Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myöskään hovioikeus ei hyväksy poliisin todistusta vankilakeskustelusta Viking Sallyn murhan todisteeksi

Viking Sallyn murhaan liittyvä todiste määrättiin myös hovioikeudessa hyödyntämiskieltoon. Kyse on kuulustelusta, jossa syytetty tanskalaismies kertoi suomalaispoliisin mukaan raskauttavia asioita tapahtumista ja osuudestaan niihin.

Syytetyn puolustus vaati aiemmin käräjillä ja nyt hovissa hyödyntämiskieltoa poliisin todistukselle, sillä syytetyllä ei ollut kuulustelussa avustajaa ja kuulustelu tehtiin englanniksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus kielsi aikanaan todistuksen käytön, ja nyt Turun hovioikeus piti päätöksen voimassa. Oikeus katsoi, että todistuksen käyttö loukkaisi syytetyn oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Oikeudenkäynnin kohteena oleva väkivallanteko tapahtui vuonna 1987 matkustajalaiva Viking Sallylla. Syyttäjän mukaan tekoaikaan 18-vuotias tanskalainen hyökkäsi uhrien kimppuun laivan tiloista ottamallaan kuonavasaralla. Uhrit, länsisaksalaiset 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen, saivat pahoja vammoja ja mies kuoli. Syytetty on kiistänyt syytteen kokonaisuudessaan.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteen viime kesänä. Asiaa on määrä käsitellä Turun hovioikeudessa.

Tunnustuksesta näyttönä vain poliisin kertoma

Nyt kieltoon määrätty todiste koskee suomalaispoliisin ja syytetyn keskusteluja Kööpenhaminan vankilassa elokuussa 2016.

Tuolloin poliisit kertoivat miehelle, että olivat keskustelleet eloonjääneen saksalaisnaisen kanssa. Esitutkinnan mukaan mies sanoi, että poliisi voi kertoa naiselle, ettei tämän tarvitse enää pelätä asian vuoksi, koska poliisi on nyt "puhunut oikean miehen kanssa".

Esitutkinnan mukaan allekirjoitettuaan kuulustelupöytäkirjan mies ilmoitti yllättäen, että haluaa puhua poliisille vankilan ulkotiloissa. Pihalla mies ja suomalaispoliisi istuivat kahden pöytään. Tapahtuneesta on esitutkinnassa näyttönä vain poliisin kertoma.

– (Syytetty) kertoi minulle siinä kahdestaan istuessamme, kuinka hän oli tehnyt teon laivalla käyttämällä siinä tekovälineenä aiemmin esille tuomaansa kuonavasaraa. Hän kertoi uhrien olleen nukkumassa, kun hän (oli) heidät yllättänyt, poliisi kertoi esitutkinnassa.