Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talousvaikeuksissa rypevä SAS hakee konkurssisuojaa Yhdysvalloissa

Pohjoismainen lentoyhtiö SAS hakee konkurssisuojaa Yhdysvalloissa niin sanotun Chapter 11 -menettelyn avulla.

SAS pyrkii Chapter 11 -menettelyn myötä rekonstruoimaan yhtiön vastuita, sopimaan keskeisten sidosryhmien kanssa ja hankkimaan uutta pääomaa.

Lentoyhtiö kertoo harkinneensa useita maita, mutta päätyneensä siihen, että Yhdysvaltojen viitekehys on sille oikea. SASin pääkonttori on Ruotsissa.

SAS on jo pitkään ollut suurissa talousvaikeuksissa, joita koronakriisi on pahentanut.

SASin lentäjät päättivät maanantaina aloittaa lakon, koska työriidan osapuolet eivät päässeet sopuun. Lentäjäliitot katsovat, että SAS on loukannut työsopimukseen sisältyvää takaisinottovelvollisuutta palkkaamalla sijaisia henkilöstövuokrausyritysten kautta sen sijaan, että se olisi palkannut uudelleen entisiä työntekijöitä.

SAS on vähentänyt työpaikkoja tuhansilla koronapandemian aikana.

SASin mukaan noin puolet sen suunnitelluista lennoista perutaan lakon vuoksi. Yhtiö arvioi, että lakko vaikuttaa noin 30 000 matkustajaan päivää kohden.

Pohjoismaat auttavat

SAS kertoi kesäkuun alussa suunnitelmasta kerätä noin 890 miljoonaa euroa uutta pääomaa ja muuttaa merkittävä summa velkoja osakkeiksi.

Norja, Tanska ja Ruotsi ovat ilmoittaneet avustaan lentoyhtiölle. Norjan valtiosta tulee jälleen SAS:n omistaja sen jälkeen, kun se myi osuutensa vuosina 2016–2018. Myös Ruotsi ja Tanska omistavat osia yhtiöstä.

Norja on ilmoittanut, että se ei sijoita yhtiöön uutta pääomaa tai jää pitkäaikaiseksi omistajaksi, mutta voi tietyin ehdoin hyväksyä maksamattomien velkojen muuttamisen osakkeiksi.

Tanska ja Ruotsi omistavat molemmat yhtiöstä 22 prosenttia. Tanska on kertonut olevansa valmis nostamaan omistusosuuttaan 30 prosenttiin ja kuittaamaan osan veloista. Ruotsi kertoi osallistuvansa SAS:n velan muuntamiseen osakkeiksi.