Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan mukaan Venäjä tuhosi ohjusiskuillaan tahallaan viljanvientiin tarvittavaa laitteistoa Odessassa

Vain vajaa vuorokausi ehti kulua Venäjän ja Ukrainan välille sovitusta, Mustanmeren viljanviennin sallivasta sopimuksesta, kun Venäjä iski risteilyohjuksilla Odessan satamaan Ukrainan eteläosassa lauantaina.

Ukrainan armeijan mukaan iskut oli suunnattu juuri siihen osaan satamaa, missä käsitellään viljaa. Kaksi ohjusta osui viljanviennissä tarvittaviin laitteistoihin.

Neljästä risteilyohjuksesta kaksi ammuttiin alas ja kaksi osui satama-alueelle, ilmoitti Odessan aluehallinnon edustaja Serhi Bratshuk.

Odessan alueen kansanedustajan Oleksi Hontsharenkon mukaan satamassa syttyi tulipalo iskujen seurauksena.

– Nämä paskiaiset allekirjoittavat sopimuksia toisella kädellä ja ampuvat ohjuksia toisella, Hontsharenko kirjoitti yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi heti iskut. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell sanoi niiden kertovan Venäjän täydellisestä piittaamattomuudesta kansainvälistä oikeutta ja sopimuksia kohtaan.

Ukrainan mukaan ohjusiskulla Venäjän presidentti Vladimir Putin "sylki kasvoihin" YK:ta ja Turkkia, jotka olivat järjestämässä sopimusta viljanviennin jatkamisesta. Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko totesi, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan olivat ponnistelleet valtavasti viljasopimukseen pääsemiseksi.

Guterres reagoi hänkin nopeasti Venäjän iskuun ja ilmoitti tuomitsevansa sen "yksiselitteisesti".

"Venäjä syyllinen, jos globaali ruokakriisi pahenee"

Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK solmivat sopimuksen viljaviennin avaamisesta uudelleen Turkin Istanbulissa perjantaina.

Istanbulin neuvotteluissa Ukraina varoitti suoraan, että se ryhtyy välittömiin sotilastoimiin, jos Venäjä rikkoo sopimusta ja hyökkää vilja-aluksia vastaan tai satamiin.

Lauantaina Odessan iskun jälkeen Ukraina ilmoitti, että Venäjä on yksin syypää, jos viljasopimus (ohjusiskun vuoksi) kaatuu ja seurauksena on globaalin ruokakriisin paheneminen.

Kolme kuoli toisessa ohjusiskussa

Ukrainan keskiosissa ainakin kolme ihmistä kuoli Venäjän ohjusiskussa lauantaina. Ukrainan mukaan 13 mereltä laukaistua risteilyohjusta osui rautatien infrastruktuuriin ja sotilaslentokentälle keskisen Ukrainan Kirovogradin alueella.

Henkensä menettäneistä yksi oli sotilas ja kaksi muuta sähköaseman vartijoita. Lisäksi iskussa haavoittui viranomaisten mukaan yhdeksän sotilasta.

Pelastusryhmät olivat työssä ohjusten osumapaikoilla lauantaina. Yksi alue Kropyvnytskyin kaupungissa jäi hyökkäyksen vuoksi ilman sähköjä.

Venäjän iskut Keski-Ukrainaan ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Venäjä sai haltuunsa maan itäosan Luhanskin alueen Donbassissa. Samoin Venäjä yrittää edetä syvemmälle Donbassin toisella alueella, Donetskissa.

Perjantaina Yhdysvallat allekirjoitti sopimuksen 270 miljoonan dollarin sotilaallisesta lisäavusta Ukrainalle. Tähän tukeen sisältyy esimerkiksi rakettijärjestelmiä.