Korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo, ettei hänellä itsellään ollut mitään tekemistä niin sanotun kassakaappisopimuksen kanssa. Fjäderin mukaan hänen nimensä on paperissa, mutta hän laittoi siihen nimensä vastentahtoisesti.
– Minä en sitä sopimusta halunnut, minä en sitä vaatinut, minä en ole ollut missään suhmuroimassa mitään, hän sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Jälkikäteen hän toteaa, että ei olisi pitänyt allekirjoittaa sopimusta vaan todeta, ettei sopimusta tarvita.
– Olisi pitänyt vain sanoa, että me menemme Akavan sääntöjen mukaan, mutta teille tiedoksi, että lopetan (kesken).
– Ajattelin, että pääsen helpommalla laittamalla nimen tuohon.
Fjäder huomauttaa, että puheenjohtajalla on oikeus lähteä milloin haluaa. Toisaalta sopimuksella ei ole juridista merkitystä, koska puheenjohtajakausi on nelivuotinen.
– Miksi olisin mennyt suhmuroimaan ja rajoittamaan minun vapauttani, koska Akavan säännöissä lukee, että puheenjohtajan kausi on neljä vuotta. Miksi minä sellaista olisin tehnyt? Se ei kuulosta ihan loogiselta.
Fjäder pahoillaan vuodosta
Helsingin Sanomat ja MTV:n uutiset kertoivat perjantaina, että Fjäder on jättämässä tehtävänsä kesken kauden. Fjäderin ennakoitiin kertovan asiasta nyt alkaneella viikolla.
HS oli saanut käsiinsä ja julkaisi jutussaan niin kutsutun kassakaappisopimuksen. Syyskuulle 2020 päivätyssä sopimuksessa ovat Fjäderin lisäksi allekirjoittajina Tekin toiminnanjohtaja Jari Jokinen, OAJ:n silloinen puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.
Sopimuksen mukaan Fjäder ei istu nelivuotista kauttaan loppuun vaan pyytää eroa tehtävästään kahden vuoden jälkeen, viimeistään tämän vuoden syyskuussa.
Fjäder kertoi sunnuntaina Akavan tiedotteessa, että luopuu tehtävästään marraskuussa kesken kauden. Hän on pahoillaan siitä, että sopimus vuodettiin julkisuuteen kolme päivää ennen kuin hänen piti kertoa julkisesti, että hän lopettaa.
– Koen vähän niin, että olen tehnyt todella hyvän duunin, ja nyt sitten kolme päivää ennen kuin ilmoitan, joku haluaa tehdä (sen) minun puolestani ja laittaa minut roskikseen.
"Eihän näistä nyt turuilla ja toreilla puhuta"
64-vuotias Fjäder valittiin Akavan puheenjohtajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2011. Ennen kuin nykykaudelle valittiin puheenjohtaja elokuussa 2020, Fjäder oli ilmoittanut kiinnostuksensa jatkaa ja oli samalla kaavaillut lopettavansa kauden kesken tämän vuoden syksyllä. Syynä siihen oli hänen mukaansa se, että tuolloin vaikuttamistyö vuoden 2023 eduskuntavaaleihin on saatu päätökseen.
Hänen mukaansa yhteisössä oli melko laajasti tiedossa ennen puheenjohtajavalintaa, että hän on lopettamassa kesken kauden. Tieto oli hänen mukaansa ainakin niillä liitoilla, jotka olivat mukana hänen kampanjassaan.
– Mutta eihän näistä nyt turuilla ja toreilla puhuta. Mutta sehän on fakta. Kyllä se oli myös aika laajasti tiedossa suurin piirtein, milloin minä lopetan, mutta siitä ei ollut puhetta, hän sanoo.
Uusi puheenjohtaja Akavalle valitaan marraskuun liittokokouksessa. Sekä Jokinen että Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren ilmoittivat maanantaina asettuvansa ehdolle.
"Tietty jengi haluaa varmistaa, että lähden"
Fjäder arvelee, että jokin taho on halunnut sopimuksella varmistaa, että hän varmasti pitää kiinni lupauksestaan jättää puheenjohtajuuden kesken kauden. Hän viittaa omiin vastustajiinsa, jotka Akavassa ovat aina häntä vastustaneet.
– Kyllä minä senkin aistin, että on tietty jengi, joka haluaa varmistaa, että minä lähden ja sitten naamioitiin se siihen, että tuetaan, mutta hinta on tämä. Ei kukaan sitä suoraan sanonut, mutta koska olen ollut Akavassa niin pitkään, osaan lukea.
Hän myöntää, että äänisaalis puheenjohtajavaalissa elokuussa 2020 olisi varmasti ollut pienempi, jos hän ei olisi viestittänyt sisäisesti olevansa lähdössä tämän vuoden syksyllä. Äänet olisivat kuitenkin riittäneet uudelleen valintaan.
Hän sanoo, että Timo Saranpää ja Jari Jokinen eivät ole sopimusta myöskään halunneet. Sopimuksen allekirjoittajana on heidän lisäkseen Olli Luukkainen. Luukkaisen osuutta hän ei kommentoi.
Luukkainen: Aloite tuli muualta
Luukkainen, joka nyt toimii Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon hallituksen puheenjohtajana, sanoo, että aloite tuli muualta.
– Aloite on tullut meidän kaikkien kolmen ulkopuolelta, Luukkainen sanoo STT:lle viitaten Jokiseen, Saranpäähän ja itseensä.
Hän sanoi, ettei kukaan kuitenkaan pakottanut Saranpäätä ja Jokista kirjoittamaan nimiään alle vaan porukalla paperi tehtiin.
Hänen mukaansa oli olemassa tahoja, jotka ilmoittivat, että ovat valmiita tukemaan Fjäderiä jatkokaudelle, jos voidaan varmistaa, että hän ei jatka kautta loppuun. Luukkaisen mukaan Fjäder oli tehnyt laajasti akavalaisten keskuudessa selväksi, että on valmis jättämään kautensa kahden vuoden jälkeen kesken.
– Sitten oli tahoja, jotka halusivat, että tämä varmistetaan paperilla.
Luukkaisen mukaan Fjäder toivoi, että asia julkistetaan vasta syksyllä 2022.
– Hän ajatteli, että hänestä tulee niin sanotusti rampa ankka, jos kerrotaan, ettei hän ole koko kautta.
"Ei kyse kassakaappisopimuksesta"
Jokinen kiisti perjantaina STT:lle, että Fjäderin lähdöstä olisi sovittu pienen piirin tekemällä kassakaappisopimuksella. Hänestä kyse ei ole kassakaappisopimuksesta.
– Koko Akavan hallitus on ollut tietoinen Sture Fjäderin ilmoituksesta, jossa hän kertoo luopuvansa Akavan puheenjohtajuudesta tämän vuoden lopussa. Tämä sopimus on vain meidän edustajien allekirjoittama vahvistus sille, mitä Fjäder on julkisesti isolle joukolle ihmisiä sanonut. Mielestäni tässä nyt tehdään kärpäsestä härkänen.
Jokinen kiisti jyrkästi väitteen siitä, että samassa tai muussa yhteydessä olisi sovittu siitä, että Jokisesta tulee Akavan seuraava puheenjohtaja.
Myöskään Saranpään mukaan kyse ei ole kassakaappisopimuksesta. Hän sanoi STT:lle perjantaina, että Akavan isojen liittojen johtohenkilöiden keskinäisellä sopimuksella haettiin järjestölle ja sen puheenjohtajalle työrauhaa.´
Maanantai-iltana koolla ollut OAJ:n hallitus sanoi, ettei kassakaappisopimus vastaa avointa ja läpinäkyvää toimintatapaa. OAJ:n hallitus edellyttää, että Akavan tulevan puheenjohtajan valintaprosessi on avoin ja oikeudenmukainen.
Fjäder on ollut kiistelty puheenjohtaja, jonka sanomisista on leimahtanut aika ajoin kipakka keskustelu järjestön sisällä.
Korkean profiilin tehtävät kiinnostavat yhä
Vaikka Fjäder lopettaa Akavan puheenjohtajana, hän ei aio jäädä eläkkeelle vaan aikoo jatkaa yhteiskuntapoliittisena keskustelijana korkealla profiililla julkisuudessa. Tulevaisuuden suunnitelmistaan hän kertoo elokuun loppupuolella.
– En ole päättänyt, lähdenkö politiikkaan. Sitä täytyy miettiä. Viimeiset 11 vuotta ovat olleet rankkoja. Henkisesti en aio jäädä eläkkeelle, olen liian nuori siihen.
Fjäder on ollut pitkään kokoomuksen jäsen, joten puolue on ainakin selvä, jos politiikkaa kutsuu.