Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabetin vallassaolon juhlaviikonloppu käynnistyy – tänään on luvassa kuuluisa parvekekohtaus

Kuningatar Elisabetin 70-vuotista vallassaoloa juhlitaan tänään käynnistyvillä nelipäiväisillä tapahtumilla monin tavoin.

Puoliltapäivin Suomen aikaa alkaa näyttävä sotilas- ja musiikkiparaati Trooping the Colour Lontoossa.

Tilaisuus huipentuu ilmavoimien ylilentoon, jonka kuninkaallinen perhe ottaa vastaan Buckinghamin palatsin parvekkeelta. Etukäteen on kerrottu, että paikalla olisi kuningattaren lisäksi seitsemäntoista muuta perheenjäsentä.

Parvekkeella ei tiettävästi nähdä prinssi Harrya ja hänen puolisoaan eikä prinssi Andrew'ta, sillä he eivät enää työskentele kuninkaallisten velvoitteiden parissa. Merkitystä on sillä, ketkä näyttäytyvät, sillä se osoittaa perheen sisäistä hierarkiaa ja korostaa osallistujien roolia edustustehtävissä.

Vain harvat pääsevät parvekkeelle

Parvekkeella poseeraamisessa on vahvat perinteet, sillä ne alkoivat vuonna 1851 silloisen kuningatar Viktorian näyttäytymisellä kansalle. Perinne liittyy nimenomaan kuninkaalliseen perheeseen, sillä vain ani harvoin parvekkeella on nähty muita.

Poikkeuksen teki esimerkiksi pääministeri Winston Churchill toisen maailmansodan päättymisen jälkeen toukokuussa 1945 riemuitsevien väkijoukkojen edessä silloisen kuninkaan ja kuningattaren rinnalla. Tuona päivänä parvekkeella nähtiin myös prinsessa Elizabeth, nykyinen kuningatar.

Parvekkeen eteen odotetaan tänään suurta kansanjoukkoa hurraamaan kuningattarelle.

Ensimmäinen kuninkaallinen suudelma parvekkeella nähtiin, kun prinssi Charles ja hänen silloinen puolisonsa prinsessa Diana avioituivat vuonna 1981.

Pitkän viikonlopun juhlintaan mahtuu myös muun muassa lauantainen suuri konsertti palatsilla. Siinä esiintyy joukko eturivin artisteja, luonnollisesti Queen-yhtyekin.

Kuningatar osallistuu tilaisuuksiin vointinsa mukaisesti, mutta kuninkaallisen perheen muita jäseniä nähdään eri yhteyksissä useaan otteeseen.