Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TS: Saukko puri mökkirannassa ollutta naista nilkkaan, asiantuntijat ymmällään – "Aivan käsittämätön juttu"

Pienten lasten uiskentelua mökkirannassa valvoneen turkulaisnaisen kesäpäivä sai ikävän ja kivuliaan käänteen, kun järveltä uinut saukko puri tätä nilkkaan. Asiasta uutisoi Turun Sanomat.

Tilanne sattui viime perjantaina Nuutajärvellä Urjalassa. Nainen huomasi tuntevansa kipua vasemmassa jalassaan, ja huomasi metrin kokoisen, lähes mustan eläimen roikkuvan nilkassaan hampaat pureutuneina akillesjänteen molemmin puolin.

– Tajusin että se ei lähde irti. Repäisin sitä kerran vasemmalla kädellä oikein kunnolla, minkä jälkeen se juoksi pois paikalta. Onneksi, sillä minulla oli hätä siitä, voisiko se käydä lasten kimppuun, nainen kertoo TS:lle.

Hän kuvailee eläimen olleen iso, painava ja lihaksekkaan oloinen. Hän havaitsi saukon uimassa järvellä ennen yhteenottoa, sekä saman eläimen aiemmin kevättalvella hyppimässä järvenjäällä.

– Siitä olen onnellinen, että se otti minut kohteekseen minut eikä lapsia.

TS:n haastattelemat asiantuntijat ovat aivan ymmällään tapahtuneesta. Saukko on luonnossa harvinainen näky ja lähikontakti sen kanssa täysin poikkeuksellista.

– Voi taivas, aivan käsittämätön juttu. En ole koskaan kuullut, että terve saukko edes uhkaisi ihmistä irvistämällä muuten kuin ollessaan pyydyksessä, Suomen luonnonsuojeluliiton biologi Risto Sulkava sanoo.

Asiasta yhtä lailla ällistynyt biologi, WWF Suomen ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen miettii, onko laji tunnistettu oikein, eikä kyseessä ole esimerkiksi minkki. Ihmisen luontoon vapauttama minkki olisi todennäköisempi mökkirannan asukas, ja se on pienemmästä koostaan huolimatta saukkoa muistuttava eläin.

Asiantuntijoilta kysyttiin myös mahdollista syytä hyökkäykselle. Tolvanen ja WWF:n riistapäällikkö Jörgen Hermansson arvelevat saukon puolustaneen poikasiaan, Sulkava vuorostaan uskoo sen olleen jollakin tapaa häiriintynyt.

– Jotakin vikaa siinä on pitänyt olla.

Tolvanen pitää saukon hyökkäyksen toistumista epätodennäköisenä, koska tapaus on niin harvinainen.