Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Venäjä on iskenyt ohjuksin Mykolajivin satamakaupunkiin, myös Harkovaa ja Odessaa pommitettu taas

Venäjä iski tiistaiaamuna Mykolajivin satamakaupunkiin, Ukrainan viranomaiset kertoivat Guardian-lehden mukaan. Myös Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa on pommitettu, ukrainalaislähteet kertoivat.

– Suuria räjähdyksiä on kuulunut Mykolajivissa! Kaikkia on pyydetty pysymään suojissa! Ilmaisku jatkuu, vaikka ulkonaliikkumiskielto päättyisi, kaupungin valtuuston puheenjohtaja Oleksandr Senkevitsh kirjoitti Telegram-viestipalvelussa Guardianin mukaan.

Hän tarkensi myöhemmin, että kyseessä olivat ohjusisku satamarakennelmiin Mustaltamereltä sekä isku ilmatorjuntaohjuksella Venäjän hallussa olevan Hersonin suunnasta.

Venäjä pommittanut myös Harkovan keskustaa

Venäjä on myös pommittanut Harkovan keskustan asutusalueita tänä aamuna, sanoo Harkovan kaupunginjohtaja Ihor Terehov.

Terehovin mukaan alueilla ei ollut sotilaskohteita.

Harkovan aluejohtajan Oleh Synjehubovin mukaan iskut osuivat siviilirakennuksiin, kuten automyymälään, jonka katto syttyi palamaan. Osa pommeista laskeutui tyhjille alueille.

Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki.

Uusi isku Odessan alueelle

Tiistaiaamuna Ukrainan viranomaiset kertoivat, että Venäjä oli jälleen iskenyt Odessan alueelle, tällä kertaa satamakaupungin läheisiin kyliin ja yksityisomistuksessa oleviin rakennuksiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi iskun jälkeen videokuvaa tuhoista Zatokan kylässä Instagram-tilillään.

– Ihmiset olivat lepäämässä ja elivät elämäänsä. (Kylässä) ei ole tukikohtia, ei joukkoja, hän kirjoitti.

Brittitiedustelu: Venäjän vaikea tuhota Ukrainan meritorjuntakykyä

Britannian tiedustelupalvelu on todennut, että Venäjän lauantainen ohjusisku Odessan satamakaupunkiin ei osunut sotilaskohteisiin. Alun perin Venäjä kiisti tehneensä iskun, mutta myönsi sen myöhemmin sanoen, että oli tähdännyt sotilasinfrastruktuuriin eikä kohteisiin, joihin iskeminen vahingoittaisi viljan vientiä tärkeästä satamakaupungista.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ohjuksilla upotettiin Ukrainan sotalaiva sekä tuhottiin satamassa varastoituina olleita, Yhdysvalloista saapuneita meritorjuntaohjuksia.

Odessa on Ukrainan tärkein viljasatama. Venäjä iski Odessan satamaan vain vuorokausi sen jälkeen, kun viljatoimitusten turvaamisesta Mustanmeren kautta maailmalle oli tehty sopimus Ukrainan, Venäjän, Turkin ja YK:n neuvotteluissa Istanbulissa.

Tällä hetkellä Venäjä keskittyy tuhoamaan Ukrainan meritorjuntaohjuksia, jotka rajoittavat Venäjän hyökkäyskykyä Mustallamerellä, Britannian tiedusteluraportissa sanotaan.

Tiedusteluraportti kuitenkin epäili Venäjän mahdollisuuksia tuhota Ukrainan meritorjuntakykyä huonon suunnittelun ja heikon johtamisen sekä vanhentuneen tiedustelutiedon takia.

Mustanmeren viljatoimituksille avataan keskus Istanbuliin

YK ja Turkki avaavat keskiviikkona yhteistuumin Venäjän ja Ukrainan kanssa keskuksen Istanbuliin Mustallamerellä kulkevien viljakuljetusten koordinoimiseksi.

Keskuksesta sovittiin, kun YK ja Turkki neuvottelivat sotaa käyvien Ukrainan ja Venäjän kanssa sopimuksen viljatoimitusten turvaamiseksi meriteitse.

YK arvioi, että noin 50 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on alkanut kärsiä nälänhädästä seurauksena Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Viljan hinta laski huomattavasti tunteja sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Die Welt: Saksa toimittanut Ukrainaan raketinheittimiä ja haupitseja

Saksalainen Die Welt uutisoi tiistaina Saksan toimittaneen kolme MARS II -raketinheitintä sekä kolme Panssarihaupitsi 2000 -tykistöjärjestelmää lisää. Asiasta Die Weltille kertoi sosiaalidemokraattinen puolustusministeri Christine Lambrecht.

Lisäksi Die Weltin mukaan Saksan aiemmin lupaamista kolmestakymmenestä Gepard-ilmatorjuntatankista viisi toimitettiin perille maanantaina.

Aseet ovat peräisin Saksan armeijan varastoista.

MARS II on eurooppalainen, paranneltu versio suomessakin käytössä olevasta M270-raketinheittimestä, kertoo laitteiston valmistaja Krauss-Maffei Wegmann.