Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtionyhtiö Gasgrid perusti vetytalousyhtiön

Valtion omistajaohjauksessa oleva kaasuyhtiö Gasgrid Finland perustaa tytäryhtiön, joka lähtee kehittämään vedyn siirtoverkostoa Suomessa, kertoo omistajaohjauksesta vastaava valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.). Talouspoliittinen ministerivaliokunta teki asiasta päätöksen keskiviikkona.

VetyVerkko oy:n perustamisen taustalla on budjettiriihessä tehty päätös vetystrategian kehittämisestä Suomessa.

Saarikko painotti, että valtio ei tule kilpailemaan vedyn tuotannossa, vaan nyt perustettu yhtiö keskittyy tukemaan vetytalouden sääntelyn, siirtoinfrastruktuurin ja innovatiivisten yksityishankkeiden kehitystä.

– Gasgridin vety-yhtiö on erinomaista jatkoa hallituksen määrätietoiselle energiapolitiikalle. Vetyyn pohjautuvien ratkaisujen avulla voimme pienentää sekä päästöjä että energian hintaa, Saarikko sanoi.

Ministerin mukaan nyt tehdyllä päätöksellä edistetään maan energiaomavaraisuutta. Saarikko totesi tiedotustilaisuudessa, että Venäjän hyökkäyksen aiheuttamien energiahaasteiden lisäksi ilmastonmuutos ei ole kadonnut minnekään.

– On vain enemmän syitä puhtaan energian ja energiaomavaraisuuden lisäämiseksi. Vedyllä on merkittävä rooli päästöttömien ratkaisujen mahdollistajana tulevassa ilmastoneutraalissa energiajärjestelmässä, Saarikko jatkoi.

Toimitusjohtajalla kovat tulevaisuusvisiot

Hallitus uskoo vetytalouden potentiaaliin ja uskoo, että Suomella voi olla tulevaisuudessa merkittävä rooli niin vedyn tuottajana kuin vientimaana. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus haluaa vielä tällä vaalikaudella edistää vedyn siirtoon ja jakeluun tarvittavia investointeja.

– Olen erittäin tyytyväinen, että Suomen vetytalouden perustan luominen lähtee nyt liikkeelle oikeassa järjestyksessä ja vedyn kansallisen siirtoverkon perustamisesta, Lintilä sanoi.

Nyt perustettava VetyVerkko pääomitetaan Gasgridin nykyisillä rahoitusjärjestelyillä ja liiketoiminnan kassavirralla.

– Maa, joka kykenee luomaan edellytykset investointien houkuttelemiseksi, on varmasti voittaja. Olen iloinen, että Suomi ja eri toimijat ministeriöiden johdolla ovat jatkaneet kiihdyttämistä tällä saralla, sanoi Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

– Suomi voi tulla energian ja energiajalosteiden viejäksi, kun se on useat vuosikymmenet ollut energiantuoja. Minusta tämä on erittäin hieno mahdollisuus, Sipilä hehkutti.