Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moskovalaisasiakkaat odottavat malttamattomina Ikean avautumista – ”Venäjä-bisneksiä hamuaa useita ostajakandidaatteja”

Ikean Venäjän toiminnoilla on kolmesta neljään ostajakandidaattia, kertoo Moskovan alueen kuvernööri Andrei Vorobjov. Hän puhui asiasta viime viikolla Pietarin talousfoorumissa.

Vorobjov ei ottanut kantaa, keitä ostajakandidaatit ovat, mutta Kommersantin tietojen mukaan ”ostovalmiuksia” on ainakin tunnetuilla venäläisbrändeillä Hoff ja ”Tvoi dom” (Sinun kotisi).

Maaliskuun alussa, pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Ikea ilmoitti keskeyttävänsä Venäjän toiminnot. Viime viikolla Ikea ilmoitti myyvänsä neljä tehdastaan Leningradin (Pietarin lääni), Kirovin ja Novgorodnin alueilla.

Kommersantin mukaan Ikea perusteli asiaa ”pakotteiden vuoksi huonontuneilla liiketoimintaprosesseilla ja toimitusketjuilla”. Pakotteet johtuvat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Ikealla oli aiemmin Venäjällä 17 myymälää ja 8 ilmeisesti pienempää ”studiota”. Yhtiö työllistää Venäjällä lähes 15000 henkilöä.

Useat toimintansa keskeyttäneet ulkomaalaisyritykset maksavat yhä palkkaa venäläishenkilöstölleen. Venäjä on asettanut maasta poistumiselle monia ehtoja, joiden noudattamatta jättämisestä voi koitua suuria vaikeuksia paikalliselle johdolle.

Ikea on ollut erittäin suosittu Venäjällä. Sen Moskovan myymälät, kuten VDNH:n lähistöllä Maailman valtakadulla sijaitseva jättimyymälä, ovat kuhisseet ostajia ja kassoilla on usein ollut kovat jonot. Palvelu on ollut skandinaavisen mutkatonta ja tavaravalikoima erittäin laaja ja käytännöllinen.

Venäläislehdet ovat uutisoineet pitkin kevättä, kuinka asiakkaat odottavat, että myymälät avautuisivat uudelleen. Ilmeisesti joitain vaihto- ja palautuspisteitä on toiminut rajoitetusti.