Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelupäällikkö: Venäjän vauhti on loppumassa Ukrainassa, Euroopan maat karkoittaneet yli 400 venäläisvakoojaa

Ukraina saattaa pystyä iskemään takaisin hyökkäystään kamppaillen jatkavaa Venäjää vastaan, arvioi Britanniain ulkomaantiedustelupalvelu MI6:n johtaja Richard Moore. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Moore puhui Aspenin turvallisuusfoorumissa harvinaisessa julkisessa esiintymisessä. Hän kutsui Venäjän yrityksiä syrjäyttää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Kiovan valtaamiseksi ja länsimaiden riitauttamiseksi "eeppisiksi epäonnistumisiksi". Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hän kuvailee "törkeimmäksi alastomaksi hyökkäykseksi Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen".

Venäjän viimeaikoina saavuttamat voitot Ukrainassa ovat Mooren mukaan olleet pieniä. Mooren sanoin: venäläisiltä on "höyry loppumaisillaan" Ukrainassa.

– Arviomme on, että venäläisten on yhä vaikeampi löytää miesvoimaa ja materiaalia seuraavien viikkojen aikana. Heidän täytyy pysähtyä jollain tavalla, ja se antaa ukrainalaisille mahdollisuuden iskeä takaisin.

Mooren mukaan ukrainalaisten moraali on edelleen korkea.

– He alkavat saada yhä enemmän hyviä aseita. Venäjä sitä vastoin epäonnistui merkittävästi alkuperäisessä tavoitteessaan ottaa Kiova ja syrjäyttää hallitus, ja käyttää suurelta osin "tykinruokaa" hyökkäyksissään Itä-Ukrainassa, Moore sanoi.

Moore sanoi uskovansa, että sota on Ukrainan voitettavissa.

Venäjän kyky vakoilla Eurooppaa on puolittunut Mooren mukaan, sillä yli 400 venäläistä tiedustelu-upseeria on karkotettu kaupungeista eri puolilla Eurooppaa. Useita siviileinä esiintyneitä vakoojia on myös pidätetty viime kuukausina. Saksa karkotti 40 venäläisdiplomaattia huhtikuussa ja Ranska 41. Britannia ei ole karkottanut vakoilusta epäiltyjä diplomaatteja Ukrainan sodan aikana, minkä uskotaan johtuvan siitä, että suuri osa venäläisdiplomaateista karkotettiin maasta vuonna 2018 Sergei ja Julija Skripalin myrkytystapauksen jälkeen.

Moore kommentoi Venäjän presidentti Vladimir Putinin terveydentilasta liikkuneita huhuja samoin kuin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kollegansa Bill Burns.

– Siitä ei ole todisteita, että Putin kärsisi vakavasta sairaudesta.