Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kreikka taistelee kolmea isoa maastopaloa vastaan – maata kärventää helleaalto ja asiantuntijoiden mukaan "pahempaa on vielä tulossa"

Kreikka on taistellut viikonloppuna kolme suuren maastopalon sammuttamiseksi eri puolilla maata. Palot ovat pakottaneet evakuoimaan satoja ihmisiä, ja korkeat lämpötilat aiheuttavat huolta palojen lisääntymisestä.

Kreikkaa kärventää helleaalto, jossa lämpötilan on arvioitu nousevan enimmillään 42 asteeseen joillakin alueilla.

Asiantuntijoiden mukaan kohoavat lämpötilat johtuvat ilmastonmuutoksesta. He myös varoittivat, että pahempaa on vielä tulossa.

Tulipalot ovat riehuneet Kreikan pohjois-, itä- ja eteläosissa, mukaan lukien Lesboksen saarella.

Sunnuntaina Lesboksella evakuoitiin satoja turisteja ja asukkaita Vateran rantakylästä. Valtion television ERT:n mukaan siellä tuhoutui ainakin neljä taloa, minkä lisäksi tuli vaurioitti joitakin kylän kauppoja, hotelleja ja rantabaareja.

Evrosin koillisosassa maastopalo puolestaan raivosi sunnuntaina neljättä päivää Dadian kansallispuistossa, joka tunnetaan mustien korppikotkien siirtokunnasta. Dadiassa tuli on tuhonnut jo lähes 500 hehtaaria metsää.

Evrosissa paksu savu pakotti evakuoimaan Dadian kylän myöhään lauantaina. Ei ole tiedossa, kuinka monta ihmistä sieltä evakuoitiin.

Manner-Kreikan eteläosassa Peloponnesoksen niemimaalla varhain lauantaina syttynyt tulipalo pakotti evakuoimaan Krysokelaria-kylän.

Tämä vuosi jo nyt edellistä tuhoisampi

Keskiviikkona evakuoitiin satoja ihmisiä Ateenan lähellä, jossa vuoristossa syttynyt maastopalo vaurioitti koteja myrskytuulien jälkeen.

Toistaiseksi pahin metsäpalo Kreikassa koettiin vuonna 2018, jolloin 102 ihmistä menetti henkensä Matin rannikkoesikaupungissa Ateenan itäpuolella.

Viime vuonna helleaalto ja maastopalot tuhosivat 103 000 hehtaaria maastoa ja vaativat kolme kuolonuhria Kreikassa.

Etelä-Euroopassa tulipalot ovat polttaneet tänä vuonna jo tähän mennessä enemmän maata kuin mitä liekit tuhosivat vuonna 2021. Metsää ja maastoa on sammutettu Kreikan lisäksi ainakin osissa Ranskaa, Espanjaa ja Portugalia.