Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan neuvottelut jatkuvat maanantaina – perjantaina neuvoteltiin erillissopimuksesta ilman sosiaali- ja terveysalan järjestöjä

Kunta-alan kireään solmuun ajautuneet palkkaneuvottelut jatkuvat maanantaina. Asiasta kertoi STT:lle perjantai-iltana tekstiviestitse Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Kunta-alan neuvottelujärjestöt neuvottelivat perjantaina erillissopimuksesta. Neuvottelupöydässä olivat työntekijäpuolen neuvottelujärjestöt Julkisen alan unioni JAU ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko sekä työnantajapuolta edustava KT. Läsnä neuvotteluissa oli myös sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen.

Sote ei siis ollut mukana neuvotteluissa, sillä kunta-alan muut osapuolet yrittävät hioa sopua ilman hoitajaliittoja.

Helsingin Sanomien lähteiden mukaan työnantajia edustava KT on vaatinut pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta takaamaan, ettei se tule lupaamaan hoitajille rahoja muuta kunta-alaa suurempaan palkkaohjelmaan.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola painottaa, että he ovat lähteneet koko ajan siitä, että kunnilla ei ole varaa korjata hoitoalan palkkausta.

– Olemme alusta asti pyytäneet Suomen hallitusta reagoimaan tähän, Paavola sanoi STT:lle perjantaina.

Tehy: Jäätävä hoitajapula

Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoi STT:lle perjantaina, että KT:n ja muiden liittojen intressissä näyttää olevan vain se, etteivät hoitajien palkat nousisi. Työntekijäpuolen osalta hän viittaa siihen, että Juko ja JAU ovat aiemmin vaatineet työnantajapuolelta niin sanottuja turvalausekkeita, joiden ideana on taata, että hoitajien mahdolliset myöhemmin neuvottelemat suuremmat palkankorotukset tulisivat myös muille kunta-alan työntekijöille.

– Ketään ei tässä yhtälössä nyt näytä kiinnostavan, että meillä on Suomessa aivan jäätävä hoitajapula, ja se vaatii ratkaisua. Kyllähän tämä on aikamoinen farssi tämä tilanne tällä hetkellä, Kirvesniemi sanoi.