Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet ihmiset Afganistanissa yhä maanjäristyksen jäljiltä ilman vettä, ruokaa ja suojaa

Taleban-hallinto sanoo, että avun jakaminen on läpinäkyvää.

Afganistanissa maan itäosassa tuhannet ihmiset ovat maanjäristyksen jäljiltä edelleen ilman vettä, ruokaa ja suojaa. Keskiviikkona Pakistanin rajan läheisyydessä tapahtuneessa voimakkaassa maanjäristyksessä kuoli yli tuhat ihmistä. Lisäksi ainakin 1 500 ihmistä loukkaantui ja tuhannet jäivät kodittomiksi.

Kokonaisia kyliä on tuhoutunut pahimmin kärsineillä alueilla. Eloonjääneiden mukaan heillä on ollut vaikeuksia löytää välineitä kuolleiden hautaamista varten.

– Siellä ei ole peittoja eikä telttoja, ei suojaa. Meidän vedenjakelujärjestelmämme on tuhoutunut. Kirjaimellisesti ei ole mitään syötävää, kertoi 21-vuotias Zaitullah Ghurziwal uutistoimisto AFP:n toimittajille, jotka olivat saapuneet hänen kyläänsä pahoin kärsineessä Paktikan maakunnassa.

Avustusrekkoja alkanut virrata alueille

Alueella on ollut jälkijäristyksiä. Perjantaina viisi ihmistä kuoli jälkijäristyksessä, kertoi Gayanin alueen terveysviranomainen.

Apua on alkanut virrata joillekin alueille. AFP näki seitsemän YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman rekan saapuvan perjantaina Wuchkain kylään. Rekat olivat tehneet 24 tuntia matkaa maan pääkaupungista Kabulista lähdön jälkeen. Rekkojen lastina oli telttoja ja ruokaa.

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestön kaksi rekkaa saapui mukanaan lääkintätarvikkeita.

Paktikan maakunnan tiedotusviranomainen Mohammad Amin Huzaifa sanoi voimakkaiden sateiden ja tulvien vaikeuttavan avun perillemenoa avustettavien luo.

Maanjäristys on vaikeuttanut myös tiedonvälitystä, kun matkapuhelimien tukiasemamastoja ja voimajohtoja on kaatunut.

Maanjäristys osui alueille, jotka olivat jo ennestään kärsineet voimakkaiden sateiden aiheuttamista maanvyöryistä ja mutavyöryistä. Niiden seurauksena oli jo hävinnyt vuorenrinteillä olleita kyliä.

Viranomaisten mukaan lähes 10 000 taloa on tuhoutunut. Luku on huolestuttava alueella, jossa keskimääräiseen ruokakuntaa kuuluu yli 20 ihmistä.

Logistinen haaste Taleban-hallinnolle

Maanjäristyksen aiheuttama tuho aiheuttaa valtavan logistisen haasteen Afganistanin Teleban-hallinnolle, joka on eristänyt itsensä suuresta osasta maailmaa kovan linjan islamilaisen hallinnon takia.

Jo ennen keskiviikon järistystä YK oli varoittanut koko Afganistanin väestöä uhkaavasta humanitaarisesta kriisistä.

Maanjäristys on nyt saanut aikaan ulkomailla myötätunnon tulvan, joskin monet ovat epäluuloisia, miten avustusta käytetään.

– Avun jakaminen on läpinäkyvää, sanoi Taleban-hallinnon tiedottaja Bilal Karimi AFP:lle.