Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistönvälittäjät: Suuret asunnot etätyömahdollisuuksineen kiinnostavat yhä pieniä enemmän

Korona-ajan aiheuttama muutos asunnonhakijoiden kiinnostuksen kohteissa vaikuttaa olevan pysyvä ilmiö, arvioivat Suomen kiinteistönvälittäjien liitto SKVL:n jäsenet. Ostajia kiinnostavat välittäjien mukaan edelleen pieniä asuntoja enemmän suuremmat asunnot, joissa on esimerkiksi etätyömahdollisuus.

– Pienten asuntojen huono kysyntä sekä myynti- että vuokramarkkinoilla on lähinnä suurten kaupunkien ongelma ja se on korjautumassa, kun opiskelijat palaavat opiskelupaikkakunnille, arvioi SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Liiton kyselyyn vastasi juhannuksen alla yli 80 prosenttia jäsenyrityksistä.

Eniten tilanteesta on kärsinyt uudiskohteiden kauppa, jossa on välittäjien mukaan nähty melko voimakasta laskua tämän vuoden aikana. Uudistuotannossa on tarjolla paljon pieniä asuntoja.

– Lisäksi rakennusprojektien aloituksia on siirretty raaka-aineiden kustannusten hintanousun vuoksi, mikä on aiheuttanut painetta nostaa uusien asuntojen hintoja. Vaikutus näkyy myös pientalojen rakentamisessa ja tonttien kysynnän rauhoittumisena, tiedotteessa todetaan.

Pientaloissa yleisimmän raaka-aineen puun hinta on kuitenkin välittäjien mukaan jo laskenut huipustaan.

Kiinteistövälittäjät katsovat, että vuokramarkkinoilla odottava tilanne jatkuu.

– Markkinoiden muuttuessa näkyy myös ääri-ilmiöitä, jotka ovat muutoksen tuomia reaktioita kuten esimerkiksi piensijoittajien halu luopua yksiöistään, Mannerberg sanoo.

Hänen mukaansa vuokramarkkinat ovat kuitenkin nopeasti toipumassa ylitarjontatilanteesta.