Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ampuma-aseiden lupakäytäntöjä yhdenmukaistava ohje voimaan tänään

Poliisi yhdenmukaistaa ampuma-aselupakäytäntöjä tänään voimaan astuneella ohjeella, kertoo Poliisihallitus.

Valtaosa aseluvan hakijoista saa myönteisen päätöksen, mutta toisinaan on tarpeen tehdä kielteinen päätös, liittää myönnettävään lupaan ehtoja tai peruuttaa olemassa oleva aselupa.

– Ohje on tarkoitettu ensisijaisesti aselupa-asioissa tehtävän harkinnan tueksi silloin, kun harkitaan mahdollisen kielteisen päätöksen tekemistä tai olemassa olevien aselupien peruuttamista, ylitarkastaja Tarja Ranta Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Julkisesti nähtävillä olevan ohjeen toivotaan myös osaltaan lisäävän poliisin aselupaharkinnan näkyvyyttä, tiedotteessa sanotaan.

Ohjeesta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, jos on epäilystä siitä, ovatko omissa taustoissa olevat teot esteenä aseluvan myöntämiselle. Ohjeessa on esimerkiksi listattuna ampuma-aseita, joiden ainakin katsotaan soveltuvan hyvin ampuma-aselain mukaisiin hyväksyttäviin käyttötarkoituksiin. Lisäksi liitteissä listataan tyypillisiä tekoja, kuten rikoksia, rikkomuksia ja epätoivottavaa käyttäytymistä, joilla voi olla vaikutusta luvan saamiseen tai sen peruuttamiseen.

Ranta korostaa, että kyseessä on ampuma-aselain soveltamisohje eikä säädös.

– Ampuma-aselaki ja -asetus ovat ohjeen yläpuolella, joten ohjeesta on perustellusta syystä mahdollista poiketa lain ja asetuksen mukaisesti, Ranta sanoo.