

Belarus-nimen puolesta liputti keskiviikkona europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.), joka kyseli tviitissään, saisiko ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) asian järjestettyä.

– Jäi päätös puolitiehen – olisi pitänyt korjata suomeksikin Belarus, Kumpula toivoo.

Nimen muuttamista on kannattanut myös kirjailija Sofi Oksanen, joka esitti vaihdosta viime kesänä.