Medvedev länsibrändien lähdöstä: ”Venäjällä jatkossakin limsaa ja sämpylää lihalla – amerikkalaisyritykset häviäjiä”

Venäjän entinen presidentti, nykyinen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev on happamana, koska monet länsimaiset tuotemerkit ovat viime aikoina poistuneet Venäjältä.

Medvedevistä Coca-Colan tuoteperhe on ollut ”hyödyllinen, muttei suosituin limsa Venäjällä. Se pysyy samanlaisena, sekä tumma että vaalea, vain eri tuotemerkeillä.” Hän kommentoi asiaa Telegrammissa.

”Tummalla” ja ”vaalealla” hän viittaa Coca-Colaan ja Spriteen. McDonaldsin suosioon ja poistumiseen Venäjältä Medvedev toteaa ivallisesti: ”sämpylät lihalla pysyvät myös Venäjällä, joskin eri nimellä”.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet länsimaiset yritykset ilmoittivat ensin, että keskeyttävät toimintansa Venäjällä. Venäjä uhkasi omaisuuden kansallistamisella ja paikallisten johtajien joutumisella oikeudelliseen vastuuseen.

Hyökkäyksen jatkuessa yritykset etsivät kevään mittaan keinoja, joilla vetäytyä Venäjän markkinalta. Ne halusivat hoitaa lähdön kunniakkaasti ja henkilöstön toimeentulosta huolehtien.

Esimerkiksi McDonalds myi liiketoimintansa ja henkilöstö siirtyi uuden omistajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Viime viikon sunnuntaina avautui ensimmäiset uuden ”Maukasta ja piste” -ketjun hampurilaisbaarit Moskovassa. Ruokalista ei ole identtinen verrattuna McDonaldsiin, mutta venäläislehtien mukaan tuotteet ovat hyvin samankaltaisia. Ketjun on tarkoitus laajentua muuallekin.

Venäläismedian mukaan McDonalds myytiin hyvin nimellisellä summalla ja se säilytti yritykseen pitkän takaisinosto-option.

Keskisuomalainen uutisoi perjantaina, kuinka Coca-Cola on nyt ilmoittanut vetäytyvänsä täysin Venäjän markkinalta.

Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kiirehti tuoreeltaan ivaamaan Telegrammissa Coca-Colan lähtöä kysymällä: ”toverit, millä me nyt ruosteen pesemme?”

Länsimainen elämäntapa ja tuotemerkit, kuten Coca-Cola, Sprite ja McDonalds ovat merkinneet venäläisille vapautta, vaurautta ja parempaa elämää. Niiden merkityksestä venäläisille viestii myös, että keskeiset maan politiikan kommentaattorit ovat niiden lähtöä kommentoineet.

Medvedev ei tyydy Telegram-postauksessaan vain väheksymään länsimaisten tuotemerkkien merkitystä venäläisille, vaan viittaa sanktioiden aiheuttavan jättitappioita länsimaissa:

– Päätösten seurauksena suuri joukko amerikkalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä yksinkertaisesti menettää valtavia miljardien dollarien kapasiteetteja maassamme.

– Ruokainflaatio ja bensiinin hinta, joka, kuten amerikkalaiset öljymiehet ovat koko maailmalle kertoneet, ei liity mihinkään myyttiseen Putinin uhkaan, vaan Bidenin ja hänen hallintonsa järjettömään politiikkaan öljyntuotannon ja jalostuksen suhteen, Medvedev väittää ja uhoaa lisäksi muiden muassa:

– Suurimman vallan päätökset rankaista (muitakin maita) huonosta käytöksestä ei tietenkään ole onnistunut, sillä toisen maan politiikkaa ei voi muuttaa. Ei tippaakaan.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut