Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliitto otti uuden suunnan suhteessaan Natoon – puoluekokous päättyi Kansainväliseen

Vasemmistoliiton puoluekokous huipentui sunnuntaina äänestykseen puolueen uudesta Nato-linjauksesta. Kokousväki päätyi odotetusti kannattamaan puoluehallituksen esittämää pohjaehdotusta. Siinä todetaan vallitseva asiaintila eli, että Nato-hakemus on jo jätetty ja linjataan kantojen ottamisen sijasta vasemmistoliiton keskeisistä tavoitteista tästä eteenpäin.

Kokouksessa tehtiin kaksi vastaesitystä. Vastaesitys, jossa esitettiin, että Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, äänestettiin nurin luvuin 173–68. Tyhjää äänesti 29 kokousedustajaa.

Enemmän ääniä saanut vastaesitys oli lievempi, mutta vähän kriittisempi Nato-jäsenyyttä kohtaan kuin puoluehallituksen pohjaesitys, joka voitti selkeästi käsiäänestyksen.

Vasemmistoliiton mielestä Suomen on tehtävä töitä sen eteen, että Nato-jäsenyydestä tulee puolustuksellinen, eikä maahan oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.

Jäsenyyden hakemista vastaan eduskunnassa äänestänyt ja kokouksessa ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Veronika Honkasalo luonnehti puoluekokouksessa käytyä keskustelua hätkähdyttävän laadukkaaksi.

– Isot periaatteelliset päätökset menivät loppujen lopuksi aika nopeasti ja helposti läpi. Nyt on selkeästi ilmassa sitä, että myös puolueen aktiivit haluavat katsoa eteenpäin.

Kokouksen päätyttyä vasemmistoliittolaiset kajauttivat ilmoille Kansainvälisen perinteiseen tapaan.

Indeksikorotus myös työeläkkeisiin

Puheenjohtaja Li Andersson esitti puoluekokouksen päätteeksi pitämässään linjapuheessa työeläkkeisiin indeksitarkistusta elinkustannusten kompensoimiseksi.

Hän ehdotti työeläkkeisiin samanlaista tarkistusta kuin hallitus teki vastikään kansaneläkkeisiin. Andersson kertoi saaneensa paljon yhteydenottoja eläkeläisiltä, jotka jäävät jo tehtyjen kompensointitoimien ulkopuolelle.

– Se vaatii myös työmarkkinaosapuolten hyväksyntää. Kovasti toivomme, että työmarkkinapöydässä olisi valmiutta asiaa käsitellä ja vastaava päätös tehdä.

"Kokoomuksellekin velkaraha kelpaa"

Vasemmistoliittolaiset painottivat puoluekokouksessa useaan otteeseen, että ensi kevään vaalit ovat valinta tulevaisuususkon ja oikeiston leikkauspolitiikan välillä.

Andersson sanoi uskovansa, että pakituspuheista huolimatta gallupkärjessä paistatteleva kokoomus on valmis toteuttamaan jopa neljän miljardin euron leikkaukset ensi vaalikaudella.

Hän ihmetteli myös sitä, että hallitusta velanotosta kritisoinut puolue "on nyt yhtäkkiä linjannut, että haluaa rahoittaa melkein miljardin euron veronkevennyshankkeensa velkarahalla".

– Heillekin ilmeisesti velka kelpaa, mutta vain silloin kun pääsevät tekemään eriarvoisuutta lisääviä toimenpiteitä, hän piikitteli tiedotustilaisuudessa.