Takavarikoidaanko Venäjällä jo valuuttatilitkin? "Ei", sanoo keskuspankin johtaja

Venäjällä on herännyt huoli valuuttatilien mahdollisesta takavarikoinnista. Keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina kiistää asian.

– Venäjän viranomaiset eivät takavarikoi valuuttatalletuksia, talouslehti RBK kertoo Nabiullinan todenneen Pietarin talousfoorumissa.

Duuman budjetti- ja verokomitean johtaja Andrei Makarov kysyi RBK:n mukaan Nabiullinalta asiaa ja tämä totesi "ei" kiistäen ehdottomasti takavarikoinnin.

– Valeuutinen, totesi myös Venäjän valiovarainministeriö RBK:n mukaan.

Asia on tavallisille venäläisille tärkeä, sillä he voivat valita pankkiin tallettaessaan, tallettavatko tililleen ruplissa vaiko ulkomaan valuutassa. Euro ja dollari ovat olleet suosittuja talletusvaluuttoja. Valuuttatalletuksilla venäläiset ovat voineet lisätä ostovoimaansa.

Ruplan ollessa vahva venäläiset ovat voineet tallettaa ulkomaan valuutassa ja ruplan ollessa heikko he ovat voineet nostaa varoja valuuttatililtä, jolloin he ovat saaneet enemmän ruplia.

Nabiullinan kommenttien jälkeen ison venäläispankki VTB:n hallintoneuvoston puheenjohtaja ilmoitti kuitenkin, että VTB siirtyy kokonaan ruplaan. Perusteluksi VTB:n hallintoneuvoston puheenjohtaja sanoi, että ulkomaiset valuutta-asiakkaat ovat poistuneet pankista. Asiasta kertoi Kommersant.

Viime kuukausina ruplan kurssi on heitellyt poikkeuksellisen paljon. Venäjän hyökättyä helmikuun lopulla Ukrainaan ruplan kurssi laski voimakkaasti.

Yhdellä eurolla sai välillä noin 120 ruplaa. Viime aikoina yhdellä eurolla on saanut enää noin 60 ruplaa.

Valuuttatilien säännökset ovat muuttuneet Venäjällä jo moneen kertaan helmikuun lopun jälkeen. Maaliskuussa Venäjä asetti pakotteiden vuoksi pankkien valuutan käteisnostoille rajoituksia. Huhtikuussa keskuspankki lievensi rajoituksia.

Sen jälkeen yksityishenkilöt ovat esimerkiksi voineet nostaa valuuttatileiltään dollareita ja euroja. He ovat voineet myös vaihtaa pankkien kassoilla euroja ja dollareita.

Toukokuun lopulla venäläismedia kertoi, että ainakin kaksi venäläispankkia ottaa käyttöön "valuuttatilien välityspalkkion". Sittemmin Venäjän keskuspankki ilmoitti, että tällainen "komissio" rikkoo kuluttajien oikeuksia, eikä sitä voida yksipuolisesti ottaa käyttöön.

Ruplan viimeaikaista vahvistumista on siivittänyt, että Venäjä vaatii nyt energiaostojen maksuja ruplissa. Käytännössä esimerkiksi ulkomaiset kaasun ostajat joutuvat avaamaan kaksi pankkitiliä Venäjälle.

Energiaostot maksetaan ensin toiselle venäläistilille valuutassa, minkä jälkeen venäläispankki vaihtaa ne rupliksi, tallettaa ostajan toiselle tilille ja veloittaa sieltä.

Tällä toimenpiteellä Venäjä on saanut maahan paljon valuuttaa, pakotteista huolimatta, ja rupla on vahvistunut huomattavasti vahvemmaksi kuin ennen sotatoimia.

Suomalainen Gazum kieltäytyi maksamasta ruplilla ja venäläinen Gazprom katkaisi toukokuussa putkea pitkin tulevan maakaasun tulon Suomeen.

Sen sijaan esimeriksi Fortumin omistama saksalainen Uniper on taipunut Venäjän vaateisiin kuten monet muutkin eurooppalaiset yhtiöt.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut