Kiovassa neljä räjähdystä varhain aamulla, osuman saaneesta asuintalosta etsitään uhreja – Biden kutsui Venäjän iskua "barbaariseksi"

Venäjä iski ohjuksilla Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan varhain sunnuntaiaamuna. Kaupungissa kuultiin neljä räjähdystä ja ainakin yksi ohjus osui yhdeksänkerroksiseen kerrostaloon, jonka kolme ylintä kerrosta vaurioitui.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko sanoi Telegramissa, että neljä ihmistä on viety sairaalaan. Klitshkon mukaan yksi pelastetuista on seitsenvuotias tyttö, jonka äitiä yritettiin pelastaa raunioista.

Pelastuslaitoksen jakamissa kuvissa ja videossa näkyi ohjusiskun vaurioittama kerrostalo.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba jakoi Twitterissä kuvan iskussa loukkaantuneesta tytöstä ja vaati G7-maita tiukentamaan Venäjän talouspakotteita ja lähettämään Ukrainalle lisää raskaita aseita. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Venäjän iskua G7-huippukokouksen edellä ja luonnehti sitä barbaariseksi.

"Uhkailua ennen Naton huippukokousta"

Venäjän iskut osuivat Shevtshenkivskyin kaupunginosaan. Alueella sijaitsee muun muassa Kiovan ooppera, Maidan-aukio, lukuisia yliopistoja sekä ravintoloita ja taidegallerioita.

Klitshko sanoi Telegramissa uskovansa, että iskut ovat Venäjän yritys uhkailla ukrainalaisia ennen tiistaina alkavaa Naton huippukokousta.

Kiova ei ole ollut Venäjän iskujen kohteena sitten kesäkuun alun. Monet sodan alkuvaiheessa kaupungista paenneet asukkaat ovat palanneet koteihinsa.

Edelliset iskut samalle alueelle Kiovassa tapahtuivat huhtikuun lopulla, kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili Kiovassa, kirjoittaa Guardian. Silloin tapahtuneessa Venäjän iskussa kuoli Voice of Americalle työskennellyt toimittaja.

Venäjä sanoi iskeneensä kolmeen koulutuskeskukseen

Venäjän puolustusministeriö sanoi sunnuntaina, että se oli tehnyt ohjusiskuja kolmeen sotilaskoulutuskeskukseen Ukrainan pohjois- ja länsiosissa. Iskuissa käytettiin lausunnon mukaan "tarkkuusaseita ja Kalibr-ohjuksia".

Tiedottaja Igor Konashenkov ei kertonut, milloin iskut tapahtuivat tai mistä ohjukset laukaistiin. Hänen mukaansa useampi ukrainalainen prikaati menetti iskussa taistelukykynsä.

Venäjä ei ole vastannut Ukrainan syytöksiin, että se on ampunut ohjuksia Ukrainaan Valko-Venäjän alueelta, yrittäen vetää liittolaismaansa mukaan sotaan.

Konashenkov ei lausunnossaan sanonut mitään Kiovaan tehdyistä iskuista.

"Sjeverodonetsk ja muut otetaan takaisin"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi yön puheessaan, että Ukraina aikoo vallata takaisin kaikki Venäjän joukkojen siltä viemät kaupungit.

Nyt venäläisjoukkojen käsiin joutunut Sjeverodonetskin kaupunki, kuten myös Donetsk ja Luhansk otetaan Zelenskyin mukaan takaisin.

Puheessaan Zelenskyi sanoi, että päivittäiset ohjusiskut todistavat, etteivät nykyiset pakotteet Venäjää vastaan ole riittäviä. Zelenskyi mainitsi myös osallistuvansa G7-kokoukseen maanantaina.

Ukrainan mukaan sen alueelle tehtiin lauantaina ohjusiskuja Valko-Venäjän alueelta, sekä maasta että ilmasta. Zelenskyin mukaan Venäjä koki tarpeelliseksi järjestää ohjusnäytöksen, kun muutaman päivän mittaiseksi aiottu sota jatkui jo viidettä kuukautta.

Zelenskyin mukaan iskut ulottuivat aina Länsi-Ukrainan Lviviin asti.

– Tämä osoittaa, että modernien ilmatorjuntajärjestelmien, joita kumppaneillamme on varastoissaan, ei tulisi olla siellä, vaan Ukrainassa, Zelenskyi sanoi.

-----

Korjaus klo 10.51: Iskun kohteeksi joutuneen kaupunginosan nimi on Shevtshenkivskyi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut