Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallinto-oikeus kumosi susien kaatoluvan Lauhanvuoressa

Vaasan hallinto-oikeus on maanantaina antamassaan päätöksessä kumonnut susien kaatoluvan Etelä-Pohjanmaan Kauhajoen kaupungin ja Satakunnan Karvian kunnan alueilla Lauhanvuoressa.

Suomen riistakeskus myönsi joulukuussa kannanhoidollisen poikkeusluvan viiden suden pyytämiseksi. Metsästysaika oli helmikuun kaksi ensimmäistä viikkoa, mutta lupa laitettiin toimeenpanokieltoon, sillä neljä luonnonsuojeluyhdistystä valitti luvan myöntämisestä oikeuteen.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että riistakeskuksen päätös poikkeusluvan myöntämisestä oli lainvastainen. Riistakeskus perusteli lupia muun muassa suden hyväksyttävyyden edistämisellä ja susien laittoman tappamisen ehkäisemisellä. Perustelut eivät hallinto-oikeuden päätöksen mukaan olleet riittäviä.

Päätöksestä valittaneiden joukossa oli muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan ja Satakunnan piirit. Syynä valitukseen oli suden suotuisan suojelutason arvioinnin keskeneräisyys.

Luonnonvarakeskuksen arvio suojelutason viitearvosta valmistuu syksyllä. Viitearvo kertoo susimäärän, joka turvaisi kestävän susikannan pidemmällä aikavälillä.

Susi on tällä hetkellä Suomessa erittäin uhanalainen laji.