Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekin senaatti antoi hyväksyntänsä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle

Tshekin senaatti on hyväksynyt Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden, kertoo senaatin puhemies Milos Vystrcil Twitterissä. Vystricilin mukaan senaatti oli päätöksessään yksimielinen.

Seuraavaksi Tshekin parlamentin alahuoneen on vielä äänestettävä jäsenyyden ratifioinnista. Vystrcil kertoo, että äänestys tapahtuu elokuun lopulla ja hän uskoo alahuoneen ratifioivan Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset.

Ennen Suomen ja Ruotsin hyväksymistä Naton jäseneksi kaikkien sotilasliiton 30 jäsenmaan on ratifioitava uusien jäsenehdokkaiden hakemukset. Tshekin ohella hakemusten ratifiointi on yhä tekemättä Naton jäsenmaista Slovakialla, Unkarilla, Espanjalla, Portugalilla, Kreikalla ja Turkilla.

Ratifioinnin ovat tehneet jo 23 jäsenmaata eli Albania, Belgia, Britannia, Bulgaria, Hollanti, Islanti, Kanada, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Montenegro, Norja, Pohjois-Makedonia, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Slovenia, Tanska, Viro, Italia ja Yhdysvallat.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden allekirjoitti tiistaina Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin allekirjoitusseremoniassa. Tilaisuudessa olivat paikalla muun muassa Yhdysvaltojen varapresidentti Kamala Harris sekä Ruotsin suurlähettiläs Karin Olofsdotter ja Suomen suurlähettiläs Mikko Hautala.